Közélet, hírek

World Architecture Festival — „Az Év Háza a Világban”

2008.10.27. 12:20

A 17 kategóriagyőztes közül az ”Év Háza a Világban” díjat a milánói Luigi Bocconi Egyetem új tanszéki épülete nyerte az ír Grafton Architects tervezésében.

Első alkalommal ítélték oda „Az Év Háza a Világban” díjat Barcelonában az elmúlt hétvégén, a World Architecture Festival keretében. A fesztiváligazgató Paul Finch (az Architectural Review szerkesztője) nagy bizakodással nézett a háromnapos megmérettetés elé, hiszen 63 országból összesen 722 nevezés érkezett, melyből 43 ország 224 projektje került kiválasztásra, az ún. rövid listára. A zsűri 17 fő, ezeken belül összesen 96 alkategóriára bontva díjazta a beérkezett nevezéseket.

A beérkezett épületek hihetetlen szórást mutattak. Egy nyilvános toilet Texasból (Miro Rivera Architects), egy tűzoltóállomás Mexico Cityből (bgp arquitectura), egy Nova Scotia-i törzs vénjeinek irányításával megtervezett sebészeti műtő (Piskwepaq Design Inc.), egy női egészségügyi klinika - mely egyben a nők genitális csonkításának megelőzésére létrehozott központ is - Burkina Fasóból (FAREstudio) és két katolikus templom Pekingből (WSP) együtt versenyzett a világ élvonalába tartozó építészek által tervezett repterekkel, múzeumokkal és olimpiai stadionokkal.

A zsűri elnöke lord Norman Foster volt, a nemzetközi panelek építészekből, a kapcsolódó területek szakembereiből, megrendelőkből és kritikusokból álltak, összesen 63 taggal. A végső döntést hozó nemzetközi „szuper zsűri” elnökéül Norman Fostert választották, tagjai Cecil Balmond, (Ove Arup & Partners), Richard Burdett, (Architecture and Urbanism, a London School of Economics professzora), Robert Stern,(a Yale School of Architecture dékánja) és Suha Ozkan (XXI Architecture Centre, Ankara) voltak.

Nem ért senkit sem meglepetésként, hogy az utolsó napra Fostert felmentették zsűribeli kötelezettségei alól, hiszen hat épülettel is nevezett a fesztivál „Év Háza” díjára, s egyikük, az amerikai Smithonian Institution egyik általa tervezett épülete valóban „kiütötte” a zsűriből, mivel a kategóriagyőztesek listájára, vagyis a végső jelölőlistára került.

A Fesztivál első napján nyolc, a másodikon kilenc kategóriagyőztest hirdettek ki, hogy végül majd ők mérkőzzenek meg egy igen szigorú és széleskörű kritériarendszer szerint az „Év Háza a Világban” díjért.

 

 

Az Év Háza a Világban: a milánói Luigi Bocconi Egyetem új tanszéki épülete az ír Grafton Architects tervezésében.

Az épület elsősorban fizikai és konceptuális mélységével ragadta meg a zsűrit. Könnyedségével, ahogy szerkezeti megoldása ezer professzor irodáját függeszti egy földalatti előcsarnok fölé. A tér, a fény és az anyag érett kezelésével, ahogy Milánó kemény városiasságát egy magabiztos, mai formává desztillálja. Modernista megastruktúrákra való allúziójával, amelyben a múlt egy vonatkozását teljesen új szemmel fedezhetjük fel (a zsűri méltatásából).

A 17 kategóriagyőztes épület:
Középület – Guangzhou Baiyun Nemzetközi Konferencia Központ, Kína - Buro II
Kulturális épületOslói Operaház, Norvégia - Snøhetta
Energia újrafelhasználás – “La Vall d´en Joan” szeméttelep tájépítése, Spanyolország - Batlle & Roig Architects
Egészségügy – Centre pour le Bien-être des Femmes et la prévention des mutilations génitales féminines ´G.Kambou´ /Női Egészségügyi Központ, Burkina Faso - FAREstudio
Üdülés – Nk´Mip Desert Kulturális Központ, Kanada - Hotson Bakker Boniface Haden Architects
Lakóépület – Mountain Dwellings/Hegyi szállás, Dánia - BIG (Bjarke Ingels Group)
Oktatás –Luigi Bocconi Egyetem, Olaszország - Grafton Architects
Természet – Olimpiai szoborpark, Seattle Art Museum, USA – Weiss/Manfredi Architects
Régi és új – Robert & Arlene Kogod udvar, Smithsonian Institution, USA - Foster & Partners
Iroda – Duoc irodaház, Chile - Sabbagh Arquitectos
Szórakoztatás – Sheep Stable, Hollandia - 70F
Termék – BMW Welt, termékbemutató, Németország - Coop Himmelb(l)au
Egyházi és szakrális épület – Dornbusch templom, Németország - Meixner Schlüter Wendt Architekten
SportSports Hall Bale, Horvátország - 3LHD Architects
Kereskedelem – K:fem, Svédország - Wingårdh Arkitektkontor AB
Magánház – Final Wooden House / Végső Faház, Japán - Sou Fujimoto Architects
Közlekedés – Nordpark Cable Railway, Ausztria - Zaha Hadid Architects

A nevezett épületek teljes listája (építészek és munkatársak megnevezésével) október végétől elérhető lesz a fesztivál honlapján.

További információ a honlapon.