Épülettervek/Középület

Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium rekonstrukciója - Építész Stúdió Kft.

2010.10.12. 14:46

Építész Stúdió Kft. nyertes pályaműve. Vezető tervező: Keller Ferenc

vezető tervező: Keller Ferenc - Építész Stúdió Kft.
építész munkatársak: Láris Barnabás, Félix Zsolt, Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd, Vesztergom Ádám, Riesz Abigél, Vámosi Dóra

 

 

Videó megtekinthető ITT.

 

Részletes bírálat

 

A tervezési program teljesítése
A tervezési programot messzemenően figyelembe vették. Ugyanakkor több helyen a részletmegoldásban olyan ötletekkel álltak elő, amely a programot, az iskola életét megértve, tovább gondolta. Ilyen az iskola szűkösségének, helyhiányának csökkentése, a közösségi terek megnövelésével. A főbejárat kibontása a csőszerű bejáraton segít, az aula több szinten történő kiképzése nemcsak megduplázza a területét, hanem a kedvező fényviszonyokkal, az átlátásokkal kitárja a teret. Az ablakok kibontásával, az udvar felé az alacsonyabb részével remélhetően elegendő fényt kap, ugyanakkor a megemelt terület lehetőséget teremt a közvetlen bevilágításra és a friss levegő bejuttatására az alsó szintre is. Kérdéses az alagsori tornaszobában a szertár megoldása, mert az amúgy is kicsi teremből helyet vesz el, csak 232 m2 marad, ami alig nagyobb a jelenleginél. Ugyanakkor megoldja a tornaszerek szintben történő, könnyű mozgatását. Jó, hogy a kisudvar magasföldszinti lefedésével helyet nyer a kondicionáló teremnek. A 2. emeleten a tanári számítástechnika terem kedvező megoldás a használaton kívüli zárdaátjáróban. Az új tornatermi szárny alaprajzi kialakítása megfelelő, bár az öltözők több szinten történő elhelyezése és a tornatanári iroda külön szintje sok pedagógiai nehézséget rejt magában.

 

Gazdaságos építés
Az alkalmazott anyagok és szerkezetek a gazdaságos építést biztosítják.

Ütemezhetőség
Az átgondolt alaprajzoknak köszönhetően az épület felújítása jól ütemezhető.

Gazdaságos üzemeltethetőség
A terv részletképzése, elsősorban az aula megfogalmazása biztosítja a gazdaságos üzemeltethetőséget.

Beépítés, tekintettel a műemléki környezetre
A pályamű alapelve, hogy az iskola épületét ma jellemző „szűkösség – bezártság - labirintus-szerűség, a téri kapcsolatok általános hiánya" lehetőleg mindenhol megszűnjön a rekonstrukció során. A megnyitás rögtön az Irányi utcai bejáratnál kezdődik nagyon helyesen, s végigvonul a teljes épületen.

Az aula lefedése igen szellemes, újszerű megoldás. A megszokott, de szinte az unalomig elcsépelt felső tér lefedése helyett az első és második emeleten megosztott vízszintes födémet javasol. Ezáltal új, jól használható felületek adódnak, izgalmas átlátásokkal, áthatásokkal.

A régi épület felújítása során a program funkcióit betartja és helyesen csoportosítja.

Talán az alagsori étterem a tornatermi szárny megépítése után megszüntethető, hiszen az új részen a diszponibilis területek kiválóan alkalmasak külső-belső étkeztetésre egyaránt, mind az utcai szinten, mind a galérián. Az új tornatermi szárny tömbszerű beépítésű, alaprajzi elrendezése kifejezetten jó, elsősorban a kiadható részek közvetlen utcai kapcsolata miatt. Mind a tornaterem, mind a tetőkert jól használható, illetve részben hasznosítható is.

A tervezett bővítés tömege, alaprajzi és magassági mérete megfelelő, elég helyet hagyva a meglévő udvarnak is. Az új homlokzatok tekintetében azonban érdemes lenne más utakat is kipróbálni, átgondolni. Nem biztos, hogy ez a „ruha" illik legjobban a testhez és a helyhez.

A pályamű összességében és részleteiben is dicséretes, komplex, jó megoldás.