Közélet, hírek

Újra a Szigeten a Hello Wood alkotócsapata

2012.08.09. 11:41

Colosseum, Tigris, Tornádó, Tojás, Úszóház, Lounge, Hintapark, Hintayo, Hypnotype és HELLO-mászóka gazdagítják az idei jubileumi Szigetet. A 20. jubileumi Szigeten a  szervezők minden eddiginél tudatosabban alakították a fesztivál tereit, látványvilágát. Ebben partner a Hello Wood, amely 2011-ben mutatkozott be először a fesztiválon, és a monumentális fainstallációknak köszönhetően rögtön nagyon népszerű lett a látogatók körében.

A 20. jubileumi Szigeten a  szervezők minden eddiginél tudatosabban alakították a fesztivál tereit, látványvilágát. Ebben partner a Hello Wood, amely 2011-ben mutatkozott be először a fesztiválon, és a monumentális fainstallációknak köszönhetően rögtön nagyon népszerű lett a látogatók körében. A Hello Wood egy összművészeti műhely, ahol építész, formatervező, filmes, fotós, tipográfus, animációs, tájépítész és újmédiás diákok dolgoznak együtt szakmájuk sikeres képviselőivel, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. Ez az a közösség, ahol egy pályakezdő felteheti a koronát a portfóliójára, ahonnan az alkotásai nem a fiókba, de neves kiállításokra és a médiába vándorolnak. A Szigetet megelőzően fejeződött be a Hello Wood 2012-es alkotótábora, ahol a 200 fős csapat egy hétig azon dolgozott a Bükkben, hogy kreativitását kis hevesi, nógrádi és borsodi közösségek hasznára fordítsa. A táborban készült alkotások egy része bemutatásra kerül a Szigeten. Mindeközben körülbelül 5 héten keresztül 80 Hello Wood önkéntes lázasan építkezett a Hajógyári Szigeten is, kifejezetten a fesztivál részére készült észbontó installációk létrehozásán.

 

 

 

A Colosseum egy olyan centrális fókusz-pontja a Szigetnek, amely minden oldalról nyitott, így minden irányból vonzza a látogatókat. Az építményt Pozsár Péter építész a fenntarthatóság jegyében tervezte több mint 700 raklapból és 4 m3 fából a fesztivál idejére. A rögzítési technikának köszönhetően a raklapok a Sziget után ismét eredeti funkciójuknak felelnek majd meg. Az 5 méter magas tér külső átmérője 20 méter, belső átmérője 18 méter. Becslések szerint az installáció súlya közel 20 tonna.  

A nem mindennapi látvány Szőke Gábor Miklós szobrászművész hatalmas állat-szobraival egészül ki. Mint ahogy azt a szobrászművészet rock-sztárjától megszokhattuk, ez a tér is saját Dante nevű dobermannja köré épített magánmitológájának színterévé vált. Az épületet  két oldalról Dante őrei vigyázzák, és már a bejutás is különleges élmény: Dantéban bízva hagyjuk magunkat felfalni és miután lenyelt minket bent vagyunk a Colosseumban. A helyszín egy másik őre a Szakácsi Tigris, amelyet a művész a Hello Wood alkotótáborban csapatával együtt a mélyszegénységben élő Szakácsi település részére készített. A Tigris ideiglenesen bemutatásra kerül a Szigeten, hogy hírét vigye a gyönyörű kis falunak. Szakácsi dombok között elhelyezkedő 183 lelkes település. A művész célja az volt, hogy olyan szobrot tervezzen, amely a közösség védelmét szolgálja és amely összehoz embereket.

A Colosseumban különleges fénymechanikai élménnyel készült a Demo Node és a Drót Egyesület. Az alkotók Moholy, Paik, Malina és Kepes nyomán elindulva kezdek el foglalkozni az analóg létrehozható látványok világával. A Colosseum-projekthez mini, kinetikus installációkat terveztek diavetítőkbe és írásvetítőkre.

 

 

 

A Sziget vizuális kultúráját gazdagítja Huszár András és Mechle Balázs tervei alapján falécekből készült Tojás, amelyben szabadon meditálhatnak az OTP Bank Világzene Party Nagyszínpadhoz látogatók. A tojás 6 méter magas és 5 méter átmérőjű és körülbelül 15-20 személy tartózkodhat benne. A tojás megépítésének legizgalmasabb része az volt, hogy egy sablonra vékony, fél centiméteres, illetve egy centiméteres előre áztatott léceket hordtak fel, amelyek kiszáradva felvették a sablon formáját. A tojás inspirációját a Sziget 20. születésnapja adta, avagy a tervező szavaival élve: “Mi volt előbb? Tyúk? Tojás? Sziget?”

Pozsár Péter tervei alapján készült a Tornádó a Sziget összművészeti helyszínén, a KultúrZónában. Az installáció 4 m3 fából épült, körülbelül 8 méter magas és 9 méter átmérőjű. A 7 konzolos karon körülbelül 40 fúvóka van, amely a hőségben és bulizásban kimelegedett fesztiválozókat vízpárával hűsíti.

 

 

 

A Tornádó közelében épült fel Huszár András, Mechle Balázs és Nagy Nándor építészek alkotása a Lounge pihenőhely, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett hallgatók alkotásai egészítenek ki lampionokkal és szalag installációval. A szatén szalagos installáció alkotóinak, a Prehuman Syndicate csoport tagjainak, Mindák Gergelynek és N. Iván Katának célja az igényes művészet becsempészése a hétköznapi élet tereibe. A fás ligetben stilizált csermelyként különböző irányokból érkező színes szalagkötegek  áramlanak a lombok között, egyszerre mozduló, áramló, lélegző mintázatként, természetközeli, letisztult formákkal. A szalagok jelképezik a különféle emberek, kultúrák párhuzamosan zajló, egyéni, mégis közös történetet alkotó, egy irányba mutató útját, az egymásra találást, az együtt áramlást, az egy közegként rezdülést. A Lounge kényelmes, kellemes tartózkodóhely a bor, fröccs és pálinka szerelmeseinek.

A Hello Wood alkotótáborban készült Úszóház installáció a Lázbérci víztározóról kerül át a Szigetre. A Nagy Nándor, Szabó Bulcsú és Huszár András vezetők és csapataik által épített alkotás eredeti funkciója a fürdőházak hagyományának megújítása, azonban szárazföldön is különleges térélményt biztosít a látogatóknak. A kívülről doboz, belülről organikusan változó fa alkotás 8 méter x 4 méter x 3 méteres.

A Hintapark az ország első ART játszótere, vidámparkja, ahol Szőke Gábor Miklós szobrász és Huszár András építész közös munkái értelmezik újra a klasszikus hinták, hintalovak világát. Ezen a helyszínen lesz az ország hivatalosan is legnagyobb méretű, emberi erővel hintáztatható Hintalova, amely a bejegyzett rekord szerint 2696-an tudnak hintázni egy nap alatt.

A Huszár András tervei alapján készült Hintayon akár 70 ember is tud egyszerre hintázni 0-90 éves korig. A hintát két ember is mozgásba tudja hozni és úgy van kialakítva, hogy bármilyen magasra is repít, teljesen biztonságos.

Szintén a Szigetre költözött Katyi Ádám tipográfus és Ertsey Donát és Karcis Gábor újmédiás csoportvezetők tervei alapján, a Hello Wood alkotótáborban készült Hypnotype spirál anamorfózis, ami felismerhetetlenné torzított képeket jelent, amelyek csak egy különös nézőpontból válnak láthatóvá. Az elemeire bontott WOOD betűk szemből nézve válnak olvashatóvá. Az installációt az újmédia workshop speciális mapping vetítés showjának keretében mutatják be a Szigeten.

Szintén a Szigetre szállították a Hello Wood alkotótáborban Jancsó Áron és csapata által épített Hello-mászókát, ami - ahogy a neve is mutatja - egy birtokba vehető felirat, ülőhelyekkel az egyes elemeken.

 

 

 

A Hello Wood minden nap 12 órától kezdődően építészeti és tipográfiai workshopokra hívja a fesztiválozókat, akik a szakma nagyjaival szelidíthetik a fát és a betűket a Hello Wood zónában.

Az építményekhez és installációkhoz a Jaf Holz Ungarn Kft. biztosította a fa anyagot. DHL Supply Chain raklapokkal és szállításal segítette, hogy a Hello Wood installációi megvalósuljanak a Szigeten.

www.hellowood.eu

Hello Wood a Facebookon

Hello Wood főszervezők: MOME line – design műhely, REFLEKT Stúdió Társszervező: DEMO

Tanácsadói testület: Gerendai Károly, Halasi Rita Mária, Leena Pasanen, Árvai-Nagy Krisztina, Martinkó József, Ráday Mihály, Ráday Dávid

Kiemelt támogatók: Jaf Holz Ungarn Kft., OSI

Támogatók: Bird and Bird, BISON, “Budapest Bank Budapestért” Alapítvány, Cypress, DHL Supply Chain, Élmények Völgye, Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt., Häfele, Holland Királyság Nagykövetsége, International Visegrád Fund, Kisvakond Szaküzlet, Lezák Zoltán Sütőüzeme, Makita, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nemzeti Kulturális Alap, Pi-Pi Kft., Proud, Remmers, Schiedel, Sziget, Tecnocooling Kft., The Budapest Design Meetup

Média partnerek: Designeast, építészfórum, hg.hu, Index, Kultúrpart, Magyar Asztalos, Octogon, Spektrum Home, Trendguide

Colosseum: köszönet Dregus Zoltánnak, Nyirán Mártonnak, Molnár Dánielnek, Vágó Szabolcsnak és Bányai Csabának

Tigris csapattagok: Farkas Ádám, Móricz Eszter, Nádasdy Tamás, Sárkány Krisztina, Török Zoltán

Úszóház csapattagok: Bánsági Dávid, Benyusz Bence, Fekete Csilla, Glavatity Luca, Kató Dalma, Szekeres Ági, Albert Zoltán, Lázár Csaba

Hypnotype csapattagok: Bálint Dániel, Zleovszki Zsolt, Tasnádi Zsófi, Fejér Anna, Buzás Alíz, Bálint Ábel, Táncos Anna, Mérő Vera, Szanics Mihály, Sápi Zsuzsi, Kovács Máté

Hello-mászóka csapattagok: Vass Dávid, Ferencz Miklós, Nyári Eszter, Bogár Ágnes