Helyek/Tájépítészet

Vajon melyik a Construma legszebb kertje?

2017.04.08. 14:19

A Construma szerves részét képezi a Construma Kert, melynek keretén belül, idén 9. alkalommal szervezi meg a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (MAKEOSZ) a Kertépítő Versenyt és Show-t. A verseny remek alkalmat nyújt a térség kreatív kerttervezőinek és kertépítőinek megmérettetésére. Az eseményre diák és profi kategóriában lehetett nevezni, valamint show garden-ek is épültek, összesen 11. 

A MAKEOSZ minden évben meghatároz egy témát, melynek szellemében a kertrészletek épülnek, idén a Magvetés Éve témában lehetett a versenyzőknek szabadra engedni a fantáziájukat. A kertek megépítésére öt napja volt a résztvevőknek, mindenki egyénileg kigondolt anyagok felhasználásával dolgozott, a téma és a terület nagysága volt csupán adott. A kerteket négytagú zsűri bírálta a szövetség által kidolgozott szempontrendszer alapján, ami szerint többek között az ötlet, a megvalósítás és a fenntarthatóság, továbbá az ökologikus gondolkodás is szerepet kapnak. Idén a zsűri tagjai Geiger Nóra (tájépítész, kerttervező), Marosán Angelika (FŐKERT NZrt.), Szabó László (MAKEOSZ elnökségi tag) és Dr. Sárospataki Máté (Szent István Egyetem) voltak.
Profi kategóriában első helyezett lett a Természetbúvárkodás játékosan elnevezésű kert, amelyet a Prime Garden Kft. és a Biotó Kft. közösen hozott létre. Filozófiájuk szerint, kertjük a felnőttek és a gyerekek világa közti kapcsolat fontosságáról szól a kertművészet lehetőségének felhasználásával. A gyerekek ebben az idilli közegben játszva ismerhetik meg az élőlényeket és tanulják meg megbecsülni a természetet. Ebben segít a változatos növények között megbújó rovarhotel és madáretető, továbbá a sziklakerti és a vizes élőhely bemutatása. A csemeték a homokozó mellett kis magoncok, palánták szétültetésével a kertészkedésbe is beletanulhatnak.

"A kert egy külön világba varázsolja el a látogatókat. Az épített elemek, növények harmóniája tökéletes egységről árulkodik. Minden kis apró részlete kidolgozott és az egység részét képezi."

"Hatalmas munka eredménye, kissé gyenge filozófia. Magas építési minőség. Jól komponált kert."

"Monumentális tervek, amelynek hatása a megvalósításban is érzékelhető. Jól kivitelezett, a rekreációnak hangsúlyt adó kert."

Gondolatok a zsűritől

 Szintén ebben a kategóriában második helyezést érte el a Barack-Virág Kft. Szérűskertje, mely egy hagyományőrző kertrészletet álmodott meg. A koncepció kialakításánál a régi szérűskertek hangulatát idézi meg, mint a régi paraszti udvar egyik legjelentősebb részét, ahol a termények feldolgozása és tárolása zajlott. A gyümölcs elhulló részeit is felhasználták a stand kialakításánál, mivel barackmagot alkalmaztak szórt burkolatként, továbbá a magvetés évére és a vidéki hangulatra reflektálva speciális magkeverékből vetett vadvirágos rétet jelenítettek meg a kertben.

"Az építő jól alkalmazta a kapott kiinduló "mag" gondolatát. A kiállító tér harmonikusan, jó minőségben épült meg. A természetes anyaghasználat példaértékű."

"Igényesen megépített, hagyományokat és egyben innovációt, környezettudatosságot felvonultató kertrészlet. A vadvirágos rét újszerű."

"A filozófia kapcsolódik a verseny címéhez. Jó ötletek, hiteles anyaghasználat. Kissé túlzó motívumrendszer. Skanzen-szerű megjelenés. A kevesebb picit több lett volna. Hangulatos, innovatív."

Gondolatok a zsűritől

A harmadik helyezést a Kertész a kertben című kert nyerte, mely a Relax Garden Kft. munkáját dicséri. Mottójuk: „Élvezd a kerted! Élvezd az életed!” Ennek szellemében a kert minden porcikájában, apró részletében jól használható, könnyen fenntartható.

"Az összképben a színek vissza-visszaköszönnek, bár az anyaghasználat nem következetes a kert egészét nézve. A fenntarthatóság és a kikapcsolódás, mint állandó igény a kerthasználók részéről jól érvényesül".

"Kényelmes, könnyen fenntartható kertrészlet, mely elidőzésre csábít."

Gondolatok a zsűritől
Diák kategóriában is színvonalas, ötletes kertek születtek. Első helyezést érte el a Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskola lelkes csapata. Versenykertjük, melynek címe Mag-Vetés a Város felett, egy toronyház tetőkert részletét szimbolizálja, ahol a lakóközösség egy „élhető” és „ehető” kiskertet valósított meg. A „kert” egyaránt szolgálja a kikapcsolódást, az aktív pihenést, a mindennapi ülőmunka utáni testmozgást. A növények legtöbb faja a haszonnövények - zöldségek-gyümölcsök körébe, kisebb része a dísznövények kategóriájába tartozik. Növényválasztásunknál fontos szempont volt a lakóközösség által nevelt és ültetett zöldségpalánták, gyümölcsfa sövények megjelenítése, hiszen a betakarított termények a munka gyümölcsei.
A tetőkert sarkában megálmodott „pihenő sarok” alkalmat ad szakmai beszélgetésre, a zöldségek ízlelgetésére vagy csak egy kis álmodozásra tíz emelettel a nyüzsgő nagyváros felett. A diákok kiemelték, hogy elsősorban a tanulási lehetőség miatt vettek részt és, hogy kapcsolatot teremthessenek más szakmabelivel.

"A kert mind térhasználatában, arányaiban, mind pedig növényalkalmazásában kimagasló a zsűrizett kertek között."

"Jól kitalált és megépített közösségi kert, aminek harmóniája van."

"Nagyon jó koncepció és filozófia. Jó ötlet a közösségi tetőkert gondolata. Jó a formai megoldás, a kút áthelyezésével helyre került volna az ortogonális rendszerben. Összességében átgondolt, jól megépített kert."

"A legidőszerűbb, leginnovatívabb kert! Egyszerűségével nagyszerű. A növényválasztás igen jó, minden szint (gyep, cserje, fa) megtalálható."

Gondolatok a zsűritől


Második helyezet lett a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola parképítő csapata. A végzős diákok kihangsúlyozták, hogy számukra a versenyen való részvétel már hagyomány – hiszen minden évben indulnak – és egyúttal iskolájukat is szeretnék népszerűsíteni a pályaválasztók körében. Kertjükben, aminek címe a Kettős Megtermékenyítés: a teret kétfelé osztották, egyik részen babakocsi, gumitégla, homokozó, ülőfal szimbolizálja a magvetés emberi szintjét, a tér másik felén pedig csíranövényekből füvön és virágokon keresztül juthatunk el a kiemelt ágyás fásszárú anyagaihoz, ami pedig a növényi szintű magvetést szimbolizálja.

"A kert jó szerkezetű. A filozófia és a megvalósult kert összhangban van. A növényalkalmazás és a növények elrendezése harmonikus."

"Érdekes és látványos a koncepcióban megjelenő párhuzam (az emberi élet és a növény életének, növekedésének párhuzama.) Az ötlet remek! A megvalósítás még részleteiben továbbgondolható lenne."

"A kert kettőssége igen érdekes ötlet, jól kivitelezett és funkciójában is működőképes. Növényhasználata kellemes és ötletes."

Gondolatok a zsűritől
Harmadik helyezést ért el Bogoly Richárd, aki a Szent István Egyetem első éves kertészmérnök hallgatója. Így ír kertjéről, melynek a Gömbbe zárva nevet adta: „A Magvetés éve, számomra a családról szól. Visszarepülve gyermekkoromba, újra játszani lett kedvem. Kissrácként a kertünk olyan volt, mint maga a csoda, meg lehetett találni benne mindent, ami egy gyermek számára fontos. Lehetett falat bontani, de közben bunkit építeni. Patakban és alagutakban mászkálni. A növények között bolyongani és megtanulni, hogy a csalán egy csalafinta növény. Üldögélve az aprócska terasznál, kortyolgatva finom kávénkat, elgondolkozunk azon, hogy számunka mi volt fontos ifjú korunkban. Kertem lényege, a gyermeki énem. A mag, mint szimbólum - egy gömbre, így asszociálva a magra, gömböket és formákat hoztam létre. A fa installációk szemléltetik az új életet, az új otthont, mely gyerekként, bunkiként nyert értelmet. A színes gömb próbálja előcsalni emlékeinkből a vidám perceket, amiket röhögve és boldogan éltünk meg. Kertemben, ügyelve a városi alkalmazkodáshoz, megpróbáltam természetes és egyben újrahasznosított termékeket összhangba hozni. Így a fa, téglával és a terméskővel párosítva egy szokatlan, de annál izgalmas kompozíciót alkotva jelenik meg.”

"A kert kiinduló ötletét egy kicsit következetesebben kellett volna végigvinni. A kivitelezés minősége jó, az anyaghasználatok harmonizálnak. A mag téma megjelenése szépen megoldott."

"A kert filozófiát jól megfogó, hangulatos kert."

"Nagy munka van a kertben! A filozófia is jó gondolatokból indul, azonban nem kristályosodott ki. A térkompozíció, az építés minősége, a növények elhelyezése még kívánt volna némi átgondolást. Hiányzik egy ülőfelület!"

Gondolatok a zsűritől