Technológia

Újgenerációs növényfalak Debrecenben, Debrecenből

2020.07.09. 14:14

Az új debreceni Nagyerdei Strandfürdő valószínűleg legkülönlegesebb építészeti elemei a növényfalak (ismertek még zöldfalak vagy zöldhomlokzatok néven is). A BORD Építész Stúdió és a Gardenworks Iroda koncepcióját a debreceni székhelyű Parkertech Kft. csapata valósította meg, a projektről Czérna Zoltán, a Parkertech Kft. ügyvezetője mesélt.

Miért éppen a Parkertech?

Czérna Zoltán: A kivitelező Hunép Zrt. választása a piacon rendelkezésre álló zöldhomlokzat-rendszerek alapos vizsgálatát követően esett az általunk kínált megoldásra. A döntésnél az a tény, hogy helyben vagyunk, nyilván nyomott valamennyit a latban, de mint azt később megtudtuk minőség, költségek, vállalt határidő és referenciák tekintetében is mi kínáltuk messze a legkedvezőbb alternatívát.

Ez ritka együttállás, megvizsgálhatjuk ezeket a faktorokat egy kicsit közelebbről?

Cz.Z.:Természetesen. Kezdjük a minőséggel. Valószínűleg keveseknek jut eszébe, hogy a zöld „színfalak" mögött kifinomult technológia rejtőzik.

Mit értünk pontosan ezalatt?

Cz.Z.: Mindenekelőtt a lombfelületet adó borostyánfal-paneleket, melyek előállítása a holland Mobilane B.V. licensze alapján Debrecenben, cégünk csúcstechnológiát képviselő fóliaház komplexumában történik. A kertészet export minőséget állít elő, elsősorban német, holland, lengyel és végül, de nem utolsósorban, magyar piacra.

A rendszer meghatározó elemei a gyökérzetnek helyet adó növényvályúk. A vályúk anyaga belülről hőszigeteléssel ellátott rozsdamentes acél. Speciális kialakításuk és precíziós gyártásuk révén képesek kielégíteni a gyökérzóna irányában támasztott összes követelményt.

A vályúkban helyezkedik el az ültető-közeg. A hagyományos növénytelepítésekkel szemben növényfalak esetén csak a legjobb minőségű ásványi ültető-közeg használata esetén biztosítható a növények hosszú távú kiváló kondíciója. A jelen projektnél alkalmazott professzionális keveréket Németországban, a helyi szigorú szabványok szerint fejlesztették ki.

A víz- és tápanyagellátásról (üvegházi termesztéstechnológiából adaptált) korszerű gépészeti berendezések gondoskodnak. A megfelelő mennyiségű és minőségű tápoldatot a rendszer egy előre beprogramozott algoritmus alapján, az aktuális környezeti feltételeket figyelembe véve (szenzorok, meteorológiai adatok) állítja elő. A rendszer és a tápoldat állapota távolról ellenőrizhető és vezérelhető.

Ez nem feltétlenül hangzik olcsó megoldásnak. A „vállalt határidő"-vel mi a helyzet?

Cz.Z.: A két dolog szorosan összefügg. Amikor egy növényfal alkalmazásának ötlete először felmerül, az első kép ami a koncepcióalkotó lelki szemei előtt megjelenik egy borostyánnal vagy vadszőlővel befutott fal. Heuréka… és szinte semmibe sem kerül! Hamar követi azonban ezt a gondolatot a kijózanító kérdés: de hány év kell, ahhoz, hogy ez a kívánt állapot létrejöjjön? Sok. A projektek jelentős hányadánál pedig nem fér bele, hogy a hordozó felület évekig „kilátsszon".

Az elmúlt években egyre több olyan zöldhomlokzati technológia került piacra, amellyel az elképzelt vizuális élmény szinte azonnal biztosítható. A gyorsaságnak azonban ára van: ezek a megoldások a legdrágább homlokzati burkolatok árával vetekednek. Így lehet választani az olcsó-lassú vagy a gyors-drága kombinációk közül. Egyik sem ideális.

Ezt a konfliktust oldja fel ez a rendszer, mégpedig az előnevelés eszközével. Kertészetünkben tízezres nagyságrendben áll folyamatosan rendelkezésre előnevelt borostyán modul, így egészen nagy felületek is rövid idő alatt „zöldbe boríthatóak" és mivel nagy tételben termelünk, az előállítási költségek is alacsonyan tarthatóak.

A rozsdamentes acélnak technológiai értelemben nincs alternatívája, és bár maga az alapanyag nem olcsó, mégis a csekély szerkezeti anyagvastagság, valamint a felületképzés és védelem szükségtelensége miatt végső soron a műszaki szempontból legjobb anyag kínálja egyszersmind a legkedvezőbb árat is.

Az ültetőközeg tekintetében pedig nincs pardon: ha a legjobbnál gyengébb minőséget alkalmaznánk, azzal a növények életben maradását veszélyeztetnénk. Jelenleg ebben a minőségi kategóriában nem ismerünk kedvezőbb ár-érték arányú terméket annál, mint amit használtunk.

A határidőről szólva, jelen projekt számai magukért beszélnek: 1500 m2-nyi növényfalat 4 hónap alatt építettünk fel. Ebből 1,5 hónap ment el a kiviteli- és gyártmánytervek elkészítésére, demózásra és a tervek jóváhagyatására, 1 hónap a növényvályúk és a tartószerkezet legyártására és 1,5 hónap a helyszíni építésre.

Említetted a referenciákat. Hol lehet találkozni hasonló növényfalakkal?

Cz.Z.: Hasonló technológiával készült függőleges zöldfelületekkel ma főleg Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Németországban lehet találkozni. Felmerülhet a kérdés, hogy egy  kertészeti technológia, ami ott működik, biztos, hogy a sokkal szigorúbb hazai klímán is sikeres lesz-e? Esetünkben a válasz: igen. Ugyanezek a borostyánfalak ugyanis gyorssövényként évtizedes alkalmazási múltra tekintenek vissza Magyarországon is, így tudható, hogy biztonságosan használhatóak. A legnagyobb hazai növényfal esetében is ezt a technológiát alkalmaztuk.

Ez melyik és mekkora?

Cz.Z.: A budapesti Millenáris parkban található és 4500 m2.

Eddig csak borostyánnal futtatott panelt említettél, más növényből is létezik ilyen előnevelt zöldfal-panel?

Cz.Z.: Azonnal hozzáférhető termékként csak borostyánból. Ha viszont van egy évünk az előnevelésre, akkor szinte bármilyen kúszónövényből elő tudjuk állítani: szőlőből, kúszórózsából, hortenziából, bármiből. És akár vegyesen is. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a borostyán az egyetlen növény, amely a mi klímánkon megtartja a lombját télen is. Ez pedig nagyon is gyakori megrendelői illetve tervezői igény.

Mi volt a legnagyobb kihívás illetve siker a projekten?

Cz.Z.: Kihívás volt a nagyon feszes határidő tartása, teljesítettük. A legnagyobb siker pedig az, hogy annyira elégedett volt a Megrendelő a végeredménnyel, hogy pótlólagosan megrendelte még 320 négyzetméternyi növényfal megépítését. Ennél nagyobb elismerést nem is kaphattunk volna.