Technológia

Újrahasznosított cellulózba csomagolva - az Odooproject hőszigetelő rendszere

2012.07.17. 09:32

A BME Solar Decathlon csapata által megálmodott, kizárólag napenergiával működő, építés alatt álló ház speciális alkotóelemei közül most a hőszigeteléshez használt Thermofloc befújható cellulóz szigetelőanyagot és tulajdonságait mutatjuk be.

Általában reménytelen dolog valakit meggyőzni arról, hogy helytelen az életformája, vagy az az életvitel, amit folytat, esetleg az a ház, amit épít, nem fenntartható. De mit tehet az ember fia, ha mégis rászánta magát, hogy környezettudatos lesz, netán olyan anyagból építi fel az otthonát, ami a környezetét kevésbé terheli meg. Nos, akkor nehéz fába vágja a fejszéjét. Könnyű elveszni az energia- és anyaghatékonyságot célzó építészeti megoldások között, ráadásul a kínált megoldásokat sokszor nem egy átlagember pénztárcájához szabják.

Hogy a lelkesedés mégse hagyjon olyan hamar alább, az Odooproject csapata szeretne segítséget nyújtani. Sorra vesszük a házunkba beépítésre kerülő anyagokat, és megmutatjuk, mitől is lesz a mi odúnk fenntartható - a hétköznapi ember léptékével is.

Természetesen egy épület anyagainak előállításához szükség van energiára, de nem mindegy, hogy ez az energiamennyiség mekkora, illetve a különböző építési anyagok beépítésével mekkora energia-megtakarítás érhető el. Különösen igaz ez a hőszigetelő anyagokra. Ma már egy magára, illetve a rezsi összegére kicsit is adó ember körbehőszigeteli a házát, mondván, hogy az kell, az a jó. Ezen a ponton ismét döntési helyzetben találja magát. Teli van a „piac" hőszigetelésre alkalmas termékekkel, a polisztiroltól a kőzetgyapoton át az üveggyapotig mindent megtalálhatunk. De vajon ezek közül a termékek közül mindegyik környezettudatos választás lenne? Csapatunk igyekezett a lehetőségeihez mérten egy igazán fenntartható megoldást választani.

 

 

Thermofloc- hőszigetelőanyag cellulózból

Az Odoo hőszigetelő anyagának a Thermofloc befújható cellulóz szigetelőanyagot választottuk. Mitől tud többet ez a termék, mint a többi? Először is nagy a hőtároló képessége (hőtároló kapacitás: c=1944 J/kgK), kiváló a hangszigetelő teljesítménye (hanggátlás: akár 58 dB-es csillapítás), emellett újrahasznosított papírból állítják elő. A kezeletlen, használt újságpapír először a tisztító kabinba kerül, ahol megtisztítják az idegen anyagoktól és csírátlanítják, illetve elektromágnessel eltávolítják belőle a fémeket (mint például a gémkapcsot). Ezután az őrlőmalomba kerül, ahol a cellulózrostok elérik megfelelő méretüket. Ez azért fontos, mert a rostok mérete és levegő-visszatartó képessége határozza meg, hogy a későbbi felhasználás során mennyire roskad meg az anyag, illetve milyen mértékben vezeti a hőt (ideális esetben ez kb. λ=0,04W/mK). A gyártási folyamatnak itt még nincs vége, hiszen a fa köztudottan kedvelt anyag a rágcsálók és rovarok körében is, ezért a bór sóit adják a cellulózrosthoz. Maga a bórsó egy természetes ásványi anyag, elsősorban sivatagos területekről nyerik és önmagában nem mérgezőbb, mint a konyhasó. Nem mellesleg tűzgátlóvá is teszi az anyagot. Legvégül a kezelt cellulózt műanyagzsákokba töltik, és már indulhat is az anyag az építkezésre! A gyártás során a primer energiahasználat körülbelül 5Wh/m³. Összehasonlításul: ez az érték a polisztirolénak hatoda, az üveggyapotnak harmada csupán.

 

 

Egyelőre a magyarországi gyártás előkészítés alatt áll (jelenleg Ausztriából rendelhető), de hamarosan már elérhetővé válik itthon is, így még egy lépéssel közelebb kerülünk a  lokalitás szempontjához.
A befújható cellulóz szigeteléssel nem csak fűtési energiát takaríthatunk meg, hanem a környezetet is kíméljük, miközben maga a bedolgozás is gazdaságosan, hulladékképződés nélkül történik. Hamarosan pedig már képekben is el tudjuk mesélni, hogyan is fújta be az Odooproject csapata a cellulózt a lécvázak közé!

 

 

Odooproject, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Solar Decathlon csapata

Fenntarthatóságért felelős elemző: Dudás Kata
Kommunikáció: Tóth Réka

A teljes cikk a csapat blogján olvasható ezen a linken >>>