Közélet, hírek

Újabb sajtóközlemény

2006.09.19. 14:21Megszüntették a Nyári Kaszinó műemléki védelmét

A Kecskeméti Építészek Környezetvédő Egyesületének tiltakozása

a kecskeméti Nyári Kaszinó védelméről

Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy a KTE focipálya területén álló, Kecskeméti Nyári Kaszinó műemléki védettségét, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma döntése nyomán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetni kényszerült.

Elképesztőnek tartjuk, hogy a kulturális értékek védelméért felelős miniszter, az értékvédelemmel szemben, az épület helyén újabb bevásárlóközpontot tervező beruházó érdekeinek védelmét tartja fontosabbnak. A döntés városunk pótolhatatlan építészeti és kultúrtörténeti emlékei iránti érzéketlenségről tanúskodik. Tekintettel arra, hogy létezik olyan építészeti megoldás, amelynek alkalmazása mellett, a KTE pálya területére tervezett újabb kecskeméti bevásárlóközpont, a kecskeméti Nyári Kaszinó megtartása és értelmes hasznosítása mellett is megvalósítható lenne, egyesületünk tiltakozik a védettségre érdemes épület lebontásának nyilvánvaló szándéka ellen !

Kérjük, hogy a kulturális értékeink megóvását és a környezetünk védelmét szívükön viselő országos civil szervezetek csatlakozzanak a tiltakozásunkhoz és akadályozzuk meg e jellegzetes kecskeméti épület lerombolását !

Kecskemét, 2006. év szeptember hó 18. napján.

Kecskeméti Építészek
Környezetvédő Egyesülete