Pályázatok/Magyar

Újra elindult a Fény Mestere Nívódíj pályázata

2016.09.13. 14:05

A díj nem titkolt célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a világítási kultúra fejlődése nem mehet végbe kreatív világítási megoldások és az innovatív látásmód értékelése nélkül. 

Eldördült a startpisztoly – összetett díjazásban részesül az, aki a hazai világítási kultúra egét beragyogja. A Lisys-Project Kft. idén újra díjazza a világítás területén jövőbe tekintő megoldásokat. A tavaly alapított, a világítási kultúra fejlődését támogató és arra a szakmai körök figyelmét irányító A Fény Mestere – Master of Light világítástechnikai díjra szeptembertől lehet benyújtani a pályázatokat.

A Fény Mestere 2016 – Master of Light díjról

Az első nívódíj szakmai körökben pozitív fogadtatásra talált. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy idén a Magyar Belsőépítész Egyesület, a Magyar Mérnöki Kamara Elektrotechnikai Tagozata és a GE Hungary Kft. is különdíj támogatásával csatlakozik a kezdeményezéshez.

A Nívódíjjal az alapító a szakma figyelmét kívánja olyan világítástervezők, építészek, belsőépítészek, tárgytervezők, képzőművészek, iparművészek, elektromos tervezők és más, a kapcsolódó területeken alkotó szakemberek munkásságára felhívni, és a legkiemelkedőbbnek A Fény Mestere – Master of Light díj átadásával elismerni, akik világítástervezési folyamatokban felmutatott tudásukkal és munkájukkal hozzájárultak a hazai világítási kultúra fejlődéséhez és ezzel a világítástervezés ügyét előmozdították.

A pályázat célja nem a versengés, hanem a világítási kultúra fejlődésének támogatása azáltal, hogy új szakmai közösségeket, kapcsolatokat alakít ki, és reflektorfénybe állítja azokat az ötleteket, megoldásokat, amelyekkel megalapozható a magyar világítás világszínvonalúvá emelése. Az alapító a Nívódíjjal azoknak az alkotóknak a munkáit kívánja elismerni, akik
integráló gondolkodásmóddal, újfajta, magasabb minőséget célzó tervezési módszerekkel, világítástervezéssel kapcsolatos kutatási eredménnyel,
új szakmai szemlélettel, új, saját fejlesztésű világítási eszközzel vagy világításban használható tárggyal, technológiával vagy egy komplex tervezési folyamat akár egy kis részletében a fentiek bármelyikének létrehozásával
meghatározó tényezővé teszik a világítást az épített környezet részeként
vagy alkotásuknak élménynövelő ereje van.

A Pályázatról

A pályázás feltételei egyszerűek, a pályázati dokumentáció az alábbi oldalon tölthető fel.

A nevezéseket 2016. december 16-ig várja a szakmai zsűri. Nem kisebb nevek vesznek részt a pályaművek értékelésében, mint:

  • Bányai Tamás, világítástervező, a tavalyi győztes pályamű világítási koncepciójának megalkotója
  • Csontos Balázs, a Vígszínház világítási tervezője és világítási felügyelője
  • Haász Ferenc, az ERCO világítástervezője és a Madebylight tervezői közösség alapítója
  • Juhász Ákos, a MOME Építészeti Intézetének igazgatója
  • Kádár Bálint, a KÉK alapítvány elnöke
  • Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu alapító-főszerkesztője
  • Somogyi Krisztina, vizuális intelligencia-kutató

A területükön elismert szakemberek feladata lesz, hogy a beérkezett pályázatok közül január 12-ig kiválasszák a shortlistre kerülő alkotásokat, majd tovább szűkítve a kört megnevezzék a 2016. év Fény Mesterét. Az, hogy ki nyeri a pénzjutalommal és szakmai utazással járó elismerő díjat 2017. februárjában derül ki egy nagyszabású, ünnepélyes gálavacsora keretében.
További információ a díjról az alábbi oldalon olvasható.