Technológia

Vályogházak vakolása – nem ördöngösség!

2023.11.16. 14:46

Ahogy a környezettudatosság az építészetben is mind fontosabb szemponttá válik, ismét előtérbe kerülnek a régi idők megoldásai, például a vályog mint építőanyag. Ugyanakkor ma már nem része a mindennapi tudásunknak, hogyan is kell bánni egy vályogból épült házzal, ezért felújítás, a falak újravakolása, szigetelése előtt érdemes alaposan tájékozódnunk. Jó hír, hogy már léteznek vályogházak esetében is biztonsággal használható termékek például a Baumitnál, amelynek szakembereitől segítséget is kérhetünk, hogy biztosan a megfelelő anyagokat használjuk a munkálatokhoz. 

Ne féljünk a vályogtól!

A vályog hosszú évszázadokon át az egyszerű lakóépületek gyorsan és olcsón előállítható alapanyaga volt: agyagos föld, homok vagy apró kavics, szalma, törek szinte mindenhol akadt. Magyarországon a 18. századtól a 20. század közepéig az egyik legnépszerűbb építőanyagnak számított, egyes vidékeken egész falvakat húztak fel belőle – ennek köszönhető, hogy a legutóbbi, 2022-es népszámlálás adatai szerint hazánkban még mindig 600 ezer vályogból épült otthon található, ez a lakásállomány 13 százaléka.

A vályognak számos kedvező tulajdonsága ismert, például nem éghető, remek hangszigetelő és télen-nyáron kellemes hőmérsékletet biztosít, jó páraszabályozó, környezetbarát, ráadásul, ahogy a fenti számok is bizonyítják, időtálló is lehet – ehhez viszont gondoskodni kell arról, hogy a nedvesség ne tehessen kárt benne, az ugyanis a falak penészedését, repedezését, nagy mennyiségben akár a vakolat lehullását, a fal komolyabb károsodását is okozhatja. Szerencsére azonban csupán némi odafigyelés szükséges, hogy vályogból épült házunk hosszú évtizedekig szolgáljon minket. 

Mire figyeljünk felújításkor?

A vályog – különösen a könnyű vályog – egyik legelőnyösebb tulajdonsága a jó páraáteresztés. A hagyományosan a vályogfalakon használt agyagvakolattal és mészfestéssel együtt olyan rendszert alkot, amelyen keresztül a pára a lecsapódás vagy a feldúsulás veszélye nélkül, akadálytalanul tud távozni. Ha a vakolat javításához, cseréjéhez nem megfelelő anyagokat választunk, akkor lelassítjuk a pára útját, amely így kicsapódik komoly problémát okozva. Ezért kerülni kell a mű- vagy akrilgyantás, diszperziós anyagok használatát, helyettük meszes, mész-cement, szilikát kötőanyagú termékeket (Baumit SilikatTop) kell használni – foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat Kékesy Péter, a Baumit Kft. alkalmazástechnikai vezetője.

Az, hogy milyen termék lesz a tökéletes, nagyban függ az adott fal nedvességtartalmától, ezért mielőtt nekilátnánk a munkának, érdemes szakember segítségét kérni, aki megméri azt – a Baumit területi képviselői kérésre díjmentes szolgáltatás keretében, helyszíni mintavétel után javaslatot tesznek az optimális anyagokra, a kivitelezés mikéntjére. Ha szerencsénk van és a vályogfalunk száraz, akkor a vakolás történhet a hagyományos mész-cement vakolatokkal. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy mivel a vályogtéglákra nem vonatkoztak előírások, így nincsenek egységes paramétereik sem, ezért előfordulhat, hogy a gúzolás, előfröcskölés (Baumit SanovaVorspritzer) nem elegendő a vakolat megfelelő tapadásához, ahhoz rabicháló felhelyezésére is szükség lehet.

Amennyiben a falak nedvességtartalma 5 tömegszázalék alatt van, a mész-cement vakolatok helyett dolgozhatunk természetes hidraulikus mész kötőanyagú vakolatrendszerrel (Baumit műemléki NHL termékek) is, amely cement nélkül is szilárd, jól tapadó felületet képez, így műemlék épületek autentikus felújítását is lehetővé teszi. A Baumitnál arra az esetre is kifejlesztettek egy termékcsaládot (Sanova vakolatok), ha a falak enyhén nedvesek (max. 10 tömegszázalékig): ilyenkor a felújító vakolatok alkalmazása lehet a megoldás. Ezek a nedvességet elpárologtatják, de a fennmaradó sókat, amelyek egy hagyományos vakolat esetén „salétromosodást" okoznak, a vakolat pici légbuborékaiban megkötik, ezzel hosszú időre, akár 30-40 évre megoldva a problémát. 

Bármilyen típusú is a falunk, érdemes vakolatrendszerben gondolkodni, amely az alapfelület előkészítésétől a külső-belső színező festésig tartalmaz mindent, mint a Baumit termékcsaládjai. S hogy a végeredmény ne csak tartós, de szép is legyen, kül- és beltéri festékeik több mint 300 árnyalatban érhetők el. 

Mikor kell hőszigetelni?

Bár a vályog általában jól hőszigetelő anyagnak mondható, ez a képessége nagyban függ a sűrűségétől, ezért egyes házaknál szükség lehet a falak hőszigetelésére is. Ha a falak nedvességtartalma tartósan meghaladja a 10 tömegszázalékot, akkor a fal vakolása vagy hőszigetelése előtt mindenképpen szükséges az utólagos nedvesség elleni szigetelés elkészítése. A hőszigeteléshez érdemes a perforált polisztirol vagy a kőzetgyapot termékek között keresgélni, mert a rosszul megválasztott vagy indokolatlanul alkalmazott hőszigetelő rendszer az enyhén nedves (önmagában problémamentes) falak természetes száradását akadályozhatja, illetve gátolhatja teljesen. Ezért ha hőszigetelésben gondolkodunk, semmiképpen sem tanácsos állapotfelmérés és páratechnikai számítás nélkül belevágni a munkába. 

További információ a Baumit weboldalán érhető el.