Épületek

WE-EF a díszvilágításban

2011.10.07. 08:32

A német WE-EF vállalat termékeivel már jó ideje jelen van Magyarországon, de az igazi piaci áttörést az Erzsébet-híd díszvilágításával érte el. A japán-magyar koprodukcióban megtervezett, majd a kivitelezést is közösen finanszírozó partnerek olyan különleges lámpatesteket kerestek, melyekkel a szokatlan világítási kihívást meg lehet valósítani, és az alkalmazott lámpatestek hosszú távon is üzembiztosan, hibamentesen működnek.

A német WE-EF vállalat termékeivel már jó ideje jelen van Magyarországon, de az igazi piaci áttörést az Erzsébet-híd díszvilágításával érte el. A japán-magyar koprodukcióban megtervezett, majd a kivitelezést is közösen finanszírozó partnerek olyan különleges lámpatesteket kerestek, melyekkel a szokatlan világítási kihívást meg lehet valósítani, és az alkalmazott lámpatestek hosszú távon is üzembiztosan, hibamentesen működnek.

Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a két éve átadott berendezés, amelyben 176 db 35 W, 70 W, 150 W és 250 W járófelületbe süllyesztett ETC lámpatest, továbbá 8 db 250 W oszlopra szerelt FLC fényvető szerepel, kifogástalanul üzemel, így Budapest egyik esti büszkesége mellett az Erzsébet-híd díszvilágítása a WE-EF egyik vezető referenciájává is vált (1. kép).

Azóta már elkészült az M43 autópálya Móra Ferenc hídjának díszvilágítása is (2. kép), melyet döntő többségében WE-EF lámpatestek alkotnak (70 db 20 – 150 W ETC és 4 db FLC 150 W)

 

 

 

Az idén augusztus 20-ra átadott Országház díszvilágításában A WE-EF ismét jelentős szerepet vállalt lámpatesteivel. A szerepvállalás itt kettős volt. Egyrészt a próbavilágítások sorozatával világítástechnikailag tesztelték, majd esztétikai, formai és geometriai adottságai alapján kiválasztották az oszlopokra kerülő legalkalmasabb lámpatestet, mely az FLC család lett, másrészt a korábban kizárólag fémhalogénlámpához gyártott fényvetőket át kellett alakítani nátriumlámpás működésűre.

A nátriumlámpás lámpatestek díszvilágítási alkalmazása Magyarországon megszokott, sőt a hazai gyakorlatban szinte természetes, hogy mindent sárgás fénnyel világítanak meg, külföldön azonban szinte kizárólag fehér színű díszvilágítások épülnek. A sikeres parlamenti díszvilágításban 98 db 70 W, 150 W, 250 W és 400 W nátriumlámpás FLC fényvető vesz részt (3. kép).

 

 

 

A hatvan évvel ezelőtt megalapított cég alkalmazkodó képessége nem szokatlan, sőt szinte szüntelen velejárója működésének. Az építészek é s a villamos tervezők szívesen nyúlnak a gyár termékeihez, mivel tudják, hogy a gyár igyekszik esztétikus megjelenésű, hosszú élettartamú termékeivel kiszolgálni elképzeléseiket.

A Hamburg közelében működő cég ma már nyolc vállalatot tart fenn a világ minden részén. Ezek mellett egy kiterjedt és egyre terebélyesedő partneri kapcsolattal biztosítja a pontos és gyors termék szállítást és az üzemelés alatti kiszolgálást, szervízelést.

A kültéri világítás majd minden területén mozgó vállalat nem csak lámpatesteket, hanem különleges tartószerkezeteket is gyárt, sőt legújabban a dekoratív oszlopgyártásra is nagy hangsúlyt fektet Berlin közeli gyárában.

A WE-EF úttörő munkát végez a LED-es kültéri világítás területén, és kezdettől fogva élen jár a kitűnő minőségű lámpatestek fejlesztésében. Ennek az előrelátó gondolkodásnak az eredményeként a cég már sokéves tapasztalattal rendelkezett akkor amikor LED-es technika még csak gyerekcipőben járt, amikor a többi vállalat még csak ismerkedett az új világítási lehetőségekkel.

A WE-EF nevéhez fűződik az első nagy LED-es projekt a berlini Sony Center világítása, amely kitűnő példája volt a LED-es világítás funkcionális használatára.
A vállalat a LED-es világítás terén két szabadalommal is rendelkezik.

Az OLC (One LED Concept) szabadalom lényege, hogy lencsékkel érik el azt, hogy minden LED-nek ugyanolyan fényeloszlása legyen. Ez több előnnyel is jár. Hibás LED-nél csak a fényforrást kell cserélni a fényeloszlás változatlan marad, a kiesett és még nem cserélt LED-ek esetében a fényáram ugyan csökken, de fényeloszlás továbbra is változatlan marad. Nem lényegtelen előnye a rendszernek a sokkal kisebb kápráztató hatás, ami végső soron összefügg a fényszennyezettség csökkenésével is.

AZ RFC (Reflection Free Contour) szabadalom azt jelenti, hogy a fénysugarakat úgy vezetik ki a lámpatestből, hogy lehetőleg csak egy reflexió legyen a lámpatesten belül, így a lámpatest fényhasznosítása, hatásfoka sokkal jobb lesz a szokásosnál. Megszokott esetben ugyanis többszöri reflexió is létrejöhet, mindegyiknél 5-10 % veszteséggel.

Az előbbiekből adódóan a WE-EF a közvilágítási lámpatestek körében is forradalminak mondható konstrukciókkal rendelkezik, mégis a legbüszkébbek azokra a jelentős belső csarnok és külső tér- és díszvilágítási létesítményeikre, amik világszerte hirdetik a cég imidzsét, rangját. Ezt a hírnevet néhány kép is jól illusztrálja.

A 4. felvételen a svájci La Chaux-de Fonds, Le Corbusier szülővárosának főtere látható, míg az 5. képen a vaduzi parlament épületének bejárati részét szemlélhetjük. A 6. kép a berlini miniszterelnöki hivatal, a 7. felvétel pedig a londoni O2 aréna bejáratánál készült. A 8. kép a cardiffi parlament, míg a 9. felvétel a melbourne-i Southern Cross pályaudvar belső térvilágítását szemlélteti. Egzotikus képet láthatunk a 10. felvételen, az Abu Dhabiban található Emirates Palace Hotel belső udvari világításában gyönyörködhetünk.

 

 

 

Miután WE-EF rendelkezik thaiföldi gyárral és erős ausztráliai képviselettel is a kelet ázsiai térségben is sok jelentős világítást épített. Ezek közé tartozik a shanghai-i forma1-es autóversenypálya épületegyüttesének világítása is (11. kép).

Azonban bármennyi érdekes és kiváló referencia munkát tud is WE-EF felsorakoztatni, akár a jövőben is, egyet azonban nehéz lesz túlszárnyalnia. Ez a világhírű sydney-i operaház díszvilágítása (12. kép).