Nézőpontok/Vélemény

Újra megnyílt a Zöld Péter játszótér

2009.06.05. 05:33

Ismét birtokba vették a gyerekek a Millenáris Parkban található Zöld Péter játszóteret, miután idén januárban ideiglenesen elbontották a Millenáris Irodaház bővítése miatt. A tematikus játszóteret 30 millió forintból építették újjá.

Ismét birtokba vették a gyerekek a Millenáris Parkban található Zöld Péter játszóteret. A 2000-ben épült, 2001-ben az Ipari Formatervezési Nívódíját is elnyert interaktív játszóteret idén januárban ideiglenesen elbontották a Millenáris Irodaház bővítése miatt. Most pár méterrel az eredeti helyszíntől, újra átélhetjük Zöld Péter kalandjait EU-biztonságos körülmények között.

 

 

 

A szerdai hivatalos megnyitón jelen volt a II. kerület polgármestere, Láng Zsolt, a felújítást végző WING Zrt.-től Noah M. Steinberg és Hajnóczy Árpád, a Millenáris ügyvezetője. A beszédek, a kölcsönös köszönetnyilvánítások és a gyerekekkel együtt átvágott szalag után az aprónép népzenei kísérettel és mesemondóval megszállta a játszóteret.

 

 

A Zöld Péter játszótér 2000-ben Kő Boldizsár grafikus és Balla Gábor szobrász tervei alapján épült. Idén januárban azonban ideiglenesen elbontották a játszóteret, mert a WING Zrt. irodaházainak és új teremgarázsának szüksége volt a helyszínre. A tematikus játszóteret azonban a WING ingatlanvállalat – amelynek portfoliójába tartozik többek között az Átrium Park, az egri Agria Park vagy a Corvinus Egyetem új épülete – 30 millió forintból újjáépítette. Hadházy Gergely, a játszótér egyik alkotója, az építészfórum kérdésére elmondta, hogy a munkálatok március elején kezdődtek meg, illetve a játszótér néhány plusz elemmel is bővült, így vizuálisan jobban visszaadja a mesét. A játszótér lényege ugyanis, hogy a mesehős Zöld Péter kalandjai a szobrok és játékok által megelevenednek, az egyes játékok összefüggnek és folyamatos interakció alakul ki a gyerekek és a játékok, azaz a mese egyes elemei között. A szülőket ebben segítheti a játszótér bejáratánál kifüggesztett népmese teljes szövege.

 

 

 

Az eredeti játszótér kilenc játékeleméhez és 16 szobrához képest, most ugyanennyi játékkal, de több mint 20 szoborral találkozhatnak a gyerekek. Az összes játékot felújították, vagyis újrafestették és kártevők elleni védelemmel látták el. A munkába a korábbi alkotókon kívül újak is bekapcsolódtak, például Németh József, a festést pedig Kocsis Zsuzsa, Szarka Ferenc és Szabó Éva Eszter képzőművészek készítették. Néhány játék, így a vár, a forgó rózsaszál vagy a zenélő kút új tervek alapján készült. Hadházy Gergely kérdésünkre elmondta, hogy immár minden uniós szabványnak megfelel a játszótér. A nagyobb biztonság érdekében a mostoha háza új fékberendezést is kapott, így azt nem csak a gyerekek, hanem a lelkes apukák sem tudják túlhajtani.

 

 

 

A játszóteret nyáron csőszök őrzik majd, akik nem csak a biztonságra felügyelnek, hanem kölcsönzést is vállalnak: könyvet, ugrálókötelet vagy homokozó készletet is kérhetnek tőlük a gyerekek.

A szerdai ünnepélyes játszótér átadáson a mesemondó kitett magáért, de a gyerekek figyelmét csak ideig-óráig kötötte le Zöld Péter kalandos élete, inkább az egyes játékokra fókuszáltak: másztak, csúszdáztak vagy a mostoha házát próbálgatták.

munkatársunktól