Épülettervek/Hallgatói terv

Ujváry Művésztelep Kisoroszin

2016.09.29. 09:05

A Szentendrei-sziget mindig is a művészek érdeklődésének homloktarében állt. A fővároshoz való közelsége, mégis természetközeli-felusias karaktere számos művész számára tette igzalmassá és vonzóvá a tájegységet. Lőcsei Vera diplomaterve is erre alapoz, Kisoroszi új műteremházának kialakításával egy újabb szellemi központ kialakításának lehetőségét vetíti előre.

Kisoroszi

Kisoroszi Budapesttől 40 km-re, a Szentendrei sziget északi csúcsán található, kb. 1000 fős zsákfalu. Legnagyobb értéke az elhelyezkedéséből adódik. Mivel zsákfalu, nincs nagy forgalom, nyugodt település. A szigetnek ez a része a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. A szigetcsúcsról szép kilátás nyílik a Dunára, a Visegrádi-hegységre illetve a Börzsöny láncolatára.

Szentendrei sziget mindig is közkedvelt helye volt a művészeknek. Itt írt Fekete István, Polcz Alaine, Mészöly Miklós és Nádas Péter, itt festett többek között Ujváry Ignác és Sváby Lajos, de számos szobrász, zenész is alkotott a faluban. A művészek pezsgő kulturális életet generáltak, ennek köszönhető, hogy ma is aktív művészeti közeg van itt jelen. A faluban néhány olyan helyszín van, ami teret enged a kulturális életnek: fogadó, kávézó, könyvtár.

Diplomatervemmel ezt a meglévő kulturális hálózatot szeretném folytatni, kiegészíteni olyan funkciókkal amik jelenleg hiányoznak. Olyan közintézményt szeretnék létrehozni, ami lehetőséget ad az alkotásra, az együtt alkotásra és az alkotások bemutatására is bármely művészeti ágnak, legyen az festmény, zene, tánc, szobrászat vagy irodalom. Ehhez az általam tervezett épület funkciói járulhatnak hozzá: a műtermek szállás lehetőséggel, egy vendéglátó hely és egy bemutatótér.

Ujváry Műterem

A helyszín amit választottam az itteni kulturális élet egy már meglévő láncszeme, Ujváry Ignác és Ferenc elhagyatott műterme és a hozzá tartozó telek. Kisoroszi önkormányzata 2015 októberében megvásárolta a műtermet és a hozzá tartozó telket is. Az Ujváry Műterem 1898-ban épült. Majdnem 50 évig állt elhagyatottan a ház a benne rejlő értékekkel, fényképekkel, festményekkel, bútorokkal együtt.

Célom a felfedezett értékek megőrzése, valamint az épület érintetlen megőrzése eredeti formájában. A ház értékét és szellemi világát úgy szeretném tovább vinni, hogy a műtermet és a hozzá tartozó telket  új funkciókkal kiegészítve egy mindenki számára használható összművészeti térré alakítanám. A régi funkció az újakkal kiegészítve lenne újra értékes. A műterem az egyetlen lapos tetős ház a faluban, emiatt az erre a telekre helyezett építmények szinylagos szabadsággal formálhatók.

A házhoz tartozó telek a főút és a szentendrei Duna-ág között húzódik. Legnagyobb értéke a szép kilátás és a Duna közelsége. Két irányból is megközelíthető, délről a komp felől egy parti sétányon, illetve északról a fő utcáról.

Koncepció

A beépítési koncepciómat és az épület formálását nagyrészt a helyszínen szerzett élmények és benyomások alakították. A Szentendrei szigetet, Kisoroszit és a meglévő műtermet is a természet és az épített környezet összhangja jellemzi.

Ezek alapján az egyik célom az volt, hogy a telken úgy formáljam a tereket, hogy a zárt tömeg, a fedett-nyitott tér és a kert egyenrangú elem legyen. A másik az, hogy egy olyan épületet hozzak létre ami nem csupán a művészet befogadására alkalmas, hanem inspiráló hatással van a látogatóra is. Ezt különböző minőségű terekkel, folyamatosan változó tömeggel, tört formákkal szeretném elérni.

A beépítés helyén, az oldalhatáron végigvezetek egy tetőt amely alá bekerülnek a zárt teret igénylő funkciók és kialakítják a zárt és fedett-nyitott tereket. Az épület törésvonalait és irányát a funkciókhoz szükséges belmagasságok határozzák meg.

A meglévő épület eredeti funkcióját kapja vissza, megőrizve a hagyományokat és az alkotás helyszínét. Kialakítása műteremnek kiváló, a többi ide tervezett funkcióra azonban nem alkalmas. Az épület néhány művésznek biztosíthat alkotó teret, szállás- és fürdési lehetőséget. Az új épülettömegbe a meglévő műterem mellé egy másik műterem kerül szálláslehetőséggel, fedett-nyitott alkotóterekkel. A Duna-felőli oldalra helyeztem el a kiállító teret és középre az alkotást és a bemutatást is kiszolgáló vendéglátó egységet.

Anyag és szerkezet

A meglévő épület mintáját és Kisoroszi építészeti karakterét követve az új épület kialakítása is falazott szerkezettel és fa tetőszerkezettel készül, homlokzatai fehér, vakolt felületek. A tető szerkezete alul sík, felül tört vonalú rétegragasztott fa tartókból áll. A látszó fa szerkezet egységesen jelenik meg a külső és a belső terekben.

Lőcsei Vera