Technológia

WELL minősítés alatt az Europa Design irodaháza

2018.06.13. 09:00

A munkavállalók jóllétét megteremtő munkakörnyezet minősítő rendszerét az International WELL Building Institute dolgozta ki és vizsgálja a WELL Certificationra jelentkező cégeknél. Az Europa Design irodaháza és bemutatóterme az első olyan irodaépület lesz Magyarországon, melynek belső kialakítása WELL minősítést kap. 

Időnk 90%-át épületekben, zárt térben töltjük, – ebből 8-10 órát a munkahelyünkön, – ami hatással van a közérzetünkre, a jóllétünkre is. Nemcsak a design, hanem az átgondolt, egészséges irodai munkakörnyezet is fontos. Az Europa Design felismerve ennek fontosságát, a nemrégiben elkészült saját irodaházával regisztrált be a WELL Building Standard – WELL minősítés megszerzésére „Existing Interior” kategóriában.

A WELL az első olyan minősítési rendszer, amely az emberek egészségére és jó közérzetére helyezi a hangsúlyt azokon az épületeken keresztül, ahol a mindennapjaikat töltik. Az IWBI Intézete 7 fő kategóriát, ezen belül 105 alkategóriát vizsgál, amelyeknek a regisztrációra jelentkező cégeknek meg kell felelni. Az IWBI szakértői teszteket és vizsgálatokat végeznek a tiszta levegő, a víz, a megfelelő fényviszonyok, az egészséges étkezés, a komfort, a fitness és a mentális állapot fő kategóriáiban.


 

Az Europa Design saját irodaházát még a WELL Standard ismerete előtt úgy alakította ki, hogy az a kiemelt kategóriák nagy részének már eleve megfelelt. Mivel az épület felújításakor a legújabb műszaki megoldásokat alkalmazták, a sztenderd hőszigetelési és gépészeti elvárásokat meghaladó anyagokat és technológiákat építették be. A gépészet területén 4 csöves fan coil, hőszivattyús rendszer működik, a földszinti rendezvényszinten pedig hőkezelt, friss levegő befújás és elszívás hőcserélő automatizált rendszere biztosítja a megfelelő friss levegő mennyiséget akár a teljesen zárt – 3 rétegű üveggel hangcsillapított – nyílászárók mellett is. Ezzel és a nyitható ablakokkal elegendő friss levegőhöz jutnak a belső térben tartózkodók. A legmodernebb irodaberendezéseknek köszönhetően a „Komfort” kategóriában is kiemelten megfelel az iroda kialakítása az előírt ergonómiai követelményeknek az akusztikus megoldásokkal, a többségében elektronikusan állítható magasságú asztalokkal, az állítható irodai forgószékekkel.

Az Europa Design irodaházának tudatos tervezési folyamata a szépség és a design mellett az átláthatóságra helyezte a hangsúlyt. A nagy üvegfelületek megszűntetik a határt a külső és belső környezet között, ezáltal az épület szoros kölcsönhatásban áll a természettel. A belső térkapcsolatok pedig segítik a munkatársak kommunikációját, hatékony együttműködését. A térkialakítás és a berendezés mellett a munkatársak jó közérzetéhez olyan szolgáltatások is hozzájárulnak, mint a tágas zuhanyzó, a napi friss gyümölcs és a szűrt ivóvíz. A szabadon használható elvonuló helyiségek és csendszobák a nagyobb koncentrációt igénylő tevékenységek helyszíneként szolgálnak. Ezek a szempontok csak kiragadott példák a 105 kategóriából, amelyet a WELL sztenderd is vizsgál.


 

Az Europa Design elkötelezett támogatója a WELL épületeknek, többek között kitűzött céljaik közé tartozik, hogy segítsék az épületek üzemeltetőit és fejlesztőt abban, hogy a magyarországi csúcskategóriás irodaépületek megfelelő bérlőkre találjanak, és hogy a belsőépítészeti megoldások is maradéktalanul megfeleljenek a minősítéssel járó kritériumoknak. A minősítés elnyerése kiindulópont ahhoz, hogy az irodák és közületi terek optimális kialakításában, berendezésében élenjáró cég pozitív példát mutasson és saját tapasztalatain keresztül is szakmai tanácsadást nyújtson azoknak a cégeknek, szervezeteknek, amelyek számára fontos a munkatársaik jó közérzete.

Europa Design