Nézőpontok/Vélemény

Volt egy kerekasztal beszélgetés a Liget új múzeumairól

2015.01.23. 11:49

Finta Sándor, Budapest főépítésze, Szemerey Samu, a Design Terminál szakmai tanácsadója, valamint Tima Zoltán, a KÖZTI Zrt. vezető tervezője közösen vitatták meg a Liget Budapest szakembereivel, Rostás Zoltán stratégiai igazgatóval és Jelinek Balázs tervpályázati projektvezetővel a nyertes pályaműveket.

A sajtó és az építész szakma képviselői előtt megtartott szakmai kerekasztal-beszélgetésen a magyar és nemzetközi szaktekintélyből álló zsűri bírálati szempontjai mentén elemezték a résztvevők a nyertes épületeket. 


[imagelist|imgid=|name=ligetbudapest-latvanyterv2018.jpg|title=-]

A Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza épületénél jól megfigyelhető a japán sztárépítész jellegzetes elképzelése, mely törekszik a harmonikus átmenet kialakítására a természetes és a mesterséges környezet között. Az épület földszinti könnyed, transzparens megjelenése rendkívül kedvező, pavilonként teremt közvetlen kapcsolatot a környezetével. Az épület maximálisan kiszolgálja a múzeum funkcionalitását, a koncert és előadótermek akusztikája széles spektrumú, így mindenfajta előadásnak megfelelő otthont adhat.

A Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes tervei alapján épülhet meg. A résztvevő szakértők véleménye szerint funkcionális, pragmatikus épület került ki nyertesként, mely semleges, geometrikus megjelenésével illeszkedik környezetéhez, míg magas színvonalon elégíti ki mind a látogatók, mind a múzeum felől támasztott igényeket. A tervezett múzeum földszinti nyitott tere kifinomult kapcsolatot képez környezetével, érzékenyen veszi figyelembe a Liget és a városi környezet főbb megközelítési irányait.


[imagelist|imgid=|name=ligetbudapest-latvanyterv2018-2.jpg|title=-]

A Magyar Építészeti Múzeum és a Fotó Múzeum tervezett épületei megbontják a Dózsa György út linearitását, míg az intézmény nyitvatartási idején túli funkciók maximálisan szolgálják a Liget látogatóit. Tima Zoltán, a nyertes tervpályázatot benyújtó Közti Zrt. műteremvezető építésze a tervezési folyamatokról elmesélte, hogy mindvégig cél volt olyan épületek kialakítása, melyek közösségi térként funkcionálnak, és a zöldterület megóvásával lehetővé teszik a Városliget eredeti „kapuja”, a Rondó „visszaállítását”.


[imagelist|imgid=|name=foto-es-epiteszeti-muzeum.jpg|title=-]

A négy múzeum nyertes épületei és a tervpályázat második fordulójába bekerült pályázatok látványtervei 2015. január 24-ig megtekinthetők az Erzsébet téren felállított új üveg kiállítótérben. A kiállításon folyamatosan vetített videós installáció pedig bepillantást enged a Városliget jövőjébe is, mely 2018-tól új közösségi térként jelenik majd meg Budapest életében.

A nyertes épületek látványtervei letölthetők az alábbi linken >

További információ: ligetbudapest.org

 [imagelist|imgid=|name=lbp-szakmai-kerekasztal.jpg|title=-]

A Liget Budapest Projekt

A Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest projekt keretében öt új múzeum kap helyet a park jelenleg burkolt, lebetonozott szélein, valamint a Városligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén. A park zöld felületeinek részleges megújítása már 2014 tavaszán megkezdődött, 2018-ra pedig, a Liget Budapest Projekt megvalósításával a városligeti park zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd. A fejlesztések alatt a Ligeten áthaladó autósforgalom csökkentésére is sor kerül annak érdekében, hogy a mostaninál lélegzőbb Városliget várja majd a kikapcsolódni, sportolni vágyó látogatókat.

A Szépművészeti Múzeum a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-vel közösen a tervezett öt új épületre (Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Új Nemzeti Galéria-Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, FotóMúzeum Budapest, Magyar Építészeti Múzeum) nyílt és - több mint száz év után - nemzetközi tervpályázatot írt ki. Az új múzeumi épületek megvalósításával párhuzamosan az Állatkert nagyszabású bővítése, a Fővárosi Nagycirkusz megújítása, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének eredeti tervek szerinti helyreállítása is megvalósul. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget egy Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációként újra a zöldterületi kikapcsolódást, a kultúrát és a szórakoztatást jelentheti a város életében.  

forrás: sajtóanyag