Közélet, hírek

Vidéki lakóházsor nyerte az idei Stirling díjat

2008.10.15. 09:14

A cambridge-i Accordia lakásépítési fejlesztés – építészei: Feilden Clegg Bradley Studios/Alison Brooks Architects/Macreanor Lavington – nyerte a 2008-as RIBA Stirling díjat.

A cambridge-i Accordia lakásépítési fejlesztés – építészei: Feilden Clegg Bradley Studios, Alison Brooks Architects, Macreanor Lavington – nyerte a 2008-as RIBA Stirling díjat. A RIBA nemzeti díjának 2008-as nyertesei közül hatan kerültek fel az un. rövid listára. A díjakat október 11-én hírdették ki.

"Ez magasfokú lakóháztervezés – emelte ki a zsűri méltatásában–, ami azt bizonyítja, hogy a nagybani házépítők is létrehozhatnak magasszintű építészetet, s ennek eredményeként saját alapjaikat is megjavíthatják.

Az egésznek a kapcsolatok adják a lényegét: az építész és a fejlesztő/vállalkozó/megrendelő közti kapcsolat; három nagyon különböző építésziroda (a Feilden Clegg Bradley, a Maccreanor Lavington és az Alison Brooks Architects) közti kapcsolat; a magán- és közterületek közti kapcsolat – új modellt nyújtva a belső-külső élettérre belső tetőkertjeivel, belső udvaraival és nagy lakótömbi közösségi kertjeivel."

Az Accordia csupán a második lakósor amit a Stirling díj történetében rövid listára jelöltek. Egy olyan korban, amikor a lakóházépítés a belsővárosi lakásépítés körül koncentrálódik, Accordia a nagy arányú minőségi lakásépítés fenntartható példája.

Accordia: Brooklands Avenue, Cambridge
építészet: Feilden Clegg Bradley/Alison Brooks/Maccreanor Lavington
megrendelő: Countryside Properties
tájépítészet: Grant Associates

Ugyancsak szombaton hozták nyilvánosságra a RIBA különdíjainak nyerteseit.

A RIBA Stirling díját a "RIBA Building of the Year" ('az év épülete') kapja. Az évente adományozott díjjal azt az épületet ismerik el, amely az elmúlt évben a brit építészet fejlődésében a legjelentősebb mérföldkövet jelentette. A nyertesnek a híres brit építészről, a Sir James Stirling-ről (1926-1992) elnevezett díj mellé 20.000£ jár. A döntőbe jutott épületeket a zsűri szeptemberben végiglátogatja és az eredményt októberben hozzák nyilvánosságra.

forrás: RIBA