Helyek

Vegyük birtokba a budapesti Duna-partot! - Megnyílt a Duna Tanösvény

2011.07.01. 08:26

Gondoltad volna, hogy valaha uszoda állt a Parlament előtt és bárki beugorhatott a Dunába? Vajon melyik állatról hitték, hogy varázslatos férfierőt ad, és segít az ágyban? Kik voltak a dunavíz árusok? Mit alkot egy street art művész két fehér dobozból? Hol lehet végigdőlni egy óriási nyugágyon a belvárosban? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, és egy kellemes séta közben rácsodálkoznál Budapest kincseire, vár a Duna Tanösvény október 3-ig.

A nemzetközi Duna napon, június 29-én megnyílt a Duna Tanösvény nevű rendhagyó sétatúra útvonal a Margit híd és a Petőfi híd között a budapesti Duna-parton. A 13 állomáson fiatal, kortárs képzőművészek, grafikusok, fotósok, street art művészek, építészek munkái mesélik el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét. A sétálók tíz infoponton közlekedési táblákra emlékeztető tárgyakat találnak, amelyeken archív képek, grafikák, fotók, képregények, korabeli dokumentumok, adatok és történetek láthatók a helyszínről és közvetlen környezetéről. A látogatók információkat kapnak például a Dunában élő halakról és hódokról, az egykori fauszodákról, a dunai legendákról, a vízi mutatványosokról, a folyópart építészeti és történelmi múltjáról, valamint a fejlesztések irányáról. A Duna Tanösvény három állomásán pedig olyan installációk láthatók, amelyekkel a művészek személyes élményeket, érzéseket hívnak elő a nézőkből. A Belgrád rakparton, a nemzetközi hajóállomáson a STÉG várja azokat, akik a túra közben megpihennének. Napközben bárki ledőlhet a növényekkel körbevett hatalmas nyugágyon, napozhat, társasjátékozhat, piknikezhet, sőt a randiját is odaszervezheti. A tervek szerint programok, filmvetítések, koncertek is lesznek a STÉG-en.

 

 

 

Az okostelefonnal érkezők előtt az is feltárul, ami szabad szemmel nem látható. A készülékek tulajdonosait egy, kifejezetten erre a projektre fejlesztett alkalmazás segíti, amely a világ legnépszerűbb valóságböngészőjére, a Layar-ra épül. Aki betölti a Duna Tanösvényt, és készülékével beolvassa a táblákon lévő QR-kódokat, megkapja a térképet, a bővebb információkat magyar és angol nyelven, sőt azt is láthatja, ami nincs is ott.

 

 

 

A Duna Tanösvény pontjai között lehet sétálni vagy bringázni, és bármikor lehet jönni egyedül vagy családdal, barátokkal. Az alkotók október 3-ig többször tartanak majd ingyenes, vezetett túrákat is. Az időpontokról és egyéb programokról a Duna Tanösvény honlapján és facebook-oldalán lehet olvasni. Mindez semmibe se kerül, hiszen nincs belépőjegy. A Valyo Csoport és az Artopolis Egyesület teljesen ingyenes civil kezdeményezésének célja, hogy a fővárosiak és a turisták birtokba vegyék a folyópartot, és élvezzék Budapest belvárosának legnagyobb természeti kincsét, a Dunát.

 

 

 

A Duna Tanösvény a Külügyminisztérium támogatásával valósult meg. 

Támogatók: EU 2011, Mahart Passnave, PLACCC Fesztivál, Jaf Holz Ungarn,
AR Legio, Duna Múzeum, Oázis Kertészet 
Médiatámogatók: Moha Online, Le Cool Budapest

Részletek
Facebook

A Duna Tanösvény alkotói:
Csáki István, Fatér Ambrus, Gelencsér Judit, gg, Göndöcs Gergely, Harmadik Hang Háza (Bársony Júlia, Birtalan Krisztina, Büttner Zsolt, Tesfay Áron, Kovács Andrea), Hudra Móni, Oravecz Gergely, Ola Krupa, Szabó-Lencz Péter, Varga Dávid, Varga Szilvia Marcella

A Duna Tanösvény szervezői:

Valyo Csoport
A Valyo Csoport néhány lelkes budapesti fiatalból áll, akik imádják a Dunát, a várost és szeretnék jobbá tenni az életterüket. A csapat neve a város és a folyó szavakból alakult ki (valyo). A civil szervezet tagjai a maguk eszközeivel szeretnék összekapcsolni Budapest belvárosát a legnagyobb természeti kincsével, a Dunával. A folyót és partját a kikapcsolódás és a sport területeként képzelik el, ezért rendszeresen Duna-parti eseményeket szerveznek. Ilyen volt az Éjszakai Kacsakődobó bajnokság, a Fahalhorgász verseny vagy a Duna-parti óriás sakk. Legújabb projektjük a június 29-i Duna napon megnyíló Duna Tanösvény, amely a művészet segítségével próbálja a folyópartra csábítani a főváros lakóit és az ide látogató turistákat.

Artopolis Egyesület
Az Artopolis Egyesület 2008-ban hagyományteremtő szándékkal indította el a PLACCC Fesztivált, hogy bemutassa a magyar közönségnek a külföldön már ismert, úgynevezett helyszínspecifikus művészetet és inspirálja a hazai alkotókat. A művészek a megszokott, naponta látott helyszínekből és észrevétlen városi tárgyakból merítenek ihletet. Nem csupán díszletként használják, hanem újraértelmezik azokat. A PLACCC Fesztiválon színészek, képzőművészek, irodalmárok, zenészek, street art művészek, designerek, urbanisták, építészek és mérnökök formabontó, szórakoztató formában bizonyítják be, hogy a kortárs művészet nem a kiváltságosoké, hanem a mindennapjaink része. Három budapesti és egy pécsi rendezvény után az 5. PLACCC Fesztiválra idén szeptember 23. és október 2. között kerül sor a fővárosban. Az Artopolis Egyesület emellett számos alkotócsoport ötleteinek megvalósítását segítette az elmúlt években. Így készülhetett például kortárs képzőművészeti alkotás a Magyar Színház épületére, vagy éppen egy erzsébetvárosi általános iskola tűzfalára. Az együttműködések legújabb állomása a Duna Tanösvény.

A Valyo Csoport és az Artopolis Egyesület célja egyaránt az, hogy az emberek akár a leghétköznapibb helyzetekben újra rácsodálkozzanak a városra, és felfedezzék a benne rejlő szépségeket.