Helyek

Új közösségi kert nyílt a Corvin sétányon

2012.05.25. 15:30

A sorsolás után május 19-én vehették birtokba kiskertjeiket a szerencsés jelentkezők a Leonardo és a Tömő utca sarkán, a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésének keretében kialakított új közösségi kertben, amely a Futureal Csoport támogatásával valósult meg. Az egész napos program során parcellakimérésre, talajrendezésre, tároló építésére, valamint a közösségi terek kialakítására került sor.

2012. májusában a Futureal Csoport támogatásával új közösségi kert nyílt a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében a Corvin sétányon, a Leonardo és a Tömő utca sarkán, a Grund közelében. Május 16-án este a Grundon tartott sorsoláson 76 db 7 m2-es parcellát osztottak ki a jelentkezők között, akik május 19-én már birtokba is vehették saját kertjüket. Az egész napos program keretében a parcellák kimérésére, talajrendezésre, tároló építésére, valamint a közösségi terek kialakítására került sor. A szerencsés jelentkezők a használat jogát egy évre kapták, amit később folyamatosan megújíthatnak.

 
 

A KÉK 2010. óta foglalkozik a világszerte sok évtizedes hagyományra visszatekintő community gardening, valamint az egyre népszerűbb urban gardening magyarországi meghonosításával. A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik az együtt végzett tevékenység során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói lesznek a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel és fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat. A KÉK célja, hogy mintakertek kialakításával és átfogó tudástár létrehozásával segítse a városi kertészkedés önszerveződő mozgalommá fejlődését.