Épületek/Lakóépület

Új társasház a Corvin negyedben

2016.05.23. 14:29

A Corvin negyed egységes arculatához igazodó nagyberuházás első ütemét februárban adták át, ezt követően volt szerencsénk megtekinteni a Gábor Kálmán tervezte épületet. Móré Levente írása, Danyi Balázs fotói.

Cordia Park Residence, I. ütem

A társasház tervei még 2007/8-ban készültek, amelyek remekül megfeleltek az akkori elvárásoknak, a 2008-ban beindult válság miatt azonban az építkezés több év kihagyás után 2011/12-ben indulhatott el. Ekkorra már a korábbi tervek nem megfelelően alkalmazkodtak a befektetői elvárásokhoz, így átszervezték az épületben található lakás- és üzletkínálatot.

A most elkészült ház 9 emeletén összesen 227, zömmel 50 m2 körüli másfél- és kétszobás lakások kaptak helyet. Igazodva a mai lakásépítési trendekhez, mindegyik erkéllyel felszerelt, amelyek a jó használhatóság és bútorozhatóság érdekében minimum 2 m szélesek. A legérdekesebb lakások az épület legfelső emeletén vannak, amelyek a 3x3 méteres terasz köré szerveződnek. Ezeket három üvegajtó határolja, így biztosítva a nagyon világos és áttekinthető "rezidenciákat". Külső burkolati színeiben a fehérek, a világos sárgák és a barna színek kontrasztja dominál, illeszkedve a Corvin-negyed épületein megjelenő mészkő burkolathoz. A felső szintek az épület összképével harmonikus világos fa hatású burkolatot kaptak. Az erkélyek korlátjai, szintén az előírásoknak megfelelően üvegből készültek, ugyanakkor azok konzoljához alumínium profillal, csak alulról rögzített táblák a környezetükben felhasználtaknál elegánsabb hatást keltenek. Az erkélyek Schöck-féle hőhídmentes konzolrögzítése miatt nem volt szükség a vasbeton erősebb szigetelésére és aljzatbeton használatára, így igen karcsú, elegáns erkélyeket hozhattak létre.A korlátok esetében – bár a zöldre színezett üvegtábláikkal igazodnak a környezetükhöz – különböző színárnyalatok játéka visz egy kis mozgalmasságot a homlokzati tagolásba. A földszinten egy markáns párkányzat alatt találjuk a lakóépülettől színben is némileg megkülönböztetett sötét függönyfalat, ahol az üzlethelyiségek kaptak helyet. E párkányzat fölött visszahúzták az épület homlokzatát a telekhatárról, így jobb természetes megvilágítású lakások jöttek létre úgy, hogy a szomszéd épületektől kellemesebb távolságra állnak, ez a megoldás lehetőséget adott emellett a párkányzatig tartó kis magánkertek kialakítására is.

A ház fűtése gázkazános központi fűtés, homlokzati szigetelése pedig 16 cm vastagságú kőzetgyapot, ami – annak ellenére, hogy a nyílászárók kétrétegű, bár már melegperemes üveget kaptak – jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az épület hőkibocsátási tényezője elég alacsony maradhatott.Az első és második ütem épületei egy megnyitott belső udvart zárnak körül, aminek kertje az első szintre került. A két ütem némileg eltérő magasságú udvarát összenyitják majd a jövőben, így egy szinteltolásos zöld udvart vehetnek birtokba a lakók. Kellemes hatást kelt, hogy a lépcsőházak bejáratánál zöldfalat helyeztek el, ami átvezető kapocsként működik a Corvin sétány illetve az épület belső udvarának intenzív zöldfelületei között.
Mindkét lépcsőházban nyitottak egy átriumot, ami igen szerencsés megoldás a szűk folyosók megnyitására, ráadásul a felülvilágítón bejutó természetes fény otthonosabbá teszi a közös használatú tereket.

A Cordia Park Residence tehát egy a mai lakásépítési irányelveknek megfelelő, elegáns belső udvarral és homlokzati kialakítással megalkotott társasház.

Móré Levente