Épülettervek/Középület

Új arccal/arculattal az érdeklődők felé – GE látogató- és oktatócentrum, Oroszlány

2012.02.06. 14:20

A GE oroszlányi, víztisztító technológiákat gyártó üzemének megrendelésére készültek el a látogató- és oktatócentrum tervei Szabó Tamás János DLA és Kulcsár Zoltán vezetésével a Finta Stúdióban. Az új épületegyüttes célja olyan központ létrehozása, mely a befogadott funkción kívül egyben az „arca” is a cégnek.

A GE oroszlányi, víztisztító technológiákat gyártó üzemének megrendelésére készültek a mellékelten bemutatott épület tervei. Az impozánsan fejlődő cég mindennapjaihoz egyre inkább hozzátartozik a látogatók, potenciális üzletfelek fogadása, valamint egyfajta felvállalt oktatási tevékenység, melynek célja a legújabb technológiák megismertetése az érdeklődőkkel, ügyfelekkel. Az új épületegyüttes célja olyan látogató- és oktatócentrum létrehozása, mely a befogadott funkción kívül egyben az „arca” is a cégnek.

 

 

 

Az épületegyüttes két részből áll. A „földből kinövő” portaépület reprezentatív fogadófunkciója mellett egyben a gyáregyüttes kapuja is. Ez az épületrész vállaltan inkább terepalakulat, semmint épület: nem kíván konkurenciája lenni az út másik oldalán álló szennyvíztisztító-egység kvalitásos épületének.

 

 

 

Az oktatási centrum a meglévő épület által formált „öbölbe” épül be, önálló építészeti arculattal bír, nem próbál illeszkedni a meglévő épület stílusához, de messzemenően illeszkedik (beleépül) annak épületstruktúrájába. Szigetszerű megjelenésének koncepciójával összhangban a meglévő épületrészekhez könnyed üvegtetővel csatlakozik, így alakul ki az épületrész előcsarnoka is. A földszinten a fogadóterek mellett kis sportfunkció kapott helyet, mely a dolgozók igényeit szolgálja ki. Az emeleten a három részre osztható, 110 fős konferenciaterem, valamint megjelenésével és a belőle nyíló kilátással is a terület fölött „uralkodó” vállalati nagytárgyaló (”boardroom”) kapott helyet.

 

 

 

Az oktatási centrum szoborszerű megjelenése érzetében a gyártóbázis a XXI. század robotvilágát idézi: strukturálatlan hófehér építőlemez (szálcement) burkolata és üvegfelületei a szoborszerűséget hivatottak kiemelni. A belsőépítészeti kialakítás fenti gondolatmenet folytatása: a külső megjelenés hófehér dominanciájával szemben néhány színes folt köré tervezett, melyek a homlokzati átlátások révén egységbe fűzik a földszintet és az emeletet. A belsőépítészeti és építészeti kialakítás egyszerre próbál illeszkedni az indusztriális környezet józanságához és célszerűségéhez, valamint az elvárt „jelszerű” megjelenési igényhez is.


ZENON Oktatási Központ
vezető tervezők:
építészet: Szabó Tamás János DLA – felelős tervező
belsőépítészet: Kulcsár Zoltán
tervezés éve: 2010
kivitelezés éve: 2012
bruttó szintterület: 1345 m2
generáltervező: Finta és Társai építész stúdió Kft.
építész munkatársak:
építészet: Péter Gábor, Kalmár Gyöngyi, Hegedűs Péter
belsőépítészet: Varga Éva, Tóth Petra, Kopár Andrea, Füvessy Klára
szakági tervezők:
tartószerkezet: TM Janeda Kft. – Volkai János
épületgépészet: Temesvári Tervező Kft. – Temesvári László
épületvillamosság: Kelevill Bt. – Kelemen Ferenc
körny.véd. akuszt.: Józsa és Társai 2000 Kft - Józsa Gusztáv
környezetrendezés: Garten Stúdió Kft – Szloszjár György
közlekedés: SKS Terv Mérnökiroda Kft. – Szabó András
építtető/megbízó/fejlesztő: Zenon Europe Kft.
generálkivitelező: SZ-L Bau Kft.
lebonyolító: MS CONCEPT Kft. - Szabó Zsolt és Mezei Gábor