Épületek/Középület

UFA mozikomplexum Drezdában

2008.01.28. 11:08

Tervezés: Coop Himmel(b)lau, Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner
Felelős tervező: Verena Perius

Várostervezési koncepció
Az UFA mozikomplexum által felvetett várostervezési kérdések az európai városokban egyre inkább veszélybe kerülő közterek problematikáját érinti. A helyzetet az önkormányzatok fizetésképtelensége idézte elő, ami miatt a köztereket olyan befektetőknek adják el, akik a profit maximalizálása érdekében jellemzően egyfunkciós épületeket építenek a helyükre. A monofunkcionális szerkezetek szétbontásával és azok városi funkcióval való gazdagításával a városokban újfajta urbanitás alakulhat ki. Ezt a fajta urbanitást nemcsak a funkciók és az újonnan keletkezett térkapcsolatok határozzák meg, hanem médiaesemények hozzáadása is.

Az UFA mozikomplexum a Pragerstrasse Nord városrendezési pályázatának eredményeként jött létre. A Pragerstrasse dinamikus térsorai nem tengelyek, hanem érintők és átlók mentén szerveződnek. Az összefonódó közterek, belső terek és átjárók Drezda új központjának energiával való feltöltését és a terület sűrítését célozza. A városi vektorok metszéspontjai lesznek maguk a közterek.

Az UFA mozikomplexum éppen egy ilyen metszésponton áll, a Pragerplatz és a St. Petersburger Strasse városi összekötésénél. Ennek eredményeképpen a mozi maga is köztérré lényegül át.

 

 

Építészeti koncepció
A terv két bonyolult módon összekapcsolódó épületegységből áll: a moziblokkból (nyolc vetítőteremmel, 2600 ülőhellyel) és a kristályból (egyszerre köztérként és előcsarnokként funkcionáló üveghéj).

A moziblokk

A moziblokk az utca felé felnyílik és a Pragerstrasse és a St. Petersburger Strasse között gyalogosan is átjárható. A moziblokkot annak jellegzetes útvonal-rendszere és a St. Petersburger Strasse-ra nyíló rálátása emeli ki.

A kristály
A kristály nem csupán a mozitermek funkcionális előtere, hanem városi átjáró is. A mozitermekhez vezető hidak, rámpák és lépcsők önmagukban is városias jellegűek. Lehetőséget adnak az emberek sok szinten végbemenő mozgásának megfigyelésére, és a városi tér háromdimenzióssá válására. A tér elevensége a filmek dinamikájához hasonlítható.

A Skybar, az előcsarnokban lebegő kettős kúp különböző funkciókat foglal magába (kávézó, bár, stb.).

Az épület tartalma ily módon a város számára is láthatóvá válik, ahogyan a várost is megfigyelhetjük az épületből. Belülről kifordított épület ez, amely folyamatos párbeszédben áll a várossal. A belső térből kifelé vetített médiaesemények szintén a városi tér létrejöttéhez járulnak hozzá.

 

 

Szöveg és fotó: Coop Himmelb(l)auTervezés: Coop Himmel(b)lau, Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky + Partner
Felelős tervező: Verena Perius
Tervező: Tom Wiscombe
Projektteam: Andreas Mieling, Florian Pfeifer, Andreas Schaller, Alexander Seitlinger, Andras Westhausser, Susanne Zottl

Megbízó: UFA-Theater AG, Düsseldorf
Szerkezettervek: B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt

Projektadatok:
Telek területe: 1847 m2
Teljes alapterület: 6174 m2
Beépített terület: 1522 m2
Térfogat: 53.725 m2

Pályázat: 1993
A tervezés kezdete: 1996. február
A kivitelezés kezdete: 1997. február
Átadás: 1998. március

Építési költség: 16.36 millió EUR
m2-enkénti költség: 2.340 EUR/m2

Látogatók száma: évi 500,000