Közélet, hírek

Veszprémi hotelbővítés miatt gyűjtenek aláírást a helyiek, az új szárny áttervezését kérik

2022.01.12. 10:04

Az online petíciót aláírók modernnek és ridegnek találják a Séd-völgyben megépíteni tervezett új hotelszárnyat, ami szerintük csorbítja a helyi értékeket, és nincs harmóniában a mellette álló egykori, nagy múltú malomépülettel sem, az épületet jegyző építész szerint ugyanakkor nincs realitása a tervek átdolgozásának.  A beruházásra már van építési engedély, sőt, a kivitelezés is elkezdődött. 

2021 őszén jelentették be, hogy újabb szárnnyal, 15 szobával és 40 ággyal bővül a veszprémi Betekints Hotel a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával, főként azzal a céllal, hogy az Európa Kulturális Fővárosának programjaira érkező vendégek számára több és jobb minőségű szálláshelyet biztosítsanak. 

Bár az új épület kivitelezése már októberben megkezdődött, (a látványterveket nem sokkal előtte, szeptemberben osztotta meg közösségi oldalán a hotel), ügyében nemrég petíció indult Márkus László tulajdonosnak, Sulyok Balázs Ede veszprémi főépítésznek, valamint Porga Gyula polgármesternek címezve. Az aláírók azt kérik, hogy a terveket gondolják újra és módosítsák annak "modern és rideg" megjelenésére, környezetébe nem illőségére, "a helyi értékeket elcsorbító és örökségvédelmi tekintetben elfogadhatatlan" külsejére hivatkozva, helyette "egy barátságos, érzelmekkel teli, a hely atmoszférájába illő homlokzatot, stílust" látnának szívesen. Azt is kérik továbbá, hogy vegyék figyelembe a körülötte már meglévő épületek kinézetét. A jövőbeli új szárny közvetlen szomszédságában ugyanis a jelenleg vendégházként működő egykori Puskás-malom épülete áll, ami a petíció szövege szerint a város legöregebb vízimalma, története közel ezer évre vezethető vissza, és mint ilyen, Veszprém értékeinek egyik felbecsülhetetlen darabja.Kérdéseinkkel megkerestük a petícióban megszólítottakat, ám közülük egyedül Sulyok Balázs Ede főépítésztől kaptunk választ, aki azt írta: ismeretei szerint a Veszprém MJV Építészeti- és Műszaki Tervtanácsa 2017-ben több alkalommal tárgyalta a beruházás terveit, és az utoljára benyújtott változatot engedélyezésre megfelelőnek tartotta. Azt is hozzátette, hogy mivel ő maga egy éve tölti be főépítészi feladatkörét, a korábban kiadott tervtanácsi véleménnyel kapcsolatban - kellő ismeret nélkül - nem kíván állást foglalni, illetve hogy tudomása szerint a beruházás jogerős építési engedéllyel rendelkezik. 

Az új épület terveit jegyző Vér Péternél is érdeklődtünk, aki megkeresésünkre elmondta: már 2008-ban voltak tervek a telken való építkezésre, ám végül nem egy új hotelszárny, hanem grillkonyhával, szabadtéri színpaddal kiegészült rendezvénytér valósult meg ott. A projekt csak a közelmúltban kapott ismét lendületet, a színpad helyén ugyanis tavaly ősszel kezdődtek meg az új szárny építési munkálatai. 

A veszprémi, így a helyszínt jól ismerő építész felidézte, hogy korábban több változatot is tervtanács elé vittek, amelyek között volt teljesen hagyományos megjelenésű, kontyolt tetős, kétszintes épület is, ám végül egy modernebb megjelenés felé indultak el. Ahogy mondta, a hotel wellness-részlegét is ő tervezte, amely a meglévő és későbarokk szárnya miatt részben műemlékvédett szállodától nagyon eltérő, négyzetes alaprajzú, lapostetős, minden irányból faburkolatos épület lett. Az új szárnyat is hasonlóan képzelték el: az első terven egy kettő- illetve háromszintes fa lécburkolatos épület szerepelt, egyrészt kapcsolatot keresve a már megépült résszel, másrészt pedig a közvetlenül mögötte lévő erdővel, azonban ezt tűzrendészeti okok miatt elvetették.

Több átdolgozás után a tervtanácson végül egy harmadik (a látványterveken is szereplő) változatot fogadtak el, az engedélyt 2017-ben kapták meg rá. Tavaly még történt egy módosítás: eredetileg alápincézett lett volna az épület, de ez végül kikerült a végleges változatból.Ahogy Vér Péter fogalmazott: a petícióban nem magát az építés tényét, hanem az épület megjelenését vitatják, ez viszont szerinte egy olyan szakmai és ízlésbeli kérdés, ami minden épülettel kapcsolatban vitákat szül. Úgy véli, hogy a helyszín miatt ez a projekt most jobban exponált, a megfelelő szakmai fórumokon azonban átment a terv, a körülményeket tekintve ő nem látja realitását az áttervezésnek.

A négycsillagos Betekints-komplexum egyike volt annak a három sikeres pályázónak, akik részesülhettek az EKF programhoz kapcsolódó támogatásban. A szállodabővítésekre összesen közel 1,8 milliárd forintot osztottak szét - ebből 800 millió a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatása -, a Séd-völgyi hotel 240 milliót kapott. A projekt összköltsége nagyjából duplája ennek az összegnek. 

A petíciót cikkünk megjelenéséig több mint négyezren írták alá. 

Frissítés (02. 04.) Kérdéseinkre válaszul megküldték Veszprém MJV álláspontját, amelyet a város vezetőivel, köztük a polgármesterrel is egyeztettek. Ebben azt írták: 

"- a tervezett új hotel épület engedéllyel rendelkezik, melyet a Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálya 2021. 07. 01-jén adott ki

- sem a jelzett terület nem műemléki környezet, sem a malom nem műemlék, hanem helyi védett épület, és a környezete helyi természetvédelmi oltalomra javasolt terület

- a beruházás terve több alkalommal került egyeztetésre Veszprém MJV főépítészével, illetve Veszprém MJV Építész-műszaki Tervtanácsa is több alkalommal tárgyalta. Az első változatok 2008-ban készültek, Veszprém MJV Építész-műszaki Tervtanácsa utoljára 2017. április 25-én tárgyalta a terveket, akkor alkalmasnak találta építési engedélyre való benyújtásra. A tervtanács tagjai az akkori főépítészen kívül a város és a környék ismert, és szakmailag elismert építészei voltak."


A főépítész által jegyzett dokumentumban az is szerepel, hogy "Kétségtelen, hogy az utóbbi években felerősödtek mind a szakmában, mind a közvéleményben azok a viták, melyek szerint a védett környezetben a megfelelően ´illeszkedő stílusú´ épületek preferálhatók, szemben azokkal a véleményekkel, melyek szerint ma a XXI. szd-i építészeti formák és homlokzatok megjelenése lenne a kívánatos", valamint azt is, hogy "Utólag is úgy gondoljuk, hogy a tervezett beruházás előkészítésében az Önkormányzat kellő körültekintéssel járt el. A jelenlegi helyzetben nemigen látok lehetőséget az Önkormányzat részéről egy érvényes építési engedéllyel rendelkező, és megkezdett beruházás leállítására, a településképi véleményének megváltoztatására, és egy esetleges új vélemény érvényre juttatására."