Épülettervek/Középület

Új elem a rendszerben - építészeti iskola terve a KTH stockholmi campusára

2012.02.21. 09:48

Építészeti iskolának helyet adó új épülettel bővül a közeljövőben a stockholmi Royal Institute of Technology campusa. A meghívásos pályázaton kiválasztott nyertes koncepció a Bolle Tham és Martin Videgård vezette építészcsapat nevéhez fűződik, akik egy ívelt alaprajzú, átjárható és átlátható, az udvar meglévő struktúrájába illeszkedő házat terveztek, amely azonban tömegformálásával az intézmény új jelképévé is válhat.

A KTH (Kungliga Tekniska högskolan) campusa - kulturális és történelmi összefüggéseivel, valamint fizikai határaival - a „tabula rasa” helyzet ellentéteként írható le. Az építészeti iskola új tömbjét az udvar területén helyeztük el, közel a campus bejáratát alkotó, 20. század elejéről származó, monumentális nyerstégla-architektúrájú épületegyütteshez, amely Erik Lallerstedt építész nevéhez fűződik, aki egykor maga is az intézmény professzora volt.

 

 

 

A telepítés egyik fő szempontja az volt, hogy az udvarba „beékelődő” új épület lehetőleg ne csonkítsa a területen meglévő közlekedési útvonalak rendszerét, hanem integrálódjon abba, sőt, gazdagítsa azt. Ezt az épületen belüli és azon kívüli körbejárhatóság maximális biztosításával értük el. Az épület egészét - nem csak a földszintjét - teljesen átjárhatónak terveztük, a tanárok, diákok, kutatók és látogatók számára egyaránt. Ez a nyitottság-igény indukálta a tervezés során az ívelt alaprajzi formát, amelyben a különböző terek és funkciók szinte falak nélkül csatlakoznak egymáshoz, „áramló”, átlátható struktúrát hozva létre.

A térszín alatt, az udvar nagy részének beépítésével az új tömeg több ponton kapcsolódik a meglévő épületekhez. Funkcionális elrendezés tekintetében az építészeti iskola szintenként tagolódik, a nagyobb belmagasságú bejárati szinten művészeti stúdiók, műhelyek, kiállító-, és előadóterek, a közbenső szinteken különféle műtermek, rugalmasan átrendezhető terek, legfelül pedig felosztható tárgyalók, konzultációs termek találhatók a tetőterasz mellett.

 

 

 

A háromszögletű udvar méretei viszonylag nagy traktusmélységet eredményeztek, amely nehézségeket és nagy lehetőségeket egyaránt magában rejtett. A kihívások egyike a szintek belső zónáinak elegendő fénnyel és levegővel történő ellátása volt; a rendelkezésre álló terület és a kompakt térszervezés viszont lehetővé tette, hogy az egyes funkciók viszonylag közel helyezkedjenek el, szorosan kapcsolódva egymáshoz. A nagyméretű üvegfelületek elegendő fényt juttatnak a belsőbe, az épületnek pedig transzparenciát kölcsönöznek, emellett - a passzív hőnyereség révén - az energiahatékonyságot is növelik.

A homlokzatokra vörösesbarna árnyalatú CorTen acél burkolat kerül, amely színével a szomszédos századfordulós épületek téglaarchitektúrájára utal, az ívelt tömegforma pedig az áramlás, a dinamizmus érzetét kelti. A monolit vasbeton teherhordó szerkezet felülete a belsőben több helyen szabadon marad majd.

 

 

 

A projekt további elemét képezi egy új fogadóépület, amelyet egy felújított szárnyban kap majd helyet. Ez egy újfajta információs központ és médiatár lesz, ahol az összes közösségi szolgáltatás elérhetővé válik a KTH hallgatói és látogatói számára. A Bolle Tham és Martin Videgård vezette tervezőcsapat 2007-ben meghívásos pályázaton nyerte el az első díjat. Az építkezés hamarosan elkezdődik és várhatóan 2015-ben fejeződik be.

fordította: Garai Péter


School of Architecture and Campus Entrance Building
vezető tervezők: Bolle Tham, Martin Videgård
tervezés éve: 2007-2011
kivitelezés éve: 2012-2015
bruttó szintterület: 13.200 m2
generáltervező cég honlap címe:
építtető/Megbízó/Fejlesztő neve: Akademiska Hus i Stockholm
generáltervező: Tham & Videgård Arkitekter, Stockholm
építész munkatársak: Carmen Izquierdo, Mia Nygren, Andreas Helgesson, Anna Jacobson, Mårten Nettelbladt, Benjamin Mandre, Susanna Bremberg, Lukas Thiel, Fredrik Nilsson, Anna-Lisa Pollock, Marina Rotolo