Technológia

Vízparti projekt biztos tartással – fischer rögzítési rendszer biztosítja a liverpooli Miller’s Quay homlokzatát

2023.12.04. 11:17

Hatemeletes, összesen 500 lakást tartalmazó épületekből álló komplexum épül a Mersey folyó partján, az északnyugat-angliai Liverpoolban. Az építkezés a Wirral Waters projekt része, amely az Egyesült Királyság legnagyobb és legfenntarthatóbb regenerációs programjainak egyike. Jelen esetben a cél az egykori dokkok területén egy vegyes használatú negyed létrehozása. Az épületek átszellőztetett, fémlemez burkolatú homlokzatát fischer BWM rendszerek biztosítják 12000 m²-en

A hat épületből álló épületkomplexumot parkok, zöldterületek, dokkparti sétányok és kerékpárutak veszik körbe. A kerékpártárolókat és elektromos járművek töltőpontjait is tartalmazó, a jövőorientált életmódot támogató infrastruktúra a Wirral-félszigeten található, az újonnan kialakított Northbank negyedben, ahonnan kilátás nyílik Liverpool világhírű égboltjára.

A Miller´s Quay kulcsfontosságú beruházás a Wirral Waters projekten belül. A projekt célja, hogy az egykori dokkok ipari területét vegyes használatú negyedként újjáépítse, és több mint 20 000 állandó munkahelyet teremtsen. Az erőforrás-hatékony építési módnak köszönhetően az ökológiai lábnyom és a hulladék is a lehető legminimálisabb lesz. Ezen kívül a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében energiahatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat alkalmaznak. A külső területeken fenntartható vízelvezető rendszer van, de a tetők felszíni vizét a kikötői medencékbe vezetik.

A Miller´s Quay a Peel csoporthoz tartozó Peel L&P (UK) regenerációs vállalat, valamint annak finanszírozási partnere, a Pension Insurance Corporation plc (PIC), a Legacy Foundation és a Wirral Council, az angliai Merseyside-ban található Wirral Metropolitan Borough önkormányzatának közös projektje. Fővállalkozónak a Graham (UK) vállalat lett kinevezve. Az egymillió fontos építési projekt megvalósítása 2022-ben kezdődött, és a tervek szerint 2025 elejére fog befejeződni.

Az épületeket kívülről színes fémlemezek fedik, melyek élénk megjelenést kölcsönöznek a komplexumnak. A projektért felelős homlokzatépítő cég, az FK Group (UK) az fischer BWM ATK 100 alumínium tartószerkezeti rendszer mellett további kiegészítő megoldást választott az átszellőztetett homlokzatok rögzítéséhez. 

Kalap- vagy omegaprofilokat rögzítettek vízszintesen a függőleges hordozóprofilokhoz, majd ezekre kerültek a hullámos fémlemez burkolat látható rögzítőelemei. A fali konzolok biztonságosan és szilárdan tartják a teljes rendszert a teherhordó szerkezethez dübelezve. Rozsdamentes acélból (R) készült fischer FAZ II horgonycsapok rögzítik a konzolokat a vasbetonban. A fali konzolok falazott szerkezetbe történő rögzítésénél, a homlokzatépítő szakemberek a fischer FIS V Plus injektálóhabarcs alkalmazása mellett döntöttek a megfelelő rendszerelemekkel, a fischer Thermostopokkal együtt. Ezek az elemek termikusan választják el a fali konzolt a teherhordó szerkezettől, ezáltal csökkentve a hőhidakat. A függőlegesen és vízszintesen is beépített fischer FireStop tűzgátak pedig további szerkezeti tűzvédelmet biztosítanak.

"Az FK Group homlokzatépítési szakembereit nemcsak a projekthez megfelelő háttérszerkezeti megoldással, hanem kiegészítő szolgáltatásainkkal együtt győztük meg" – hangsúlyozta Mertcan Güler, a fischer BWM Nagy-Britannia homlokzati értékesítési vezetője. "Cégünk a lehető legjobb műszaki támogatást nyújtotta már hat hónappal a kivitelezés kezdete előtt. Ez magába foglalja a homlokzati rögzítés statikai és hőtechnikai számításait is, melyeket külön-külön készítettünk a projekt különböző részeire." A rögzítéssel foglalkozó cég további DWG-rajzokkal és számításokkal is támogatta az ügyfelet. "Szolgáltatásaink a tervezési és építési helyszíni látogatásoktól kezdve a kihúzó próbákon, a szakértői tanácsadáson és a helyszíni támogatáson át az egyedi profilvágásokig terjedtek" – tette hozzá Mertcan Güler. Stefan Schrag, a fischer BWM menedzsere azt hangsúlyozta: "A projekt sikeres befejezéséig támogatjuk a homlokzatépítő szakembereket, és ezt követően is mindig a rendelkezésükre állunk."

fischer Hungária