Közélet, hírek

Túl az 1 millió balesetmentes munkaórán a Rigips

2015.04.17. 09:18

1 millió munkaórányi balesetmentes működéssel csoportszinten is kiemelkedően teljesít a francia hátterű Saint-Gobain Csoport hazai Rigips-divíziója. A Rigips halmajugrai üzeme – Magyarország első és máig egyetlen gipszkartongyára – évente 18 millió négyzetméternyi gipszkartonlap gyártására képes, amelyet a magyar piacon kívül Szerbiában, Szlovákiában, Macedóniában, Koszovóban és Albániában is értékesítenek.

A 104 főt foglalkoztató divízió 6 év alatt több mint 100 millió forintot fordított biztonságtechnikai beruházásokra.

A kiemelt biztonsági előírásoknak és a folyamatos biztonságtechnikai fejlesztéseknek köszönhetően a Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. Rigips-divíziója 2009 elejétől 1 millió balesetmentes – munkanapkieséssel és orvosi ellátással nem járó – munkaórát teljesített 2015 márciusáig. A 30 millió eurós zöldmezős beruházással 2008-ban átadott halmajugrai üzemben az elmúlt hat évben több mint 100 millió forintot fordítottak biztonságtechnikai beruházásokra.

„A 64 országban jelen lévő Saint-Gobain globális működésének egyik prioritása a „safety first" elv, azaz a biztonságos munkahely kialakítása, ezért a cégcsoport belső biztonsági szabályrendszere gyakran szigorúbb követelményeket ír elő, mint a hazai szabályozás" – nyilatkozta Gellért Péter gyárigazgató, aki 2009 óta vezeti a halmajugrai gyártóüzemet.

A gyárigazgató rámutatott: a budapesti és a halmajugrai telephelyen összesen 104 főt foglalkoztató Rigips munkabiztonsági erőfeszítéseit nemzetközileg is elismerik. A magyar üzem 2010-ben például a cégcsoport európai termelő egységei közül elsőként kapta meg a Highly Protected Risk minősítést, amellyel még 2014-ben is csak a hazai és a cseh gipszkartonüzem rendelkezett, ugyanebben az évben pedig a legmagasabb biztonsági szinten működő gyáregységeknek járó Saint-Gobain Safety Diamond Award címet is elnyerte.

A halmajugrai gyár ugyanakkor nem csak munkabiztonsági szempontból teljesít kiemelkedően. A hazai egység a Saint-Gobain közel 60 gipszkartongyára közül üzletileg is a három legjobban teljesítő üzem között szerepel, egyes mutatói – rendelkezésre állás, kihozatal, hatékonyság – alapján pedig abszolút listavezető.

Gellért Péter hangsúlyozta: a tudatosan fejlesztett iparági best practice-nek és a gyár rendkívül magas minőségi mutatóinak köszönhetően a halmajugrai szakemberek a Saint-Gobain számos nemzetközi képzéséhez biztosítanak know-how-t és szakmai hátteret.

[imagelist|imgid=|name=halmajugra-gipszkarton-gyar-madartavlatbol.jpg|title=-]

Az üzem működése a fenntarthatósági és környezetvédelmi sztenderdeknek is megfelel: Halmajugrán a gipszkartongyártás környezetkímélő módon – bányászat nélkül – a Mátrai Erőműből származó alapanyag felhasználásával történik. A gipszkartonlap másik alapanyagát, a környezetbarát, újrahasznosított kartonpapírt a Rigips külföldről szerzi be.

„A magas gyártási sztenderdek a termékek minőségében is visszaköszönnek: a Rigips gyár termékei 2010-ben és 2012-ben is Magyar Termék Nagydíjban részesültek, 2014-ben pedig a divízióhoz egyetlen gipszkarton-minőséget érintő reklamáció sem érkezett" – nyilatkozta Piros Attila, a Rigips ügyvezető igazgatója.

Piros Attila szerint ennek is köszönhető, hogy 2015 harmadik negyedévében egy olyan új termék gyártása kezdődik el az üzemben, amelyet a Saint-Gobain cégcsoport Európában működő gipszkartongyárai közül csupán hatban állítnak majd elő. Az új termék gyártásához szükséges technológiai háttérre, valamint egyéb fejlesztésekre ebben az évben mintegy 200 millió forintot fordítanak.

A Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. Rigips-divíziója 2014-ben 12%-kal növelte árbevételét az előző évihez képest, és ennek köszönhetően üzemi/üzleti eredménye is terv feletti volt. Az ügyvezető igazgató elmondta: a tavalyi két számjegyű forgalombővülés hátterében az Európai Unió által támogatott beruházásokból adódó keresletnövekedés állt.

2015-ben a menedzsment célja a divízió árbevételének és üzemi eredményének szinten tartása elsősorban az exportpiacok fejlesztésével, illetve az új, innovatív termék év végi piaci bevezetésével.
Piros Attila hozzátette: a halmajugrai gyár kapacitáskihasználtsága 2012 óta folyamatosan növekszik, a válság évei után, 2014-ben már meghaladta az 50%-ot.

[imagelist|imgid=|name=2015-04-14-12.08.55.jpg|title=-]

Az üzem éves termelőkapacitása évi 18 millió négyzetméter, amely szükség esetén akár 20 millió négyzetméterre is bővíthető. A termékek közel 50%-a exportpiacokra készül, amelyek közül a legfontosabb Szerbia és Szlovákia, de a Rigips gipszkartontermékeit Albániában, Koszovóban és Macedóniában is megvásárolhatják.

Szerbiában és Szlovákiában a halmajugrai termékek értékesítését a Saint-Gobain helyi testvércégei végzik, a másik három déli piacon pedig saját értékesítési irodákon keresztül tartja a vállalat a kapcsolatot a helyi piac legjelentősebb szereplőivel.

Zám Zoltán ellátásilánc-igazgató kiemelte: éves szinten jelenleg 4000-4200 kamionnyi késztermék hagyja el a halmajugrai gyár területét. A belföldön értékesített termékek célba juttatását szinte kivétel nélkül magyarországi szállítmányozókkal oldja meg a vállalat, és ezzel további 100 hazai családnak biztosít stabil megélhetést.

„Szállítmányozási szolgáltatásunk komplexitása, valamint a magas szolgáltatási szint megköveteli a megbízható alvállalkozói kör kialakítását. A régi jól bevált szállítóktól elvárjuk a folyamatos fejlesztéseket, az új cégektől pedig az irányelveink elfogadását és alkalmazását" – fűzte hozzá.

forrás: sajtóközlemény