Épületek/Lakóépület

Vizuális kombinatorika társasházra komponálva - 22 Dandár Park

2010.12.16. 15:10

Városszövetbe illeszteni 187-szer ugyanannak a funkciónak a variációit úgy, hogy abból tér, levegő, izgalmas formai és felületi játék, rend és kényelem legyen, a legjobbakat is megizzasztó feladat. A Dandár utcában erre figyelemre méltó megoldás született a Kruppa Gábor által vezetett csapattól: igényes tervezéssel, precíz kivitelezéssel példaértékű társasház egy feltörekvő, volt ipari jellegét nyomokban őrző, különleges hangulatú, régi-új városi környezetben.

Telepítés
A területen korábban ipari és kereskedelmi funkciójú építmények helyezkedtek el, amelyek bontásra kerültek. Az új ház alkalmazkodik a környezet meglévő beépítéséhez: a Dandár utca felől az utcavonalon csatlakozik a meglévő szomszédos épülethez, illetve a Vaskapu utca felől az építendő lakóépülethez. Az építtető által meghatározott program szerinti 187 lakás összesen hat emeleti szinten és a tetőtérben helyezkedik el. A 2-5. emeleteken az egymás feletti egységek kis eltérésekkel azonos alaprajzúak. A lakások között egy- és másfél szobás kis lakások, valamint nagyobb alapterületűek is megtalálhatók.

 

 

Funkcionális elrendezés
Az épület három alaprajzi töréssel zárja körül a Vaskapu és Dandár utca sarkán kialakuló új közterületet (parkot). A három töréspontban helyezkednek el a függőleges közlekedőrendszer elemei, a személyliftek és a füstmentes lépcsőházak, illetve a felszálló vezetékek aknái. A lépcsőházak körül három fogatolt épületrész alakult ki. A lépcsőházakból kis folyosók nyílnak, a lakások vagy közvetlenül a lépcsőházból, vagy a folyosóról közelíthetők meg. A társasház egy szekciója szintenként kilenc-tíz lakást foglal magában. Minden lakáshoz tartozik erkély vagy franciaerkély, a hatodik és a tetőtéri szinten pedig nagy méretű teraszok találhatók. A földszinten négy kiállítóterem kapott helyet a hozzá tartozó raktárakkal, illetve itt sorakoznak a lakásokhoz tartozó tárolók. Az 1. és 2. pinceszinten 120 állásos teremgarázs van, ebből az alsó szinten a belmagasság lehetőséget ad az ott lévő parkolóhelyek későbbi - emelőgépes megoldással történő - megkettőzésére.

 
 

 

Szerkezet, anyaghasználat
Szerkezeti kialakításában az épület vasbeton pillérvázas, Ytong kitöltő falas, monolit vasbeton födémekkel és lépcsőszerkezetekkel. A homlokzati anyaghasználat illeszkedik az egykori ipari környezetben kialakult téglaarchitektúrához. A felületeken fehér mészkő- és natúr téglaburkolat található, illetve az előreugró erkélylemezek és áthidalók bizonyos helyeken - a téglaburkolat környezetében - fehér vakolt felületképzést kaptak. A téglaburkolat a lépcsőházak bejárati előtereiben is megjelenik. A tetőtéri szinteken horizontális irányultságú, natúr pácolt vörösfenyő burkolat fut végig. Az alacsony hajlású tetőt világosszürke patinázott korcolt cinkemez fedés és szegélyezés borítja. A nyílászárók sötétszürke színt kaptak, csakúgy, mint a szinterezett fém korlátok, amelyek vízszintes, áttetsző rétegelt biztonsági üvegezésű mellvédsávokat tartanak. 

 

 

 


22 Dandár Park

vezető tervező: Kruppa Gábor
építész munkatársak: Soós Miklós, Tréki János
szakági tervezők:
statika: Neumayer Péter
épületgépészet: Laczkó Jenőné
épületvillamosság: Laczkó Jenő
generáltervező: Kima Stúdió Kft.

tervezés éve: 2006
kivitelezés éve: 2008-2010
bruttó szintterület: 14000 m2
beruházási költség: cca. 3 milliárd Ft
építtető: 22 Dandár Park Kft.
generálkivitelező: Lakóházépítő Kft. - Lévai Imre építésvezető

Dandár Park közterület tervezése:
megbízó: SEM IX Zrt.
környezetrendezés: Salgó Borbála, Kontra Dániel - Urban Concept Kft.
közműtervezés: Dima Kft.
elektromos tervezés: Antal Zoltán