Épülettervek/Középület

Új hullám

2010.04.16. 09:22

Az elmúlt évtizedek kaotikus balatoni bódéépítészetének az északi part talán kevésbé esett áldozatául. A balatonszepezdi partszakasz is látványos elemmel készül bővülni: egyszerű és zárt forma fölött izgalmas, a tó hullámait idéző, lebegő tetőt ígér az Ifjúsági Strand fogadóépülete. A terv Krizsán András és Szabó Dávid munkája.

Előzmények, jelenlegi állapot
Balatonszepezd Önkormányzata 2009 májusában felkérte a MODUM Építésziroda Kft-t, hogy az előzetesen egyeztetett program alapján Krizsán András vezető tervező irányításával készítse el az Ifjúsági Strand beépítésének és bejárati fogadó épületének engedélyezési tervdokumentációját. A programtervet folyamatosan egyeztettük a képviselő testülettel és az önkormányzat vezetőivel.

 

 

 

A tervezési terület egy - részben feltöltéssel kialakított - parti strand. A területen jelenleg egy alkalmi büfé és a bejáratnál egy pénztáros bódé áll. A kellemes környezetű strand a nyári szezonban remek pihenést biztosít az üdülőknek és a környék ifjúsági táborlakóinak, fürdőzésre és napozásra egyaránt alkalmas. Ennek az igénynek a kiszolgálását kívánja a község egy színvonalas, modern épületegyüttessel tovább javítani.

Az ingatlanon jelenleg is megoldott a víz-, csatorna-, és elektromos ellátás. Gáz nincs bevezetve a területre, a tervezett épület üzemeltetéséhez sem szükséges.
A területet a vonatkozó érvényes részletes rendezési terv a KST (Különleges területek / Strandterületek) építési övezetbe sorolja.

 

 

 

Telepítés
A tervezett beépítés a kialakult állapothoz igazodik. A nagyobb szabad standfelület és a gazdaságosabb terület-kihasználás érdekében a tervezett fogadóépületet egy tömegben, a bejáratnál helyeztük el, hogy a szükséges gépészeti alapvezetékeket egy helyre koncentráljuk. A tervezett épület homlokzata egyszerű, zárt forma, a funkcióknak megfelelő tagolással. Építészetileg látványos eleme a pavilonok felett elhelyezkedő hullámzó tetőforma, amely a közelben lévő vizet, a hullámokat, a Balatont idézi és utal az épület funkciójára is.  

A tervezett fogadóépület főként a strand kiszolgáló funkcióit foglalja magába, de a strandot igénybe nem vevők számára is nyújt szolgáltatásokat. A főbejárat két egységre osztja az épületet, melyeket az oszlopokkal alátámasztott lebegő, hullámzó tető fog össze.

 

 

 

Részletes építészeti leírás:
A tervezett új fogadóépület kialakításánál elsősorban az épület funkcionális és építészeti egységét tekintettük alapvető fontosságúnak. Az egyeztetett program alapján a különböző funkcionális igényeknek megfelelően a fogadóépület négy különböző funkcionális egységre tagolható:

  • A középső, bejárati rész magába foglalja a pénztárt és bejáratot, továbbá a kiszolgáló helyiségeket (személyzet, vízi mentő, elsősegély, és raktár) és egy nagyobb méretű tárolóteret.
  • A nyugati épületrészben kapott helyet két büfé, melyek közül az egyik -a nagyobb forgalom érdekében- a strandon kívül eső út felé is kiszolgálja a vendégeket. A kényelmes és nyugodt étkezést a kiszolgáló pult előtt végighúzódó széles fedett előtető biztosítja.
  • A fogadó épület keleti részében a strand egészségügyi kiszolgáló blokkja található (öltözők, mosdók és csoportos WC-k) egy akadálymentes öltöző-mosdó-WC helyiséggel és takarítószer-raktárral kiegészítve.
  • A bejárat mellett található még egy Kerékpáros pont, amelyik szintén a közterület felől közelíthető meg.

A hagyományos, falazott, földszintes és lapostetős épülettömegeket meghatározott raszter szerint öleli körül a tőlük szerkezetileg független acél oszlopsor, mely hullámos, ragasztott fa tartókat támaszt alá.

 

 

 

Az épület homlokzati rendszerében vakolt és lécezett oszlopközök váltják egymást. Az acél oszlopokra szögacélból hegesztett homlokzati keretek kerülnek, melyekre vízszintes fa lécezést erősítünk. A vakolt falfelület előtt elfutó lécrács transzparens szerkezete összefogja és látványos ruhába is öltözteti az épületet. Az oszlopokra szerelt acél keretek a szerkezet merevítésében is szerepet játszanak. A hullámos fatartók közé műanyag ponyvaszerkezetet feszítünk, a tartókat nyomott acél rudakkal merevítjük.

Krizsán András


Balatonszepezdi Ifjusági Strand Fogatóépülete

vezető tervező: Krizsán András - MODUM Építésziroda Kft.
építész munkatársak: Szabó Dávid
kerttervező: Balogh Ágnes tájépítész
statikus tervező: Medek Ákos építőmérnök
generáltervező: MODUM Építésziroda Kft.

tervezés éve: 2009
bruttó szintterület: 260,70 m2
beruházási költség: 60 000 eFt + ÁFA
építtető: Balatonszepezd Polgármesteri Hivatal