Épülettervek/Hallgatói terv

Üvegfúvó műhely, Budafok - Gebei Dóra diplomaterve

2013.07.23. 09:14

Hagyományok és pezsgés - ez jellemzi Budafokot, a 2013-as tavaszi félév Bsc szakos diplomaterveinek helyszínét a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Karon. Gebei Dóra diplomatervében a hagyományokat ápolja, a pezsgést pedig egy vendégváró műhellyel csempészi be a csendes, kissé elhagyott környékre.

2013 tavaszi félévében, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán, tíz helyszín közül választhattak a diplomatervüket készítő hallgatók. A tíz helyszínben közös, hogy mind Budapest XXII. kerületében, Budafokon található. A diplomaterv témája szabadon választható volt.

Helyszín
Választásom a Savoyai Tér 8. szám alatt álló telekre esett. A helyszín központi fekvése ellenére nyugodt, megbújik a Szent Lipót templom mögött. Gyalogosan a templomkerten keresztül gesztenyefák sora között sétálva érhető el. A telken áll egy lakatlan lakóépület, amely a szomszédos Törley kastély miatt műemléki védettség alatt áll. A terület DK-i irányba erősen lejt.

Tervezési program
Amint rátaláltam a helyszínre éreztem, hogy egy ilyen környezetbe valamely képző- vagy iparművészeti ágnak kellene helyet adnom. A kerület múltját, jelenét elemezve, hamar kirajzolódott egy üvegfúvó műhely ötlete. Budafokon hagyománya van a bornak, pezsgőnek, konyaknak, így miért ne lehetne a közelben létrehozni egy egyedi, kézműves jellegű poharakkal, palackokkal, borászati kellékekkel foglalkozó műhelyt...? Az eszközök gyártásán túl, különféle művészi tárgyak is készülhetnek a műhelyben. A műhely, a kiegészítő funkciókkal alkalmas a városrész gazdasági, turisztikai fejlődését elősegíteni.
A meglévő épület nyilvánvalóan alkalmatlan egy ilyen műhely kialakítására, így a műhelyépület a beépítési szokásokat is figyelembe véve, a telek hátsó részére, a lakóépület mögé került.

A műhely nem kapcsolódik szervesen a régi házhoz, közös vonalukat a mellékszárny alacsonyabb gerincvonala, és az ereszvonalak adják. Nem kíván hasonlítani, de markánsan elkülönülni sem. Tájolás szempontjából délről zárt, észak felé nyit. Az épület egy földszintből és egy pincéből áll. A fúvóműhelyt raktárak, fémműhely, csiszolóműhely és egy elsősegély szoba öleli körbe. A pincében a gépészet kapott helyet.

Tervemben a meglévő épületet is hasznosítottam. Az épület felső, földszintjében egy szociális helyiség alakult ki, valamint a hosszú házrészben kiállító, bemutató tér kapott helyet. A pincében, a városfejlesztési stratégiában előirányzott vendéglátási funkciónak megfelelően egy kis borozót terveztem. Itt, a műhelyben készült üvegpoharakból, palackokból italozhatnak a vendégek.

A már kialakult nagy előkertbe egy fogadóépületet terveztem. Ennek kialakításakor a szomszédban álló, Tomay Tamás által tervezett portaépületet tekintettem előképnek, a portával összhangban a fogadóépület segíti a beilleszkedést a városrész szövetébe. A fogadóépülethez az út a templomkerten keresztül vezet, a lépcső felvisz a borozó bejáratához, ahol az út elágazik, és tovább haladhat a látogató a műhelybe és a kiállító térbe.

Szerkezet, anyaghasználat
A két új épület a jelentős földnyomás és a nehéz fedés miatt vasbeton anyagú. A külső teret határoló falak réteges szerkezetűek, üvegfátyol kasírozású kőzetgyapot hőszigetelés, légrés majd Muhr 05 Eisenschmelz falazott klinkerburkolat alkotja a rétegeket. A tető burkolata is klinkertrégla, amelyet trapézlemez, habarcs és lecsúszás elleni rozsdamentes acél tartófülek segítségével rögzítettem a hőszigetelés fölé. A beton falak belül látszóak maradtak, a járófelület burkolataként bontott téglát alkalmaztam.
A fogadóépület tartószerkezeti kialakítása és a falak anyaghasználata megegyezik a műhelyépültével.

Összefoglalva
Az épület telepítésével, tájolásával, térrendszerének kialakításával és az anyaghasználattal mindvégig törekedtem egy jól használható, inspiráló, a szikárságnak és a törékenységnek megfelelő műhelyt tervezni. Úgy gondolom sikerült egy olyan épületegyüttest rajzolnom ahol a funkciókapcsolatok lehetőséget adnak a jó használatra. Talán ezzel az ötlettel egy kicsit felpezsdülhet a környék, úgy, hogy a védettség, az alapvetően nyugodt hangulat megmarad.

A makettek elkészítésében Várhelyi Tamás segített.

Gebei Dóra
Tárnok, 2013. július 11.