Közélet, hírek

Tűzvész a Vadász irodában - segítsünk!

2012.01.26. 17:09

Tegnap este 10 óra körül a Vadász műteremben jelzett a riasztó, hogy valami baj van, s bár hamar odaértek, akkor már hatalmas füst gomolygott az irodában. A riasztós ember már be sem engedte Szántó Évát, azonnal hívták a tűzoltókat. Gyorsan jöttek, de addigra már lángolt a tető. A tűzoltók hajnali négyig küzdöttek a tűzzel, mire el tudták oltani. A Vadász műterem – idén húsz éve, hogy ide költözött - szénné égett. Segítsünk, ha megtehetjük!

Tegnap este 10 óra körül a Vadász műteremben jelzett a riasztó, hogy valami baj van, s bár hamar odaértek, akkor már hatalmas füst gomolygott az irodában. A riasztós ember már be sem engedte Szántó Évát, azonnal hívták a tűzoltókat. Gyorsan jöttek, de addigra már lángolt a tető. A tűzoltók hajnali négyig küzdöttek a tűzzel, mire el tudták oltani. A Vadász műterem – idén húsz éve, hogy ide költözött - szénné égett. Az egész ház, s az alattuk lévő hét lakás vízben áll. A tűzoltók - de ezt még szakértők nem erősítették meg – arra gyanakodnak,  hogy a szerver és/vagy a szünetmentes tápegység meghibásodása okozhatta a tüzet.

 

 

Vadász Bencével megbeszéltem és beleegyezett, hogy amit tudunk, mi is segíteni próbálunk azzal, hogy elmondjuk, minden segítség jól jön nekik. "1995 óta dolgozom itt, ez volt az egyetlen biztos pont az életemben" – mondta Király Noémi, aki éppen a biztosító emberét várta, amíg készítettem pár képet a tetőtérben. Megrázó, szörnyű látvány fogad, torokszorító, mert az ember pontosan tudja, hogy felmérhetetlen kár keletkezett. Több életnyi szellemi alkotó munka pár óra alatt ment tönkre.

 

 

 

A Vadászok a magyar építészet meghatározó egyéniségei, szeretettel teli emberek, akik mindig barátsággal, jó szóval és finom borokkal fogadják vendégeiket, és akik mellett sokáig kitartanak munkatársaik – nem véletlenül. Gyurit is hívtuk, azt mondja, hogy most nagyon jól esik neki a jó szó, de fogalmuk sincs, hogy hogyan tovább. Ott a tetőtérben állva eszembe jutott, hogy először a kilencvenes évek elején voltam náluk, talán nem sokkal azután, hogy beköltöztek. Csak egy pályaelhagyó fiatal építész voltam, Fogarasi Noémi barátnőm dolgozott náluk, de a Mester úgy fogadott, olyan kitüntetett figyelemmel, mintha fontos ember lennék. Azt hiszem, mindenki így érezheti, ha velük van, élvezve a Vadászok életvidámságát, s az iroda különleges, fesztelen légkörét.

Az iroda húsz alkotói éve most csak egy halom szénné égett papír, számítógép, másológép, szarufa, cserép, kábel - az epiteszforum.hu szerkesztőségének szomszédságában. Úgy érzem, segítenünk kell nekik, amivel tudunk, hogy újrakezdhessék - tizennégy építész és mérnök, családokkal és több évtizedes munkássággal a hátuk mögött.

 

 

 

Kő Pál azonnal felajánlotta, hogy epreskerti műtermében az irodának ideiglenes helyet biztosít, és Bencééknek most minden segítségre szükségük van. Mindenük odaveszett. Bútorok, asztal, szék, számítógép, programok... alapvető dolgok kellenek. És már nincs tartalékuk, ahogyan a legtöbb építészirodának, nekik is komoly gondjaik voltak az utóbbi időkben. A tetőszerkezet teljesen elpusztult, gyakorlatilag a ház tető nélkül maradt. Az első és legfontosabb, hogy legalább ideiglenes fedés legyen a Kernstock-villa tetején, ami alsó hangon is legalább kétmillió forint. Bence már beszélt az önkormányzattal, próbált segítséget kérni, hogy addig, amíg a biztosító fizet, hitelezzenek nekik, hogy a házra mihamarabb tető kerüljön és a további károkat meg tudják előzni.

 

 

 

Bencével abban maradtunk, hogy mivel most nagy a káosz körülöttük, az epiteszforum.hu szerkesztősége azzal próbál meg segíteni, hogy ideiglenes diszpécserek leszünk a bajban.

Kérjük azokat a barátokat, kollégákat, ismerősöket, magánszemélyeket és szervezeteket, akik segíteni tudnak nekik az újrakezdésben, hogy felajánlásaikat ne hozzájuk közvetlenül, hanem hozzánk a szerkesztőségbe juttassák el e-mailen az editors(kukac)epiteszforum.hu címre vagy hívjanak minket a 06-20- 548-6419 mobilszámon. Összegyűjtjük az ajánlatokat, és egyben továbbítjuk nekik, illetve amit tudunk, segítünk a lebonyolításban, szervezésben, logisztikában.  

Pénzbeli felajánlásokat a Vadász Építész Stúdió Kft. (jogosult) CITI Bankos10800014-30000006-10591043 bankszámlájára vagy magánszemélyként Vadász Bence (jogosult) OTP-s 11773054-00067915 számlájára lehet közvetlenül küldeni. A közleményben célszerű jelezni, hogy milyen célból küldik (pl. felajánlás tűzkár enyhítésére) az összeget.

 


 

S bár a Vadász Műterem csak egy a sok magyar építésziroda közül, aki bajban van, őket most olyan tragédia érte a baj kellős közepén, amit egyelőre fel sem fog az ember. Sok-sok év és sok építész szellemi munkájának lenyomatai égtek el 2012. január 26-ra virradó éjjel. Segítsünk, ha megtehetjük.


Pásztor Erika Katalina
- az epiteszforum.hu szerkesztősége nevében