Közélet, hírek

Veszélyben Szeged belvárosa

2012.02.06. 14:17

Szeged, a város, mely a Nagy Árvizet is túlélte, s az újjáépítés után szebb lett, mint valaha, most új, nagyobb veszéllyel kénytelen szembenézni: korunk ingatlanfejlesztési jelenségével. Az értékes épületállomány, az egyedi és meghatározó városkép védelmében fogalmazta meg felhívását a Fiatal Műemlékvédők Egyesülete nevében Kecskeméti Norbert.

Eltűnik Szeged belvárosa!

A Fiatal Műemlékvédők Egyesülete (FME) határozottan és mélyen elítéli a Szeged történelmi városában zajló értékpusztításokat, melyekre szavakat sem találunk. Szeged belvárosa, történelmi épületei az eklektika és szecesszió jegyében épületek fel, ahogyan a legtöbb Kárpát-medencei város is. Bár a történelem viharait túlélték, ezek a fennmaradt értékek mégis jelentős veszélynek vannak kitéve, ahogyan a határon inneni és túli történelmi városok is.

 

 

 

A XXI. század küszöbén, Európa közepén még mindig ott tartunk, hogy a város vezetése – rossz szemléletéből adódóan – a történelmi, építészeti, vagyis a kulturális értékeket nem óvja, hanem éppen rombolja. Több európai példán látszik, hogy ez a trend már kezd megszűnni, illetve megfordulni. Építés helyett a felújítást célzó tevékenységek válnak meghatározóvá a jövőben, amire valós intézkedésekkel kellene reagálni (építkezések, városfejlesztési koncepciók, oktatás, gyakorlat stb.).

 

 

 

Az, ami Szegeden történik, elképesztő, felháborító és elfogadhatatlan! Egy kultúrnemzet nem tűrheti tovább, hogy egy értéket teremtő és létrehozó építészeti korszak lenyomatait eltüntessék a föld színéről. Mondjuk már ki, hogy feltehetőleg egy gazdaságilag érdekelt kis réteg korrupcióba ágyazott profitéhségét és a pártpolitikai ideológiát kielégítő, destruktív folyamatról van szó. A folyamatot fejlesztésnek nevezik. Aki ilyet állít, annak gond van az értékrendjével. Ez nem fejlesztés, hanem a múlt értékeinek radikális eltörlése. Ugye, nem ismeretlen „a múltat végképp eltörölni” szlogen. Ennek eleget is tesznek. A képek magukért beszélnek. Erre nincs mentség, hiszen ez kulturális bűncselekmény.

 

 

 

Íme, a város első emberének a hozzáállása: „Egy prosperáló város a jövőben képzeli el magát, és nem őriz, nem konzervál elavult struktúrákat pusztán csak azért, mert azokra szükség volt 30-40 évvel ezelőtt. Mert egy jól működő városvezetés a városát 30-40 évvel a jövőben képzeli el és nem a múltban.” – hangoztatta Botka László polgármester az épített örökségünk védelmében folyó vita kapcsán az egyik közgyűlésen. Érdemes megfigyelni, hogy elavult struktúrának nevezi a minőségi (anyag, formálás, esztétika stb.) építészeti örökséget. Ezúton gratulálunk a polgármesternek, hogy nyíltan, a média jelenlétében fejezte ki az értékek ellen irányuló hozzáállását és szemléletét. Érdemes elgondolkozni a szegedi polgároknak, hogy milyen ember a hírös város vezetője. Értékrendünk szerint ilyen szemlélettel rendelkező személy egy kultúra-alapú nemzetben vezető tisztséget nem tölthetne be.

 

 

 

Sok esetben az „értelmiség” és a szakma is elgondolkozhatna azon, hogy mihez asszisztál és mihez nem. Hol az építészetet képviselők tiltakozása?! Persze nagy részük a bontásban érdekelt, hiszen tervezési placcot kapnak cserébe, vagyis üres telket. Érvényesülési területet, melynél a ráépülő építményt majd a „szakma” elismeri. Szomorúnak tartjuk, hogy vezető építészeink, szakembereink és további szervezetek, magánszemélyek nem szólalnak fel ilyen esetekben. Ha ez így folytatódik, akkor egy globalizált, értéktelen fizikai világ jön létre gazdag történelmi, építészeti kincsekkel rendelkező városaink helyén. Büszkék vagyunk híres történelmi személyeinkre, íróinkra, művészeinkre, viszont ahol ezek az emberek éltek, alkottak, azt már senki nem tartja értékesnek. Azt a fizikai világot, amely meghatározza az építészeti kultúránkat és mindennapjaink vizuális környezetét is. Ezen érdemes volna elgondolkozni.

 

 

 

Végszó

Az FME bízik abban, hogy Szeged belvárosában további értékrombolások nem fognak történni. Lehetőségeinkhez képest cselekedni fogunk, és nem fogunk megállni egy rövid figyelemfelkeltő cikk megírásánál! Hamarosan további lépéseket fogunk eszközölni, amelyekről beszámolunk. Kérjük, aki egyetért velünk abban, hogy a Szeged belvárosát alkotó épületeket megőrizzük, csatlakozzon hozzánk, és tegyünk közösen az alföldi város és egyben Magyarország értékeinek a megőrzéséért. Bízunk a széleskörű együttműködés lehetőségében!

Kecskeméti Norbert
a FME elnöke

Képek forrása: szegedma.hu