Épülettervek/Középület

Virágból kibomló közösségi ház

2011.04.01. 13:35

2008. júniusában a XIII. kerületi Önkormányzat meghívásos építészeti tervpályázatot írt ki az Újlipótvárosi Közösségi Ház épületének megtervezésére, ahol az első díjat Vadász György irodája nyerte el. A pályázati koncepció megtartásával, az alapterület csökkenésével, új funkciók beemelésével elkészült az engedélyezési terv, melyben a négy fő elem a virágszirmok költői szimbólumaként testesül meg.

Előzmények

2008. júniusában a XIII. kerületi Önkormányzat Főépítészi Irodája meghívásos építészeti tervpályázatot írt ki a Bessenyei u. 4-6. szám alatti ingatlan beépítésére. A feladat az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon egy rendhagyó építészeti kvalitásokkal rendelkező közművelődési létesítmény, az Újlipótvárosi Közösségi Ház épületének megtervezése volt. Irodánk a tervpályázaton első díjat nyert, a szakértői zsűri továbbtervezésre és megvalósításra javasolta pályaművünket. 2009. márciusában megbízást kaptunk a közösségi ház építési engedélyezési tervének elkészítésére. A főépítészi irodával és az Angyalföld-Újlipótváros-Vizafogó Vagyonkezelő Zrt.-vel való rendszeres egyeztetések során alakult ki a jelenlegi terv. A pályázati koncepció megtartása mellett az épület alapterülete csökkent, és új funkciókkal is gazdagodott.

 

 

 

A kompozíció

A terület, lebontásra ítélt iskolájával és a mellette lévő óvoda szomszédságával együtt gazdag vegetációjú, dús, nagy fákkal örvendeztető környezetet jelöl. A madártávlati képről szemet-lelket nyugtató a látvány, megtartása – a lehetőségek mellett – legfőbb feladatunk volt. Ezért az épületszirmokat a lebontandó iskola területére helyeztünk el – a fák maximális megtartása érdekében. Az épületszirmokat – mert szirmokként jelennek meg – szellemi és formai főhajtásként helyeztük a fák közé, ahol a négy elválasztható, mégis eggyé váló funkciósor, úgymint

  • multifunkcionális színházterem,
  • rekreációs termek,
  • idősek klubja, könyvtár, olvasóterem
  • és az étterem-internet kávézó külső-belső világa, azaz egy belső mag, a „bibe” körül összpontosul.


Ez a „bibe” az a belső udvarkör, melyet a négy szirom körbeforduló szövete, az előcsarnok vesz közre, és teszi elérhetővé egyetlen helyről a négy funkciót, melyek mégis külön térrészekben helyezkednek el.

 

 

 

A kompozíció másik lényeges eleme, hogy az épület a négyből három szirom, azaz a rekreációs egység, az idősek klubja és az étterem-kávéház külső, átlós sarkaitól a középpont, a „bibe” felé ereszkedik, a magasság csökken. Ez végül még plasztikusabbá változtatja a külső és belső tereiben egyaránt egyedi épületet, és zöldtetőjével pótolja a földtől elvett területet. A tömegek és a homlokzatok vertikális nyílásrendje, sűrűsödő, ritkuló ritmusuk fokozni képes a változatos formavilág mégis összetartozó egységeit.

A negyedik tömeg az elliptikus Színházé. Körbeforduló színház – mai és ősi is –, ahol a színészi játék is körbefordulhat a változtatható széksorú nézőtér között vagy körül, és körbeköszönhet a tapsoló nézők előtt is. Dönthető nézőterével mindenféle előadás befogadására alkalmas, a hagyományos széksoros ültetés mellett (630 fő) a színpaddal összenyitva 800 m2-es bálteremmé alakulhat, és körasztalos leültetésre is lehetőség nyílik 4m-es teraszok kialakításával. Az íves tömeg lágyan simul a környező beépítésbe, minden irányban köszöntve a városrész lakosait.

 

 

 

Kiszolgálás, parkolás

Az intézmény kiszolgálása a jelenlegi, elbontandó iskola szervizútjának megtartásával biztosítható (óvoda melletti terület), a kávéház gazdasági forgalma a Bessenyei u. felől történik. A köztéri parkolás az egyirányú Pannónia és Bessenyei utcák mentén megoldható, a kötelező gépkocsiszám földalatti elhelyezése a fátlan sportterület alá került.

 

 

 

Anyagok

A külső falak fehérre vakoltak, a nyílászárók alumínium szerkezetűek, helyenként fémburkolatos parapetfallal. A három „sziromtető” zöldtető, az ellipszis alakú rész kaviccsal fedett, illetve a színpad feletti zsinórpadlás antracit színű fémburkolatot kap.

A tervhez kapcsolódó videó megtekinthető itt.


RAM, Radnóti Miklós Művelődési Ház
tervező: Vadász és Társai Épitőművész Kft.
vezető tervező: Vadász György
építész tervezők: Vadász Balázs, Palotás Artúr, Labádi Zoltán, Kovács Miklós
statika: ifj. Vadász György, Dávid Ágnes, Vadász és Társai Épitőművész Kft.
épületgépészet: Zöld Béla - Thermo-lux Kft.
épületvillamosság: Balogh Lajos -  Thermo-lux Kft.
kertépítészet: Holtság Ágnes - Ház és Tér Kft.
épületszerkezetek: Schreiber Gábor - S-4 Mérnökiroda Kft.
környezetvédelem, akusztika: Csott Róbert
teremakusztika: Kotschy András
színháztechnológia: Tompai Zsuzsa
tűzvédelem: Székács András
belsőépítészet: Schinagl Gábor
látványtervek: Szpevár Attila - Archiplex Bt. Blacklight Studio
beruházó: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata, képviseli: Hiszékeny Dezső, alpolgármester
generálkivitelező: Magyar Építő Zrt.
főépítésvezető: Papp Róbert