Közélet, hírek

Új városrendezési-városképvédelmi rendelet lép érvénybe Zuglóban

2021.04.08. 15:39

Az egyik újdonság többek között, hogy a korábbiaknál erősebb védelmet kapnak a kertvárosi területek zöldfelületei, viszont az építtetők eljárásai egyszerűsödnek. A napokban egyébként a terézvárosi önkormányzat is hasonló témában szervez videókonferenciát.

Fásított zöldterület, közcélú parkolóhely, barnamezős beruházás: többek között ezekkel az újdonságok szerepelnek Zugló új városrendezési-városképvédelmi rendeletcsomagjában. Az intézkedések nagy figyelmet fordítanak a zöldfelületek növelésére, az alulhasznosított részek fejlesztésére és a közterületi parkolás visszaszorítására, írja a zuglo.hu. Ahogy Dienes János, a kerület főépítésze elmondta: a rendeletcsomag öt, egymással kapcsolatban lévő rendeletből áll. A szöveg összeállításánál arra törekedtek, hogy a szabályok rövidek, áttekinthetők és érthetők legyenek a rendeletet használók számára. 

Újdonság, hogy a korábbiaknál erősebb védelmet kapnak a kertvárosi területek zöldfelületei, viszont az építtetők eljárásai egyszerűsödnek. A régi épületek városképi megújulásának előmozdítására az építési törvény alapján kidolgozták a tetőtér-beépítés kerületi feltételrendszerét. A rendeletcsomag megnyitja annak a lehetőségét is, hogy a korábban szabálytalanul épült, magán- és közérdeket nem sértő építmények helyzete szakmai vizsgálaton alapuló önkormányzati döntéssel rendeződhessen.

Zugló polgármestere, Horváth Csaba arról beszélt, hogy új követelményként jelenik meg a fásított zöldterület, a zöldfelület növelése érdekében pedig a tíznél kevesebb autót befogadó parkolóknál a korábbiaknál kisebb rámpa építhető. A rendeletcsomag olyan intézkedést is tartalmaz, ami a közterületen parkolók számának csökkentését szolgálja. Ennek elérése érdekében bevezették a közcélú parkolóhely fogalmát, ami azt jelenti, hogy azok az építtetők, akik vállalják, hogy garázsukat vagy parkolójukat mások is használhatják, kedvezményt kapnak az építési szabályok alkalmazása során. Ezen kívül az ingatlantulajdonosoktól megkövetelik, hogy az előírt zöldfelület biztosítása mellett a legtöbb gépjármű kapjon helyet a telkükön belül. Fontos cél még, hogy fejlesztések valósuljanak meg az elhanyagolt ipari területeken. A barnamezős beruházást választóknak is be kell tartaniuk a zöldfelületekre vonatkozó előírásokat, azonban számukra megengedőbb az építési szabályzat. 

Az új rendeletek - Zugló építési szabályzatáról, városképvédelméről, tervtanácsáról, a városrendezési jogintézményekről és a járműelhelyezési kötelezettségről - április 24-től lépnek hatályba (a korábbiakat, amik április 23-ig hatályosak, itt lehet megnézni).

A napokban a terézvárosi önkormányzat is közzétett egy hasonló témájú felhívást, ami szerint videókonferenciát tartanak a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet módosításáról. Indoklásuk szerint a módosításra azért van szükség, mert az épített környezetről és a településkép védelméről szóló törvények, illetve az ezek végrehajtásáról szóló kormányrendeletek változtak. Emellett a módosítást a gyakorlati tapasztalatok miatt is szükségesnek ítélik meg, a döntés előtt ugyanakkor szeretnék megismerni a kerületiek és a partnerek javaslatait, észrevételeit. A videókonferenciára április 12-én kerül sor, véleménynyilvánításra április 27-ig lesz lehetőség, itt pedig már a településképi rendelet módosítása is olvasható. 

A közelmúltban egyébként országszerte zajlottak egyeztetések a helyi településkép-védelmi rendeletekkel, azok módosításaival kapcsolatban (a pandémiára tekintettel kizárólag online felületeken), így például a Fővárosi Önkormányzat is szervezett egy lakossági fórumot januárban, amiről itt írtunk.