Épületek/Lakóépület

50 lakásos apartmanház idősek számára, Veszprém

2024.01.12. 17:29

Az apartmanház a szomszédos idősotthonnal összeköttetésben működik, a lakók igénybe tudják venni annak szolgáltatásait. Az épületet a Veszprémi Építész Műhely tervezői mutatják be.

A telken 2005-től idősotthon működik. Az idősek otthona 108 apartmanlakást és az ezekhez szükséges kiszolgálóegységeket foglalja magában. A meglévő épületet 2015-ben újabb 16 egységgel bővítették. A beruházó később meghívásos tervpályázatot írt ki, hogy ki tudja választani az ugyanerre a telekre, a meglévő épület szomszédjába tervezett apartmanház tervezőjét. A pályázatot irodánk, a Veszprémi Építész Műhely Kft. nyerte és így megbízást kaptunk az új apartmanház terveinek az elkészítésére.

Az új, idősek számára készülő apartmanház 50 db apartmannal épült meg. Ezek közül 41 db 1 szobás és 9 db 2 szobás lakóegység. Minden apartmanhoz kapcsolódik erkély is. A lakók pedig igénybe tudják venni a szomszédos idősotthon szolgáltatásait.

A terep lejtéséhez illeszkedően az épület keleti része 4 szintes, a nyugati része pedig 5. Az építtető célja élhető, a mai kor igényeinek megfelelő környezet kialakítása volt. Amit mind a külső, mind a belső terekben szeretett volna elérni. Az épület körül pihenőpark létesült sétautakkal. Az új épület helyszínrajzi kontúrja nagyjából Z alakot ír le. A telek nyugati és déli szélén épült meg a szükséges számú parkolóhely. Az épület főbejáratát igény esetén gépkocsival is meg lehet közelíteni a 4 m széles vegyes forgalmú úton. Az építtető igényes hozzáállásáról tanúskodik, hogy az épület körüli park fontosabb elemeit megterveztette és hogy az épület előtti zöldfelületen egy az épület karakteréhez illeszkedő kültéri szobrot is elhelyezett.

A főbejárat a déli és nyugati homlokzat metszésébe került. Az ide érkezőt a szokásoshoz képest nagyvonalúbb, egységesen kialakított előtér és recepció fogadja. Az emeletekre lépcsőn és liften lehet feljutni, melyek az előtérből indulnak. Az előtérből nyílik ezen kívül még egy mozgássérült WC. Az északi homlokzaton található bejárathoz közel található egy közösségi helyiség, mely a lakóknak szervezett előadásoknak, beszélgetéseknek és ünnepségeknek ad helyet. A közlekedőről nyílik még egy raktár, ahol a lakók a babakocsikat, bicikliket is el tudják helyezni.

Az apartmanok déli és nyugati tájolásúak, az északi oldalon futó közlekedőn keresztül lehet megközelíteni őket. Az épület alaprajzi rendszere az elsőtől a negyedik emeletig megegyezik. Eltérést csak a földszint és a legfelső szint mutat. A tető alacsonyhajlású és fémlemezfedésű. A tetőszinten alumíniumburkolatú felépítményt alakítottunk ki a gépészet számára.

A lépcsőház mellett minden szinten, egy a közlekedő tágulataként megfogalmazott társalgóteret képzeltünk el. Itt egyedileg tervezett, beépített pad és más bútorok szolgálják a közösségi élet kibontakozását. Szintén a lépcsőházhoz közel létesült egy közös tárolóhelyiség is.

A szomszédos épülethez illeszkedő, egyszerű és könnyed homlokzatokat szerettünk volna kialakítani. A homlokzatok fehér színű vakolt felületekkel készültek. Fa nyílászárókat és árnyékoló lamellákat építtettünk be, világos tölgyszínű lazúr felületképzéssel. Az erkélyeket függőleges struktúrájú acélszerkezetű korlátok szegélyezik. Az erkélyeket szintén törtfehér színű szálcement táblás burkolatú függőleges elemek és fa lamellák választják el egymástól.

A homlokzatok változatosságához egyfelől a telepítés következtében létrejött tömegugrások, másfelől az északi homlokzaton a nyílászárók, a délin és a nyugatin pedig az árnyékoló lamellák szintenkénti eltolása járulnak hozzá.

Az épület vasbeton falakkal és födémekkel épült, a belsőben gipszkarton válaszfalak és előtétfalak létesültek. A belső tereknél is törekedtünk az egységes kialakításra és a letisztult megjelenésre. A változatosságot és játékosságot a színes fóliával készült lakásszámok és más információs felületek megjelenése jelenti. Feladatunk a beépített bútorok tervezéséig terjedt, így lehetőségünk nyílt azokat az épület más elemeivel összhangban, egységesen megtervezni. Megépülését követően az épület folyamatosan nagy kihasználtsággal működik.

 

Beránková Jana, Kovács Dávid, Kovács Zsolt György