Programok

ÜVEGvilág és ECOlogic a "Design+" keretén belül

2011.04.29. 07:50

Kiállítás a Max City-ben, Budaörsön 2011. május 2.-május 8-ig. Ez a kiállítás betekintést nyújt a magyar üvegművészek munkásságába, segít, hogy, a szakma és a nagyközönség is ízelítőt kapjon abból az értékből, mely itthon is megtalálható, nemcsak az eredményesebben propagált külföldi designban. A kiállításon részt vevő művészek: Borbás Dorka, Borkovics Péter, Edőcs Márta, Fűri Judit, Gonzales Gábor, Köblitz Birgit, Lukácsi László, Nagypál Dorottya, Sipos Balázs, Szász Károly, valamint a MOME Üvegszakának III. évfolyamos hallgatói.

2011. május 2-8 között sokszínű, más kiállításokon eddig be nem mutatott innovációkkal, az első ízben megrendezésre kerülő Művészeti Tárlaton professzionális magyar művészekkel és kollekciókkal ismerkedhet meg a nagyközönség. Szakmai előadások, bemutatók, vetítések keretein belül bővíthetik az érdeklődők ismereteiket, és a kortárs hazai design jelenlévő művészeitől kérhetnek tanácsot. A kiállított művek megvásárolhatók, vagy megrendelhetők.

 

 

 

Az üveg önmagában is rejtélyes anyag, a belőle készült használati és művészeti tárgyakat alkotójuk képzelete tovább gazdagítja. Megmunkálásának lehetőségei tágak, nemcsak állapota, hanem tulajdonságai is különlegesek. Az üveg mindig tűzben születik. Régen az üvegkészítés rítus volt, - kultikus, és misztikus.
Az Ókorban, sőt még a Reneszánsz kor idején is az aranyéval vetekedett az értéke.
Ma - a nagyipari technológiák és a tömegtermelés miatt -, már hétköznapi, szinte észrevétlen, és kevéssé megbecsült.

 

 

 

Az építészeti üveg középkori virágkorát a színes templomablakok képviselik, melynek hagyománya csak a XIX. század végén éledt újjá. Mára ezernyi új technológiával, formai és stílusbeli változatossággal gazdagodott, és képes egyénivé tenni e globalizált környezetkultúrát, változatosabbá téve a XX. század sokszor túlminimalizált egyszerűségét a XXI. században. Az ablakok síküvegei ma már nem pusztán funkcionálisak. Jelentést hordoznak, megmozdulnak, kilépnek sík mivoltukból.

 

 

 

Üvegtervezőink európai összehasonlításban is kiemelkedőt alkotnak, merészen újítók, megjelenési lehetőségeik mégis szűkösek. Úgy gondoljuk, hogy az építészek és belsőépítészek nem ismerik eléggé, mi minden lehetőség rejlik az üvegben, milyen  "mágikus pluszt" adhat egy jól megtervezett üvegalkotás, legyen az funkcionális, vagy képzőművészeti jellegű.

Üvegszobrászaink az anyag sokrétű megmunkálásával változatos világot tárnak a látogató elé. Mindannyian az üveg fénytörésével, effektjeivel, az anyag - sokak számára ismeretlen- lehetőségeivel élnek, mikor képzőművészeti alkotásokat, vagy funkcionális üvegtárgyakat hoznak létre.

 


 

Ez a kiállítás betekintést nyújt a magyar üvegművészek munkásságába, segít, hogy, a szakma és a nagyközönség is ízelítőt kapjon abból az értékből, mely itthon is megtalálható, nemcsak az eredményesebben propagált külföldi designban.

A kiállításon részt vevő művészek: Borbás Dorka, Borkovics Péter, Edőcs Márta, Fűri Judit, Gonzales Gábor, Köblitz Birgit, Lukácsi László, Nagypál Dorottya, Sipos Balázs, Szász Károly, valamint a MOME Üvegszakának III. évfolyamos hallgatói.

ECOlogic
A természet logikája tökéletes!

Csapatunkban hazai és nemzetközi díjas magyar designerek alkotnak, komoly szakmai tapasztalattal és referenciákkal. Számos személyünkhöz kötődő formai és technikai újítás áll szerzői jogi védelem alatt.

A professzionális minőség és az egyedi tervezés mellett termékeink gyártása során tudatosan a környezetvédelem és a fenntarthatóság elvét érvényesítjük. Az ökodesign nemcsak az általunk alkalmazott technológiákban érvényesül, tárgyainkról néha közvetlenül is leolvasható, hogy a természet inspirációiból születnek.

Számunkra fontos az elegancia és a magas esztétikum, mely a naturális anyagok szépségét nem elnyomja, hanem kiemeli.

Az ECOlogic csapata: Bánhalmi Gábor, Buza Krisztina, Grünfelder Judit, Gulyás Judit, Juhász Ádám, Károlyi Eszter, Máder Barna, Pongrácz Farkas.

A "Design +" keretén belül a hazai design is fórumot kap, melyből talán hagyomány teremtődik. Részt vesz még, Duronelly Balázs a Zöld-fallal, Terbe János belsőépítész a Karton Design-tól és másik hat kiállító.