Közélet, hírek

Új funkciót kaphat a Margit körúti Dugattyús-ház földszinti helyisége

2022.04.19. 17:01

Közösségi ötletpályázatot hirdetett a második kerületi önkormányzat a tulajdonában álló, közel 600 négyzetméteres helyiség hasznosítására. A kiírás szerint a megvalósíthatóságon és közhasznosságon felül az is szempont, hogy mennyire merítenek a javaslatok a hely szellemi és fizikai örökségéből.

A második kerületi önkormányzat honlapján jelent meg a felhívás, amelyben közösségi ötletpályázatot hirdetnek a Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán álló, Dugattyús-házként emlegetett épület földszinti helyiségének hasznosítására. 

Ahogy írják, a Margit körút 15-17. szám alatti, Bauhaus stílusú ház "a környék egyik ékköve. A Dugattyús-ház nevet a mindkét szárnyban üvegcsőben közlekedő hengeres liftek után kapta. Az 1937-ben Domány Ferenc és Hofstätter Béla tervei alapján a Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztára által építtetett bérház egyike a korszak legelegánsabb épületeinek, legszebb lenyomatainak. Nem véletlen, hogy mára műemléki védettség alatt áll."A földszint nagy részét anno Budapest Székesfőváros Elektromos Műveinek irodái és budai kiállítóterme foglalta el. A pályázat célja, hogy funkciót, hasznosítási módot találjanak az önkormányzat tulajdonát képező, 593 m2 alapterületű földszinti helyiségének. Az elképzelés szerint a nyertes funkció(k) alapján később pályázatot írnak ki a helyiség bérbeadására is. 

Az ötleteket az erre létrehozott online felületen lehet benyújtani 2022. április 30-ig, az eredményhirdetésre május 15-ig kerül sor. 

A bíráló bizottság szakmai tagja mások mellett Trummer Tamás főépítész, az Épített Környezetért Felelős Igazgatóság igazgatója, Csanádi-Szikszay Györgyi építész, a Margit-negyed Döntés-előkészítő és Tanácsadó Testület (MNDTT) tagja és Dévényi Tamás Ybl Miklós-díjas építészmérnök, belsőépítész, a Margit-negyed szakmai fővédnöke is. 

Ahogy a leírásban megjegyzik, az ötletpályázat funkcionális kötöttségektől mentes, de a megvalósíthatóságon és „közhasznosságon" felül szempont, hogy mennyire merít az ötlet a hely szellemi és fizikai örökségéből. További részletek és a fotódokumentáció ezen az oldalon ismerhető meg.