Közélet, hírek

Utolsó felvonás az óbudai Hajógyári-sziget ügyében?

2006.06.28. 13:27Több szervezet tart demonstrációt június 30-án, amennyiben addig nem kapnak garanciákat arra, hogy a tervet átdolgoztatja az önkormányzat.

[imagelist|imgid=|name=obuda.jpg|title=-] Az Élőlánc Magyarországért és a szövetséges szervezetek úgy ítélik meg, hogy minden lehetséges szakmai és bürokratikus eszközt kimerítettek a Hajógyári-sziget környezetkárosító, felelőtlen beépítésének megakadályozása érdekében. Mivel a képviselő testület semmilyen formában nem hajlandó a lakossági, civil és szakmai vélemények, javaslatok befogadására, a nyilvánosság figyelmének felhívása érdekében szervezetek demonstrációt szerveznek.

A Hajógyári-szigetre tervezett szórakoztatóipari óriás beruházás terveit számos civil szervezet ellenzi, azonban úgy tűnik, hogy a III. Kerület Önkormányzatának Képviselőtestülete hajthatatlan: minél hamarabb zöld utat kíván adni a létesítmény megvalósításának. A civilek rendkívüli demonstrációt helyeztek kilátásba június 30-ára (9 órakor a III. kerületi Fő téren), amennyiben a tervet az Önkormányzat nem dolgoztatja át.

A Védegylet és a Levegő Munkacsoport nyomására, a polgármester kezdeményezésére környezeti hatástanulmány készült a beruházásról. Azonban a III. Kerületi Képviselőtestület sem a szakértők, sem a civilek javaslatait nem kívánta érdemben tárgyalni, elutasította a Kerületi Szabályozási Terv (KSZT) tartalmával kapcsolatos képviselői indítványt is. Változatlan formában szavazta meg június 15-én a Képviselőtestület a KSZT-t, ezzel gyakorlatilag zöld utat adva az óriás beruházásnak. Több szervezet ezért demonstrációt tart június 30-án 9 órakor a III. kerületi Fő téren, amennyiben addig nem kapnak garanciákat arra, hogy a tervet átdolgoztatja az önkormányzat.