Épületek/Lakóépület

Új társasház a Corvin-negyedben – a folytatás

2017.11.06. 15:30

Az I. ütem után újabb ingatlanokat vesznek birtokba lakóik a Corvin sétányon. Igen magas a befektetési célú vásárlók aránya, így a fejlesztők által szervezett sajtóbejárást elsősorban a bérlakáspiac tematizálta. A Gábor & Svejkovszky Építésziroda által tervezett Cordia Park Residence II. ütemének ünnepélyes átadásán jártunk.

Díjnyertes, összesen 22 hektáros területen megvalósuló fejlesztésbe, az iroda-kereskedelem-lakás hármas funkciót befogadó Corvin-negyedbe ágyazódik a két ütemben átadott lakókomplexum. Fodor Gabriella, a Cordia Property management csapat vezetője elmondta, a befektetési céllal megvásárolt lakások jelentős részét teljes körben ők kezelik: a szerződés aláírásától kezdve a bebútorozáson, szerelésen keresztül a bérlő kiválasztásáig, vagy akár tovább is kísérik az ingatlanokat és tulajdonosaikat.


 

Komplex üzleti modellt, szolgáltatások skáláját építette tehát a fejlesztő az ingatlanok bérbeadására, a lehető legtöbb terhet levéve a tulajdonos válláról. A vásárló tehát érkezik adott összeggel, és egy profi teamet kap annak érdekében, hogy a lehető legjobb hozamot kapja érte. A fejlesztők - megfelelő rálátással a piacra – nem alaprajzokat adnak el, hanem egy olyan csomagot, amelyben a várható költségek, a bútorozás, a lehetséges bevétel, de még a leendő bérlő élethelyzete is szerepel. A vásárlók köre sokszínű: az unokájának első lakást vásároló nagymamától az akár egész szintet vagy harmincnál is több ingatlant tartalmazó blokkot megvásároló befektetőig számos élethelyzettel találkoznak az értékesítők.


 

A lakás pozíciójából, méretéből elég jól megjósolható, melyik célcsoport érdeklődésére tarthat számot. Az is igaz, hogy tudható: a bérlők 90%-a egyetemista (elsősorban a környékbeli SOTE, valamint az Állatorvosi Kar és a BME hallgatói), 80%-uk pedig külföldi – matematikai okokból nyilvánvalóan komoly átfedéssel a két csoport közt. Ez pedig nem mást jelent, mint hogy a lakó körülbelül úgy érkezik, mintha szállodába jönne: egy bőrönd személyes tárggyal. Minden mást, törölközőtől a konyhafelszerelésig készen kell átadni – méghozzá minél gyorsabban. Júliustól októberig a projekten belül 70 lakóingatlant kellett felkészíteni bérlői számára, ami hihetetlen tempót jelent; öt munkanap alatt kell két lakást teljes bútorzattal, végleges festéssel és felszerelésekkel ellátni. A rohamtempójú munka hátulütője, hogy a tulajdonos bevonása a döntési folyamatokba lehetetlenné válik. A szakértői csapatnak köszönhetően azonban az előállított „termék” minden esetben egy jól kiadható lakás.

 

 

E tekintetben persze az elmúlt években változtak az igények – mutatott rá Fodor Gabriella. A Corvin-negyed fejlesztésének kezdetén hatalmas érdeklődés mellett egyszerű, gyors bútorozással készültek a lakások. Mára a vételár és a bérleti díjak mellett az elvárások is megduplázódtak. Minél szebb, vonzóbb lakást keresnek, a klíma, a mosogatógép és a terasz bútorozása alapvető elvárás, a bérleti díj maximalizálása érdekében pedig a nagyobb lakásoknál már megjelentek a wellness-elemek, a jakuzzi és a szauna is. Mindez a vásárlás után esedékes műszaki átalakítás során történik meg.


 

Kovács Gábor, a Cordia főépítésze a most átadott új ütemnél érvényesülő építészeti alapelveket és kötöttségeket mutatta be. A megtérülés szempontja ugyanis szigorú kritériumokat támaszt a házakkal szemben: a bruttó szintterület legalább háromnegyed része eladható terület kell, hogy legyen. A tervezőknek átadott program tartalmazza azt a „lakásmixet”, amit a fejlesztő elvár, rögzítve a lakások alaprajzi területeit, szobaszámát. Elvárásuk, hogy a legkisebb lakáshoz is legalább két méter mély terasz vagy erkély tartozzon – ez a plusz élettér már kényelmesen bútorozható és jelentősen emeli a lakások értékét. Bár nem előírás, a kétszobás lakásokhoz sok esetben a fürdőszoba mellett külön illemhelyiség is tartozik, ismét csak a piaci igényekhez igazodva.


 

A lakásméretek a 26 négyzetméteres garzontól indulnak, de az ingatlanok nagy részét inkább nappali és egy vagy két hálószobás lakások adják. A bérbeadásra kerülő lakásokat az egyes élethelyzetekre rendezik be. Minden esetben fontos szempont volt a bútorozhatóság – a legkisebb alapterület esetében is viszonylag nagy beépített tároló áll rendelkezésre és a mosógép is elhelyezhető. Továbbra is a penthaus szint a legkeresetebb, de általában a magasabb emeletek a népszerűek. Kérdésünkre Kovács Gábor elmondta, akadálymentesítést a Cordia történetében, ~1500 lakás eladása után, mindössze két esetben kértek a lakók, ami az adott geometriákon belül a műszaki átalakítás során megoldható volt.


 

Mindent egybevetve az I. után a II. ütem is meglehetősen pontosan képezi le a piac elvárásait. A lakásalaprajzok számos olyan hibát elkerülnek, mint a súlyosan alulméretezett helyiségek vagy a tárolás teljes hiánya. A nappali és háló zónák elkülönítése szinte mindenhol logikusan megoldott, a zárt tárolók pedig leveszik a kerékpár, babakocsi és egyéb nagyobb tárgyak terhét a lakásokról. Összességében a ház az egyre inkább „hotelszerűvé” váló trendbe illeszkedik, kényelmes és reprezentatív lobbival, de ezt erősítik belső felületei, burkolatai, a bejárati ajtók kialakítása is. A projekt tagadhatatlan értéke az a belvárosi léptékben rendkívül tágas, zöld belső kert, amely a két ütemben megépített házakat összeköti.


 

A közös területeket illetően ugyanakkor továbbra is megjelennek olyan kompromisszumok, amik jelentősen gyengítik az építészeti megjelenést. Itt említendő a szigorú, keskeny középfolyosós megközelítés, a fehér felületeket megtörő hihetetlen mennyiségű tűzvédelmi berendezés és szerelvény vagy a felül üvegezett, nagyvonalú átriumba behúzott födém – ugyancsak a legújabb tűzvédelmi előírásoknak megfelelően. Az eladhatóság, a piac és a különböző előírások erdejében mindezekkel együtt korrekt megoldásokkal épült meg a Cordia Park Residence II. üteme.

Mizsei Anett