Nézőpontok/Vélemény

Útinapló - közösségben élni

2015.05.15. 14:43

A következő szöveges és a hozzá tartozó képes útibeszámoló egy közösségi lakozással foglalkozó szeminárium sorozat leedsi állomását és a LILAC co-housing közösségét és könyvét mutatja be röviden. 

Évek óta foglalkozom a közösségi együttéléssel, kutatom, tervezem és fejlesztem többed magammal - nagyon nagy élmény minden perce. Szerencsém volt részt venni egy témához kapcsolódó nemzetközi - főleg nagy-britanniai - szemináriumon Leedsben, amihez kapcsolódóan belefutottam egy konkrét co-housing projektbe és annak könyvbemutatójába is. Az esemény április 16-17-én volt. Nagyon vidám, izgalmas és tanulságos 2 nap volt*.

Az első nap délutánján találkoztam egy hollandiai professzornővel, akivel együtt próbáltunk kijutni a Leeds külvárosában lévő LILAC közösséghez. A városrész igazi angol kertvárosi világ, “alacsony-intenzív” beépítés, kevés ember, sok autó, kertek, csatornák, régi ipari épületek és érezhetően némi szegénység. Mint utóbb kiderült, a LILAC közössége is ezért költözött ide, mert olcsó volt itt a telek.

Szóval megérkezés, Paul Chatterton - az egyik lakó, alapító és a könyv írója - fogadott minket, s gyorsan adott is pár feladatot. Az esti könyvbemutatóhoz segíthettünk neki berendezni a közösségi ház földszinti közösségi nappaliját. Székek és asztalok, mint egy bárban, ők majd a sarokban állnak. Lassan megérkeztek a vendégek is - nem mintha mi nem azok lettünk volna, megjött a vacsi is - amit a The Real Junk Food Project szolgáltatott. Először Marint Wainright - nyugdíjas The Guardian újságíró, Oliver Wainwright újságíró apja tartott vicces és szívet melengető bemutatót Paul-ról, majd Paul mesélt a könyvről és a LILAC-ról, olvasott fel részleteket a könyvből illetve vonta be a többi lakót is a sztorizásba. Igazán izgalmas és “angolos” este lett.
Másnap reggel egy rövid kávé és sütizés után folytatódott, elkezdődött a “komoly, szakmai” munka a LILAC közösségi házában. Két csoportban végigjártuk a LILAC projektet. Paul mesélt a házról, annak létrejöttéről, lakóiról és jövőbeni terveikről. Itt meséljenek a képek és a hozzájuk tartozó rövid leírások.
A LILAC bejárása után irány az egyetem, ahol a szemináriumot tartották. 5-6 előadó, kis büfé, sok izgalmas beszélgetés a témáról, sok érdekes ember és történet. Ez volt a szeminárium sorozat második állomása a hatból. A sorozatot a Cohousing UK szervezi az ESRC támogatásával. Célja, hogy felületet biztosítson a cohousing témában érdekelteknek a továbbképzésre és közös gondolkozásra! Főleg Nagy-Britanniából érkeznek, de mindig van 1-2 külföldi szakember is. Bővebb információk a szemináriumról: http://collaborativehousing.net.


További rövid videók a Közösségben Élni Youtube felületén: https://www.youtube.com/channel/UCwa63US1mtbC7si6jGu32bQ

LILAC: http://www.lilac.coop
Szeminárium sorozat: http://collaborativehousing.net

További információk a témával kapcsolatban a Közösségben Élni és a Grand Home Budapest online felületein. 

 

Komlósi Bence* Az esemény: LILAC könyvbemutató, LILAC co-housing és ERSC Seminar Series - Collaborative Housing and Resilience Communities LILAC - Low Impact Living Affordable Community