Design/Formatervezés

Tüntettek a Hajógyári-sziget beépítése ellen

2006.06.15. 13:09

Civil szervezetek demonstrációt tartottak a Hajógyári-sziget déli részének beépítése ellen az óbudai önkormányzat épülete előtt csütörtökön; a III. kerületi képviselő-testület a tüntetés idején rendkívüli ülésen elfogadta a terület új szabályozási tervét, ami lehetővé tenné a beruházást; e döntést Tarlós István polgármester azonnal felfüggesztette.

Civil szervezetek tartottak demonstrációt a Hajógyári-sziget déli részének beépítése ellen az óbudai önkormányzat épülete előtt csütörtökön; a III. kerületi képviselő-testület a tüntetés idején rendkívüli ülésen elfogadta a terület új szabályozási tervét, ami lehetővé tenné a beruházást; e döntést Tarlós István polgármester azonnal felfüggesztette.

A mintegy két tucat tüntető nevében felszólaló Toplak Zoltán azt közölte: céljuk az, hogy felhívják a figyelmet a beruházás környezeti hatásaira, így a többi közt a forgalomnövekedésre, zaj-, és levegőszennyezésre, ami elsősorban Óbudát érinti majd negatívan. Súlyos felelőtlenségnek mondta Budapesten minden négyzetméter zöldfelület beépítését.

Utalt arra, hogy az elképzelések szerint a volt hajógyár területén a többi közt szálloda, konferenciaközpont, apartmanhotel, kaszinó és sportpálya épülne. A zöld szervezetek szerint napi legkevesebb 24 ezer látogatóval lehet számolni, rendezvények idején pedig ennek akár többszörösével is.


A hivatal előtt demonstrálók transzparenseket emeltek magasba a többi közt azzal a felirattal: ” mi ér többet, a mi egészségünk, vagy a befektető profitja?”, ”nekik álomsziget, nekünk rémálom”. Utóbbival arra utaltak, hogy korábban Demszky Gábor főpolgármester ”álomsziget-beruházásnak” nevezte a 400 milliárd forint összértékű magánbefektetői projektet. A Fővárosi Közgyűlés április 27-ei ülésén, egyetértési jogával élve, zöld utat adott a beruházáshoz.

A III. kerületi testület többsége, MDF-es és MIÉP-es képviselők ellenszavazataival 24 igen, 5 nem és egy tartózkodás mellett elfogadta a kerület Hajógyári-szigetre vonatkozó szabályozási tervét. Tarlós István (független) polgármester ezt követően azonnal bejelentette: felfüggeszti a döntést, és újratárgyalásra ”utalja” azt a június 30-ai testületi ülésre.

Közölte: kezdeményezi, hogy addig a környezetvédő szervezetek és a beruházó között kerüljön sor egy közvetlen megbeszélésre az önkormányzatnál. Kitért arra is: jogilag tisztázni kell: ha az új szabályozás nem lép életbe, akkor szeptemberben ”visszaáll-e” az eredeti szabályozási terv, ami nagyobb beépítési lehetőséget tenne lehetővé a beruházó számára.

Az éles vitákkal kísért képviselő-testületi ülésen a szabályozási terv támogatásának indokai között hangzott el a többi közt, hogy sikerült közel felére csökkenteni a beépíthetőség mértékét. Utaltak arra is, hogy a sziget déli része másfél évszázada nem zöld terület, hanem ipari terület, ott azóta gyár áll.

A polgármester az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett területet nem az önkormányzat adta el, hanem ”annak feje fölött” az állam; az ÁPV Rt. Mint mondta, nem állt módjukban megakadályozni az eladást, és csak az ”ügy vége” érinti az önkormányzatot.

(MTI)


 
Egy korábbi külföldi hír a szigetről

 

Zisser: Magyarországra hozzuk Las Vegas-t

Az Elbit Medical Imaging Ltd. (http://www.emitf.co.il) megkapta a fővárosi önkormányzat engedélyét az Óbudai Hajógyári Szigeten létrehozandó 1.5 milliárd eurós idegenforgalmi projektjére. A helyszín területének 30%-ban az Elbit Vision Systems a tulajdonosa. A fővárosi önkormányzat bejelentette, hogy az Elbit Medical 346,000 m2 területre kap építési engedélyt, amelyen 8-10 szállodát (6,000 szobával), 4 apartman szállodát, jachtkikötőt, egy 150 asztalos kaszinót, konferenciatermeket, egy 5,000 fős előadótermet és egy 3,000 fős operaházat hozhat létre, valamint 40,000 m2-en kereskedelmi egységeket. Az építkezés a tervek szerint ez év végén indul és 5-6 éven át tart majd.

Az Elbit Medical képviselője, Mordechai (Motti) Zisser a Globes [online]-nak tett nyilatkozatában elmondta: régi álma vált valóra azzal, hogy végre megkapta az engedélyt, hiszen 12 éve van jelen Magyarország ingatlanpiacán, és már legelső terve az volt, hogy telket vásároljon az Óbudai szigeten. Mivel ez sokáig nem sikerült, így helyette üzletközpontokat hozott létre. Arra a kérdésre, hogy miért pont Magyarországot választotta a beruházáshoz, elmondta: látta, hogy Amerikában Las Vegas mekkora siker, de soha nem értette, miért nem hoztak még létre hasonlót Európában. „Ha egy körzővel Magyarország köré húzunk egy olyan kört, amely egy 2 órás repülőútnyi távolságot jelöl ki, akkor láthatjuk, hogy a körön belül 400 millió ember él Nyugat- és Kelet-Európában. Nincs még egy ilyen mértékű projekt a kontinensen, és éppen egyedülállósága miatt lesz sikeres. Magyarországra hozzuk Las Vegas-t“, mondta. A beruházásban három szinte egyforma súlyú partner vesz részt: az Elbit Medical, Sir Bernard Shreier (több szállodalánc tulajdonosa, és a Zoko Enterprises Ltd. főrészvényese), valamint az MKB, amely Magyarország második legnagyobb bankja. Az Elbit Medical felel a megvalósítás minden részletéért, a finanszírozás legnagyobb része pedig a partnerbanktól jön.

(Forrás: Globes [online], Israel business news - www.globes.co.il)