Közélet, hírek

Védett épületek - de meddig?

2010.04.28. 10:11

Márciusban három épület - mindhárom ház a Belváros új főutcája mentén áll - helyi védettségének megszüntetését kezdeményezte az V. kerület a fővárosnál. Az ÓVÁS! Egyesület véleménye a Harmincad utca és Bécsi utca sarkán álló, és két Petőfi Sándor utcai épület fővárosi védettségének megszüntetése ügyében.

Márciusban három épület - mindhárom ház a Belváros új főutcája mentén áll - helyi védettségének megszüntetését kezdeményezte az V. kerület a fővárosnál. Az ÓVÁS! Egyesület véleménye a Harmincad utca és Bécsi utca sarkán álló, és két Petőfi Sándor utcai épület fővárosi védettségének megszüntetése ügyében.


Az ÓVÁS! Egyesület aggodalommal figyeli Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a Fővárosi Önkormányzat között kibontakozó vitát a fent említett épületek ügyében, és egyértelműen leszögezi, hogy egyetért azzal az állásponttal, hogy a fenti épületek fővárosi védettségét fent kell tartani, és nem szabad utat engedni azoknak a fejlesztői, beruházói törekvéseknek, melyek az épületek lebontását kezdeményezik.

Egyetértünk Demszky Gábor előterjesztésének indoklásával is, amelynek leglényegesebb elemét a Harmincad utcai épületnél abban látjuk, hogy színvonalas műemléki helyreállítás esetén visszaállíthatók a szecessziós ház esztétikailag igényes tagozatai, s ekkor már az épület nemcsak jellegzetes tömegével és kapujával, hanem részletformáival is be tudja tölteni azt a hangsúlyos szerepet, amelyet kiemelt helye városképileg indokol.

A két Petőfi Sándor utcai épületnél az indoklásnak azt az elemét tartjuk legfontosabbnak, mely az utcakép ritmizálásában fontos szerepet szán a cour d’honneur-ös beépítésnek. Való igaz, hogy a ’70-es években az itt álló eredeti épületet megcsonkították, s hogy az utcaképet az aránytalanul nagyra tervezett garázslehajtóval is a szükségesnél jobban megtörték, ez azonban nem indokolja, hogy ezt a rombolást tovább folytassák. Ennél a két épületnél felhívnánk a figyelmet az ott lakók, tulajdonosok tiltakozására is, akik nem óhajtják lakásaikat elhagyni.

Aggodalommal figyeljük továbbá, hogy az Erzsébetváros után most a Belváros épületeinél is tanúi lehetünk a meglévő építészeti jellegzetességek és értékek, valamint a történelmi városkép alábecsülésének. Nem látjuk biztosítékát annak, hogy az ide kerülő új épületek harmonikusan fognak beilleszkedni környezetükbe, nem látjuk biztosítékát annak, hogy karakterisztikusabbá, szebbé, otthonosabbá teszik majd a meglévő utcaképet, és nem pedig egy újabb, jellegtelen tömegépület kerül majd a most fennállók helyére, mint ahogy az  Erzsébetvárosban történt és történik.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a Petőfi Sándor utca az UNESCO által nyilvántartott Budapesti Világörökségi Terület védőzónájához tartozik, ahol a fenti épületek bontása a Világörökség Egyezmény szabályaival való szembeszegülést jelenti. A Régi pesti zsidónegyed esetében – mely ugyancsak védőzóna -- a bontások miatt az UNESCO már figyelmeztette a magyar államot, hogy a bontásokat azonnal le kell állítani. Ez ugyanúgy érvényes Budapest más védőzónához tartozó területére is. Amennyiben Budapesten ezeken a területeken továbbra is folytatódnak a bontások, Budapest könnyen elveszítheti világörökségi címét.
 
Budapest, 2010. április 26.

Perczel Anna
ÓVÁS! Egyesület elnök

dr. Kollonay Enikő
Szindikátus Egyesület - Nagydiófa utcaiak
főtitkár

Beliczay Erzsébet
Levegő Munkacsoport
elnökhelyettes

Korompay Katalin
Budapest Világörökségéért Alapítvány
főépítész

Csillag Katalin
Thomas Mann Egyesület
elnök