Egyéb cikkek

Városrész-központ Pesthidegkúton – ötletpályázat

2006.04.21. 09:55

Megvételben részesült pályamű.
Szerzői: Lukáts István, Csaba Gyula, Sztanics Gábor, Rádóczy (f) László, Csaba Ders

A megvételben részesült
2. sorszámú pályamű
szerzői: Lukáts István, Csaba Gyula, Sztanics Gábor, Rádóczy (f) László, Csaba Ders - PÉCSÉPTERV STÚDIÓ Kft.Részletes bírálat:

A terv alapgondolata egy befelé forduló, kívülről zöld dombként megjelenő, szinte mediterrán jellegű gyalogos forgalomra épített kisváros kialakítása városközponti szerepkörrel. Az alapgondolatból adódóan a további környezet jelentősebb átformálásától eltekint, ezzel a terv kevésbé foglalkozik. Ez a tervnek egyben hiányossága is. A körforgalom környezetében lévő önálló telkeken új, modern hangvételű villa jellegű épületeket tervez, ami bizonyos mértékben eltér nem csak a zöld dombon belüli, hanem a hidegkúti architektúrától is.

Szép gondolat ezen dombon belül az Ördögárok felduzzasztott patak jellegű kezelése. A kis sikátorszerű megnyíló utcák a zöld domb felszabdalásával egyben hívogató, érdekes bepillantásokat biztosítanak e zárt kis városi terekbe. A Bíráló Bizottság értékelte az egyéni érdekes gondolat felvetését, ami azonban csak egy azonos időben való teljes megépítés esetén lenne járható út, de zöldterület jellegében korszerű gondolatnak mondható.

A terv hiányossága az új zöld domb és a tervezett beépítés, a gyalogos és kerékpáros kapcsolatok figyelmen kívül hagyása, valamint a közösségi terek berendezésének és az utcabútorokra vonatkozó javaslatoknak hiánya. Jó gondolat a villamos végállomás felé egy erőteljesebb tölcséres megnyitás.

A terv adós marad a területen található régészeti emlékek bemutatásával.

A terv megvételben részesült.