Közélet, hírek

Wienerberger Brick Award '08 – díjátadó gála Bécsben

2008.04.07. 14:12

A Wienerberger immár harmadszor díjazta a téglaépítészetet Európában. Bár idén magyar díjazott nem volt, illusztris jelöltek társaságában utazhattunk és tölthettünk el egy remek estét a díjátadón, Bécsben április 3-án.
Peter Zumthor
kölni múzeuma egyöntetű sikert aratott.

A Wienerberger immár harmadszor díjazta a téglaépítészetet Európában. Bár idén magyar díjazott nem volt, illusztris jelöltek társaságában utazhattunk és tölthettünk el egy remek estét a díjátadón, Bécsben a Bécsi Tudományos Akadémia nagytermében április 3-án.A tégla a világ egyik legrégibb építőanyaga, amely az optimalizálás és alakítás révén lépést tud tartani a gazdasági, ökológiai és strukturális követelményekkel, s nem veszít korszerűségéből. A világ legnagyobb téglagyártója, a Wienerberger, nemzetközi építészeti díjat alapított Brick Award néven, hogy a kortárs téglaépítészet legkiemelkedőbb alkotásait honorálja. 2008-ban már harmadszor hirdették ki a díjazottakat.

Az est köszöntőbeszédét Dr. Wolfgang Reithofer, a Wienerberger AG vezérigazgatója mondta el. Megemlítette, hogy az idén jelölt 255 épület arról tanúskodik, hogy egy téglaipari vállalatóriásnak a leghitelesebb reklámja maga az alkotó építész szerte Európában, akik a téglával, a leghumánusabb építőanyaggal alkotnak maradandót és esztétikus minőséget. Izgalmas volt látni a kulturális sokszínűséget, a felhasználás variabilitását is az elkészült épületekben, s azt a fajta tudatos, felelősségteljes hozzáállást, amit 2008-ban már a téglagyártó vállalatoknak is zászlajukra kell tűzni, a fenntarthatóság, a környezettudatos építészet, építőanyag használat hangsúlyozásának fontosságát.

George Ferguson, az idei zsűri elnöke köszöntő és gratuláló szavai után átadták a három díjazott, s a két különdíjas épületnek járó elismerést.

A díjazottakról alább bővebben olvashatnak, előbb azonban hadd hívjam fel a figyelmet arra a magyar delegációra, akikre büszkék lehetünk, hiszen részt vettek a legjobb téglaépület terezők európai versenyén.

Ahogy a szervezők jóvoltából összeállt kis csapat Budapestről elindult, máris jó hangulatú KÖZTI (Marosi Mikós, Tima Zoltán és Skardelli György) és MÉSZ szekcióra (Kálmán Ernő) váltunk szét, miközben a média képviseletében érkezők színes palettája (Alaprajz, Hír TV, építészfórum.hu) nem győzte a lelkes kiszólásokra fejét kapkodni. Bár építészeink még a színes vacsora és lazítás közeledtével is megállás nélkül dolgoztak, ki telefonon, ki a buszban megvitatva leendő közös munkáját. Fontos megemlíteni, hogy a Debreceni Igazságügyi Központ épülete egyedüli magyar anyagként bekerült az idei Brick '08 albumba is (a tervezőcsapatot Földes László és Bánfalvi Zoltán képviselte).

Mindannyian egyet érthettünk a díjazott munkák sorában, s nem szegte kedvünket az sem, hogy a magyar zsűritag, Cságoly Ferenc nem volt most jelen. A MÉSZ szekció lelkes ismerkedésbe kezdett a közeli asztaloknál, ahol a horvát, szlovák és lengyel kollégák falatoztak, eközben a magyar médiumok képviselői hol Földes László segítségével, hol magánakciókkal szelte a habokat a nemzetközi vizeken. S mikor már a szwingen és a Stomp-imitátor ütősszekción is túlestünk, felépítettük saját KÖZTI-téglafalunkat (felelős tervező Marosi Miklós, begyűjtő Tima Zoltán, szenvedő alany Skardelli György). Holmi falak azonban nem állhattak közénk, így az est végeztével bontottuk is az asztalt.Köszönet a szervezőknek a színvonalas szórakoztatóműsorért, s a másnapi városnézésért, amire a magyar csapat lazító sétával tett aztán pontot.

Sajnálattal hallottuk azonban, hogy idén elmarad a díjazott épületeket és a további jelölteket felvonultató nemzetközi vándorkiállítás, ami már önmagában is meggondolatlanságra vall, hiszen a nagyközönség szeme elé így nem kerülhet a nívós európai téglaépületek teljes sora.

Mindenesetre olvasóinkat igyekszem ezen a fórumon is ösztökélni arra, hogy vegye komolyan a Brick Award adta versenylehetőséget, s kövesse figyelemmel a nemzetközi téglacsodák alakulását.


Brick Award '08 díjazottak

1. helyezett: Peter Zumthor építész
"Kolumba Art Museum of the Archbishopric of Cologne"

A kölni épületet a zsűri egyik tagja egyszerűen csodaként aposztrofálta, játékossága, tisztasága, és rendkívüli külső és belső megjelenésére utalva. A tökéletes megoldás, ahogy az új épület magához öleli a régi korok római maradványait dicséretet érdemel. A zsűri tagjai biztosak abban, hogy ez a szokatlan megoldás Köln egyik jelképévé, s turisztikai attrakciójává is válik hamarosan.

2. helyezett: Bearth & Deplazes Architekten AG
Fabio Gramazio, Matthias Kohler
építészek
"Wine-Grower Estate Gantenbein"

A zsűri egyhangú döntése volt a második díjas épület megválasztása. A svájci épület az építészeti tervezés és kivitelezés költői megvalósulása. A téglának, mint alkotóanyagnak ennyire játékos felhasználási módja ritka. A környezethez teljesen idomuló, s mégis figyelemfelkeltő plusz varázst kölcsönző borászati épület külső és belső megjelenésében szokatlan helyszínt teremtett. Egyértelműen igaznak érezzük a „kevesebb több” kijelentést ebben az esetben, hiszen mindenfajta túlzást elvetve mégis mesebeli szépséget alkottak az építészek.

3. helyezett: Tuomo Siitonen, Esko Valkama építészek
"VIT Imformation Technology Building"

Ez az az épület, mely a minőséget a megfontolt és pragmatikus tervezésből hozza létre. A lineáris vonalak meghatározó sűrűjét ablakokkal és fésűszerű résekkel tagolja a tervező, de a szabályos téglatestek sora egyenletesen követi az enyhén lankás felszínt. A szomszédos Ontaniemi Egyetem épületeihez (Alvar Aalto) alkalmazkodó, tiszta eleganciát sugárzó kutatóbázis Espoo friss és mégis sokáig fenntartható épületei sorába lépett.

Különdíjat kapott:

Markus Wespi, Jérome de Meuron építészek
"Residential Property in Morcote"

Az Alpok lankáira épült, svájci lakóépület egyszerű formájával, és tágas ablak-kilátásával hatotta meg a zsűrit. Az elsőre kis tégladoboznak tűnő épület minden oldalról más képét mutatja. A Le Corbusier- hatású mély kivágás, melyen, mint ablakon keresztül tekintünk a külvilágra a téglaház központi elemévé válik, drámai fényhatásokat közvetítve a belső térbe.

és Thomas Rau építész
"WWF Headquarters in Zeist"

A hollandiai WWF székhelyében irodák, kiállító- és konferenciatermek, call center és több ebédlő található. A zsűrit lebilincselte az a kreatív megoldás, ahogyan a biomorf központi "gömböcöt" beillesztették a tervezők a vízszintes vonalú testbe. A holisztikus környezethatású kép minden bizonnyal a hely szellemének megfelelően egy valódi jelképpé válik, miközben abszolút kortárs és előremutató zéró-energiájú, önfenntartó megoldásokkal példaértékű épület lesz.

 

A harmadszor kiírt pályázatról exkluzív könyvet adott ki a müncheni Callwey Kiadó. A kötetbe Európa számos országából válogattak pályaműveket. Összesen 40 munkát vonultatnak fel idén, melyben a díjazott épületek mellett egy magyar alkotás is helyet kapott: a Debreceni Igazságügyi Központ épülete. (Generál tervező: Koller és Társa Tervező Kft., építész tervezők: Koller József, Ifj. Csatai László, Pethő László, Földes László) (a tervezőcsapatot Földes László és Bánfalvi Zoltán képviselte a helyszínen)

 

Az idei nemzetközi zsűri:
George Ferguson
zsűri elnök (UK),
Lipa Goldstein (F),
Ryszard Jurkowski
(PL),
Mart Kalm
(Est) és
Cságoly Ferenc magyar építész

szöveg és képek: Abonyi Anita