Épületek/Irodaépület

Unibank Központ, Koppenhága

2006.03.02. 09:02

Építész: Henning Larsen - Henning Larsens Tegnestue

Az egykori koppenhágai hajógyár, a történeti Christiansbro területén 40% lakó- és 60% kereskedelmi funkciót tartalmazó fejlesztés valósult meg a kilencvenes évek végén, Henning Larsen svéd építész tervei alapján. A projekt hat, a kikötőre merőleges szárnyat valamint egy a kikötővel párhuzamos U-alaprajzú épületet tartalmaz. A hat épületszárny pozíciója a korábbi ipari épületek elhelyezkedésére reflektál. Az Unibank székhelye a terület kétharmadát, azaz négy épületszárnyat és az U-alakú épületet foglalja el.A város felé néző vasbeton homlokzatokat csiszolt mészkő borítja, míg a kikötő felé eső oldalhomlokzatok világos és levegős, rézzel kombinált üveghomlokzatok. A víz felé eső homlokzatok kétrétegűek: réz- és üvegborításúak, melyektől kissé eltartva hat emelet magasságban rézfüggöny magasodik. Idővel a rézfelület sápadtzöld patinává nemesül.

A homlokzatok központi részét a déli oldalakon üveg napellenzőkkel látták el. Az északkeleti homlokzatokon ugyanez a zóna vízszintes üvegpaneleket tartalmaz.A város felőli oldalon az U-alakú épület udvarán keresztül jutunk az épületbe, ahonnan egy öt emelet magas üveg fogadóterületen át látni ki a kikötőre. A lobbi falai ugyanolyan homokkő borításúak, mint az utcai homlokzatok. A főbejárat felett egy fával burkolt „konferenciadoboz” függ. Minden irodaterület rugalmasan alakítható, de mindegyik északnyugati tájolású.

Az épületszárnyak közötti közlekedést udvarokkal és városi sétányokkal tették lehetővé. Két udvarba fűzfákat ültettek, a sétány „vízlépcsőjét” fahíd keresztezi.

Forrás:
Magyar Rézpiaci Központ


Unibank Központ, Koppenhága, Dánia, 1999
Építészet: Henning Larsens Tegnestue   

Kapcsolódó oldalak:

Henning Larsens Tegnestue

Az Unibank az arcspace-en

Réz van - a havi téma oldala