Programok

Trust your Architect! ALIEN Architecture – Élő online beszélgetés angol nyelven

2021.06.16. 10:28

A Trust your Architect! sorozat évadzáró epizódja az építészetet az űrkutatás adta lehetőségek szemszögéből vizsgálja: 2041-ben járunk. Milyen mérföldkövekhez ért el az űrkutatás, milyen hatással van az épített környezetünkre? Az általa létrejövő technológiák és struktúrák hogyan befolyásolják a Földi, az űrbeli és más bolygókon létrejövő építészetet?

1961-ben Yuri Gagarin elsőként sikeresen hazatért az űrutazásról. Eközben az Archigram, a neofuturisztikus avant-garde építészeti mozgalom egyik képviselője, megtervezte a Living Pod kapszulalakást. Véletlen-e ez a formai párhuzam? Ez alapján is kijelenthető, hogy az űrkutatás hatással van az építészeti formavilágra. Milyen lehetőségeket rejt ez a jövő építészetére?
Az űrutazással egy távolabbi perspektívából tudtuk szemlélni a Föld változásait, ezáltal egy tükröt állítottunk magunk elé. Pár év elteltével a környezettudatos szemléletmód is teret nyert a köztudatban. Van-e összefüggés a két jelenség között vagy ez csak egy véletlen egybeesés? A Trust your Architect! évadzáró kerekasztal-beszélgetésén ezekre a kérdésekre keressük a választ meghívott előadóinkkal.

A Trust your Architect! célja, hogy olyan kerekasztal-beszélgetéseket szervezzen már tapasztalt szakmabeliek között, amelyek irányt tudnak mutatni a hallgatók számára jövőbeli kihívásaikról és lehetőségeikről. Az “ALIEN Architecture" lesz az évadzáró beszélgetés a 2021-es tavaszi évadban, ahol eddig az építész szerepét vizsgálták az elkövetkezendő 20 év távlatában három korábbi eseménnyel: “Pop és Építészek", “Adatok és Építészek" és “Társadalmi disztópia és Építészek".

Meghívott beszélgetők:
Hans Ibelings (Professzor a University of Toronto-n, építészettörténész és kritikus)
Paul Meuser (a Yale University mesterszakos építészhallgatója)

További vendégek bejelentése hamarosan

Moderátor: Kiss Dorottya (KÉK - Kortárs Építészeti Központ)

Dátum és idő:
2021. június 21.
19:00-20:30 GMT+2

Hely: Élő közvetítés a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) YouTube csatornáján

Az élő beszélgetés linkjét az esemény időpontjában, a Facebookon teszik közzé a szervezők.