Közélet, hírek

Városok a városban

2006.09.09. 07:50

35 fok, legyezős magyarok, vigyori portugálok, helyes olaszok és varázslatos (18. meg) 21. század, irány Velence!

Elképesztő kavalkádot teremtett idén is az Épitészeti Biennálé, - és ez még csak a kezdet, ugyebár - amely Metacities helyett csupán Cities-re módosult címében.

A szeptember 10-én, a nagyközönségnek is bemutatkozó építészeti kiállítást a nemzetközi sajtó képviselői már 7-én birtokukba vették, és szó szerint beözönlöttek egyes pavilonokba. Hol megütközve, hol gyerkőci megrészegüléssel magukénak érezhetik a játszótereket, ezt bizton állíthatom magam is. Egyelőre nem lövök le semmilyen poént, és nem is fogok most sirámokat hangoztatni az egyes országok ötlettelenségét, más esetekben pedig virtuóz megvalósításokat illetően. Amit érdemes azonban tudni minden idelátogatónak, három helyszín - az Arsenale, a Giardini és maga Velence városa - telis-tele van programokkal, a városok szervezte kiállításokkal, színházi és egyéb előadásokkal, melyeket érdemes a finom pasta-k után szintén "megkóstolni". No és a nemzetközi siserehad nyújtotta bizsergés éjjel-nappal megmozgatja az embert...

Velencében itthon vagyunk mindannyian, ezt bizonyitja a nagyszerű "Társadalom és építészet a városban" cimű kiállítás, mely igen sok kérdést felvet a kor egyébként is dinamikusan városiasodó világában.

Most ismét megyek habzsolni. Buon divertimento!

Abonyi Anita 

A rovat támogatója a Graniti Fiandre