Közélet, hírek

Yasmeen Lari kapta 2023-ban a RIBA Aranyérmét

2023.04.28. 13:31

Pakisztán első közismert női építésze, Yasmeen Lari kapja idén az életmű elismeréseként odaítélt Királyi Aranyérmet, melyet az angol uralkodó személyesen hagy jóvá, és olyan személynek vagy emberek csoportjának adományozza, akik jelentős hatással voltak az építészet haladására. Lari a "szegények legszegényebbjeinek építészeként", a nők jogainak bajnokaként és a nulla szén-dioxid-kibocsátás híveként vált ismertté.

A kitüntetés kapcsán Lari így nyilatkozott: "Nagyon meglepett a hír, és természetesen nagyon örültem neki! Soha nem gondoltam volna, hogy azzal, hogy – feltérképezetlen és járatlan utakon csavarogva – hazám legkirekesztettebb embereire összpontosítok, kiérdemelhetem az építész szakma legmagasabb kitüntetését. A RIBA és a bírálóbizottság új irányt hirdetett a szakma számára, arra ösztönözve minden építészt, hogy ne csak a kiváltságosokra, hanem az egyenlőtlenségektől, konfliktusoktól és klímaváltozástól szenvedő emberiség egészére összpontosítson. Számtalan lehetőség kínálkozik a körkörös gazdaság, a nemnövekedés, az emberközpontú tervezés, az öko-urbanizmus és az általunk Barefoot Social Architecture (BASA) néven emlegetett elvek megvalósítására, hogy a világ klímavédelmi ellenálló képességét, fenntarthatóságát és öko-igazságosságát elérjük."

Lari Pakisztán első közismert női építésze és a pakisztáni Heritage Foundation of Pakistan társalapítója. Lari megalapította a Barefoot Social Architecture (BASA) platformot, amely a társadalmi és ökológiai igazságosság elveit a perifériára szorult rétegek támogatása érdekében, a hagyományokra támaszkodó és a bolygót kímélő módszerekkel együtt alkalmazza. Az alacsony technológiai színvonalú, részvételi és katasztrófatűrő módszerekről szóló képzéssel számos természeti csapás sújtotta közösség, különösen a nők önállósulását tette lehetővé.

Lari 1963-ban diplomázott az Oxford Brookes Egyetemen, és 1969-ben beválasztották a RIBA tagjai közé. Ő lett a Pakisztáni Építészek Intézetének elnöke (1978); a Pakisztáni Építészek és Várostervezők Tanácsának (PCATP) első elnöke (1983); és az INTBAU Pakistan alapító elnöke (2018). A névadó építészirodája az ország legikonikusabb projektjeit tervezte, amíg Lari 2000-ben nyugdíjba nem vonult, hogy az örökségvédelemre és a humanitárius építészetre összpontosítson. Konzerválta a makli és a lahori erőd építményeit (mindkettő a világörökség része), valamint a 19. századi brit gyarmati épületeket Karacsiban, Lahorban és Pesavarban. Bekerült azon 60 nő közé, akik a legtöbbet tettek az UNESCO célkitűzéseiért.

Simon Allford, a RIBA elnöke nyilatkozatában elmondta: "Megtiszteltetés volt a Yasmeen Larit kiválasztó bizottság elnökének lenni. Inspiráló személyiség, aki egy nagy, nemzetközi ügyfelek igényeire összpontosító irodában töltött éveket követően kizárólag humanitárius ügyekre összpontosított. Lari ‘második’ karrierje során a pakisztáni embereket az építészeten keresztül erősítette meg, bevonva a felhasználókat a tervezésbe és a termelésbe. Megmutatta nekünk, hogyan változtathatóak meg és tehetők jobbá életek az építészeten keresztül. Lari munkája a szén-dioxid- és hulladékmentes építésért folytatott küzdelemben példaértékű. Fantáziadús és kreatív válaszokon dolgozott, és olyan megfizethető épületeket tervezett, amelyek a lakhatás és az alapvető szolgáltatások iránti valós és gyakran sürgős igényt elégítik ki, ugyanakkor nagylelkűen és a mindennapi anyagokban és kézművességben rejlő lehetőségeket szem előtt tartva, változatos léptékben alkotott. Munkamódszere a nagy természeti katasztrófák – amelyek sajnos elkerülhetetlenül egyre gyakoribbak lesznek a sűrűn lakott területek és a szélsőséges éghajlatváltozás miatt – által okozott fizikai és pszichológiai károkat is igyekszik kezelni."

A 2023-as Királyi Aranyérmét kiosztó bizottság Simon Allford építész és RIBA elnök vezetésével a következő tagokból állt: Ivan Harbour, építész és az RSHP vezető partnere, Cornelia Parker CBE RA, Neal Shasore, a London School of Architecture intézményvezetője, valamint Cindy Walters, építész és a Walters & Cohen partnere.

Forrás: RIBA

Szerk. & ford.: Borenich Levente