Közélet, hírek

Transzformátor a föld alatt

2008.11.13. 10:47

Nagy is, csúnya is. Zajos és sokszor balesetveszélyes. A rongálások következményeként akadozhat az ellátás. Van megoldás: rejtsük a felszín alá. A JET-VILL Kft. bemutatóján jártunk.

Nagy is, csúnya is. Zajos és sokszor balesetveszélyes. A rongálások következményeként akadozhat az ellátás. Van megoldás: rejtsük a felszín alá. A JET-VILL Kft. bemutatóján jártunk.

 

 

 

Meglehetősen nehéz feladat érdekessé tenné egy transzformátor-állomás bemutatását. Még akkor is nehéz, ha olyan új megoldással állunk szemben, mint jelen esetben. Az előadók minden tőlük telhetőt megtettek: a felhasználók oldaláról indítottak és a technikai részletekig jutottak el.

Tulajdonképpen nagyon egyszerűen megfogalmazható, hogy miért kell a föld alá rejteni egy berendezést. Számos kézenfekvő oka lehet: a műszaki berendezések finoman szólva nem túl esztétikusak, éppen ezért kerülnek rájuk graffitik, hirdetések, plakátok. A környezeti hatásoknak kiszolgáltatva néha a szél dönti le, máskor autóbalesetben sérülnek meg, és a szándékos rongálás sem ritka. A sérült berendezés így balesetveszélyessé válik, a szolgáltatás pedig akadozhat. Mindannyian folyamatos minőségi szolgáltatást szeretnénk kapni, mely a közterület zavarása nélkül működik.

A JET-VILL Kft. évek óta keresi a megfelelő megoldást és nagyon úgy fest, hogy meg is találta. Díjnyertes fejlesztéseik Európa és a Közel-Kelet számos országában nagy érdeklődést váltottak ki.

A megvalósult technológia különlegessége, hogy az esetleg bekövetkező elektromos zárlat hatásaitól a kezelő és az utcai járókelő egyaránt teljesen védett. A burkolatba simuló állomás tetején nyugodtan sétálhatunk. A rendszer további előnye, hogy szükségtelenné teszi a hűtőventilátorok alkalmazását, ezáltal csökken a környezeti zajterhelés, ráadásul tetemes mennyiségű energia is megtakarítható az alkalmazásával.

 

 

 

A szabadtéri rendezvényeken szabadon hever a  kábelrengeteg. A bámészkodók a vezetékeken taposnak, a mozgássérültek akadálymentes közlekedése nem biztosított. Egy véletlenül megrongálódott szigetelés bármikor súlyos balesetet okozhat. A telepítés drága, minden alkalommal meg kell fizetni az ideiglenes energiaellátás költségeit. Ezzel szemben a fixen telepített rendszer hosszabb távon költségtakarékosan üzemeltethető. Az erre alkalmas JET VILL berendezés a felszínből automatikusan kiemelkedve az elektromos csatlakozások, dugaszoló aljzatok sorát kínálja fel. Használat után egyszerűen csak rá kell lépni és ismét lesüllyed a burkolatba. Olyan változatban is gyártják, mely az elektromos csatlakozások mellett az ivóvíz és lefolyó víz azonnali bekötését is lehetővé teszi. Az időszakosan használt berendezések használaton kívül észrevétlenek, belesimulnak a környezetbe. A felszín alá süllyesztett berendezés vízbetörés esetén is védett marad: a vízmentes szekrényben az esetlegesen behatoló víz mindig meghatározott szinten marad, és nem éri el a feszültség alatt lévő elemeket.

A JET-VILL Kft. felszín alatti termékcsaládja számos szakmai elismerést, minőségdíjat kapott. A felszín alatti transzformátorállomás alkalmazásával a sétáló utcákban, parkokban, műemlékvédelmi területeken, valamint a zsúfolt belvárosi környezetben is lehetővé válik az életminőség ugrásszerű javítása — hangzott el a sajtóbeszélgetésen. Arra a kérdésre azonban, hogy mennyibe kerül mindez, nem kaptunk választ.

Biczó Gabriella