Épülettervek/Középület

Tüskés lény az erdő mélyén – Mikva Hotel Resort, Szlovénia

2011.07.21. 11:52

100% természetes élmény – ezt a jelszót tűzte ki célul az Enota iroda építészcsapata, mikor megbízást kapott a Mikva Hotel Resort szálloda terveinek elkészítésére Bled városának közelében, mégis az erdő mélyén. A régióban a turizmusnak hosszú évekre visszanyúló hagyománya van, a települést csodálatos természeti környezet övezi, így rengeteg szálloda található erre. Hogy a piaci versenyben érvényesülni tudjon, a természettel való szoros kapcsolata, különös formája különbözteti meg a tervezett hotelt a többitől.

Mi határozza meg a tervezett új szálloda és nyaralóapartmanok közösségét? Az, hogy a helyszín közel van Bledhez, nyilvánvalóan számít. Bled városában a turizmusnak hosszú évekre visszanyúló hagyománya van, a települést csodálatos természeti környezet övezi. A kirándulóknak számtalan lehetőséget kínál a kikapcsolódásra, mint például síelés, hegymászás, extrém sportok, túrázás, vagy épp kulturális és kulináris sokszínűség. Bled további előnyei közé tartozik jó megközelíthetősége, illetve földrajzi közelsége több nagyobb szlovén, osztrák, olasz városhoz és a Földközi-tenger partjához. Mégis, mindezek a tulajdonságok rengeteg másik szállodára igazak lehetnek a városban és környékén. Mi hát, ami valóban megkülönbözteti a Mikva Hotelt a többitől?

 

 

 

Ez nem más, mint az elképesztő elhelyezkedése. A hotel az erdő közepén, egy viszonylag nagyobb területen található, az épített környezet hatásaitól teljes mértékben védve van, és kizárólag a csodálatos természet veszi körül. Békés oázisként viselkedik, ami mégsincs messze a környék nyújtotta, koncentrált turisztikai szolgáltatásoktól. A szálloda tervezésekor a fő vezérvonal így az volt, hogy tökéletes természet-élmény biztosítson a létesítmény. Azon vendégek, akik ezt az üdülőhelyet választják úticélul, szoros kapcsolatba kerülnek az őket körülvevő természettel. És mire is lehet szükség ehhez a 100% természetes élményhez?

 

 

 

100% rálátás a természetre. A természetre nyíló tökéletes panoráma azt jelenti, hogy kizárólag a vadon képe tárul elénk. Amennyiben magától értetődő az, hogy a hotel vendégeit meg kell kímélni a közeli főút látványától, akkor az is fontos, hogy a hogy a szállodába vezető utat se észleljék. Az is lényeges szempont, hogy ne lássák mások szobáit a sajátjukból. És ez még nem minden, zavartalan a kilátás az összes, vendégek részére kialakított szolgáltatóegységből is, anélkül, hogy más programok résztvevőit látnák.

100% természetes világítás. Mikor tökéletes kapcsolatot akarunk biztosítani a természettel, nem csupán az a fontos, mennyire látják az épület használói a környezetet az enteriőrökből, hanem nyilvánvalóan az is döntő, mennyire képes a természet behatolni kintről a belső terekbe. Ebből a szempontból a legfontosabb hatása a minőségi természetes világításnak van. Tehát a bőséges napfény az összes vendéghelyiségben éppúgy alapkövetelmény, mint a közlekedőkben.

 

 

 

100% meghittség érzése. Az érzés, hogy összeköttetésbe kerülünk a természettel, mindenkinek egy meghitt kapcsolatot jelent. Hogy ez kiteljesedhessen, nagyfokú intimitást kell biztosítani a vendégek számára. Mivel a Mivka egy viszonylag nagy szálloda, ezen cél elérése elég nagy kihívást jelentett. Az épület hatalmas tömegét kisebb szakaszokra tördelték, így – az íves vonalaknak köszönhetően – a vendégek egyszerre mindig legfeljebb egy-két szekciót láthatnak belőle. A szakaszok konkáv kialakítása összefogja a különböző programokat, és meghatározza azok szükséges tereit. Meghittséget biztosít a terek használóinak, és megakadályozza az átlátást a szomszédos szakaszokban zajló programok helyiségeibe. A szálloda vendégei a nagy, homogén megjelenésű hotelt kisebb, független egységek összességének érzékelik.

 

 

 

100% természetes építészeti megjelenés. Nem utolsósorban, maga az építészeti megjelenés is nagy jelentősséggel bír a természetes élmény megtapasztalásában. Az épületnek illeszkednie kell a környezetbe, ahol elhelyezkedik. Ezt az organikus kialakítás és a természetes anyagok következetes használata teszi lehetővé. A természetes anyagoknak felismerhető, karakteres struktúrájuk van, nem ütnek el környezetüktől, és elegánsan öregszenek. A kezeletlen fenyő homlokzati felhasználása különösen szoros párbeszédben áll a szállodát körülölelő erdővel.  A függőleges fenyő elemek kihangsúlyozzák a fő tömeg íves vonalait, megakadályozzák a belátást oldalirányból és összekapcsolják a belső terek meghittségét az azokat körülvevő természet melegségével.


Mivka Hotel Resort, Bled, Szlovénia - meghívásos pályázat

építészet: Enota
projekt csapat: Dean Lah, Milan Tomac, Alja Černe, Maruša Zupančič, Andrej Oblak, Nebojša Vertovšek, Polona Ruparčič

tervezés éve: 2010.
állapot: befejezett

alapterület: 17 689 m2
megbízó: Michaeler & Partner