Nézőpontok/Vélemény

Virág Csaba nyílt levele

2013.03.04. 13:09

Virág Csaba nyílt levele a Kálvin Center épületegyüttes tervezési adataival kapcsolatban, a közelmúltban megjelent Breuer Marcel Doktori Iskola ’6 - ’11 könyv kapcsán.

2013 januárjában egy igen igényes és szép könyv jelent meg a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara támogatásával, Breuer Marcel Doktori Iskola ’6 - ’11 címmel.

A könyv a Doktori Iskola vizsgázott hallgatóinak életútját és vizsgamunkáját mutatja be. Az iskola szelleme és a bemutatott művek magas szintűek és előremutatóak. Sajnos azonban az egyik vizsgázó „bemutatkozása” enyhén szólva félrevezető.

Z. Halmágyi Judit kiterített teljes oldalon közli az általam tervezett

KÁLIN TÉRI ÉPÜLETEGYÜTTES összképét, és

a KÁLVIN CENTER ÉPÜLETBŐL a térre való rálátást.

Tulajdonképpen végül is nem érdekelne az ügy: „engem mindenképpen Virág Csabának hívnak”, de azért furcsa… „Furcsa”, hogy valaki nem körvonalazza a tervezés körülményeit.

* * *
Halmágyi Judit a tanítványom volt az egyetemen, majd 11 évig műtermemben dolgozott. Valóban: az épületegyüttes tervezése idején is a műteremben tartózkodott, de a munka koncipiálásában nem vett részt, és abban egy vonalat sem húzott. Szerepe reprezentálásban merült ki, és a kisebbik ház, a Baross utca és Üllői út közti, Kálvin tér 11. sz. épület MŰVEZETÉSÉBEN segített.

Nyilvánvaló, hogy egy együtt dolgozó építész csapat minden tagja valamiképpen befolyásolhatja a terv kialakulását, de ez esetben ez épületegyüttes terveit minden kommentár nélkül úgy bemutatni, mint saját művet, vagy ezt a látszatot kelteni, félrevezető.

Szeretném tehát a nyilvánosság számára világossá tenni, hogy a Kálvin téri épületegyüttest (KC)

építési engedélyezési terv szinten Virág Csaba és a Mérték Stúdió tervezte,

kiviteli terv szinten művezetéssel együtt pedig szerény személyem.

Virág Csaba DLA 
építész

2013. 02. 27.

Függelék:

A könyv „függelékében” apró betűkkel valóban vannak a tervezésre utaló adatok, de pl. a KC építtetője és generálkivitelezője már nem volt ismert az adatközlő előtt… (és ki olvassa a függeléket?)