Programok

Ybl Bicentenárium zárókonferencia

2014.10.03. 09:19

Ez évben a névadó Mesteren kívül, számos jeles magyar építésznek van még születési illetve halálozási kerek évfordulója. Az egész évi konferenciák tárgyalják Ybl munkásságát, de az Ybl Emlékév címe: 2014 Ybl Bicentenárium - Magyar Építészet Éve. Tehát az Ybl Egyesület kötelessége az évfordulós magyar építésóriásoknak –az egyéb programokon kívül - a Zárókonferencián egy-egy előadást szentelni.

9:30 óra

Kiállított tárgy maga az épület

Gr. Festetics Palotát bemutatja
Garai Katalin művelődésszervező

A legenda úgy tartja, hogyha a Festetics család címerében található daru elalszik, a lábával tartott kő leesik, ez pedig a darut felriasztja…
A Gróf Festetics II. György palotája 1862 és 64 között épült fel, kívül-belül az itáliai palazzok legszebb példáit idézi. Belső díszítettségével kialakításával tanúja az egykori magyar arisztokrata család életformájának. A palota mind az építész, mind az építtető család, mind az épületben megmaradt belsők miatt kiemelt jelentőségű. A háznak nincs kilincse és zárja, valaki mindig bent tartózkodott és felügyelt…

Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet, az Ybl műemlék őrzőjét – védőjét, bemutatja
Völgyi Beatrix marketing és kommunikációs referens

A palotát 1883-ban Gróf Festetics II. György fia, Tasziló örökölte. Az épületet a Tanácsköztársaság idején a hatóság lefoglalta. A Tanácsköztársaság bukása után ismét a család tulajdonába került, majd Tasziló halálakor, 1933-ban az állam megvásárolta. A palota kertjében épültek fel a Magyar Rádió épületei. Az épületben 1940-től a Teleki Pál Történettudományi Intézet, majd ennek utódja a Kelet-Európai Tudományos Intézet kapott helyet. A II. világháború után évtizedekig az Országos Széchenyi Könyvtáré volt, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Szociológiai tanszéke kapott itt elhelyezést. Kiköltözésük után évekig felállványozva, üresen állt a ház. 1989-ben az ellenzéki kerekasztal tárgyalásokat itt tartották meg. Egy kelet-európai német nyelvű egyetem részére kerestek helyet az 1990-es években és a versenyben lévő Prága előtt Budapest kapta meg a lehetőséget. A palota 3 évi felújítás után az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem otthona lett.

10 óra

emléktábla avatás

10:30 óra

Ybl Bicentenárium Zárókonferencia - XII. Ybl konferencia

Az Ybl Egyesület először 2002-ben rendezett, a KÖH által akkor elindított „Kastélyprogram” –hoz csatlakozva kastély-rehabilitációval foglalkozó konferenciát, s a tárgyalt Ybl műemlékeket a helyszínen megtekintő másnapi „műemléktúrát”, az örökségvédelem–tudatos gondolkodás terjesztése, kiszélesítése, az ingatlan kulturális örökségünk, műemlékeink helyzetének, jövőjének, megóvási és hasznosítási lehetőségeinek bemutatásával.
Több éve már „összművészeti” a program. Ahogy Goethe a straßburgi székesegyház előtt állva misztikus elragadtatásában mondta „…Baukunst als eine erstarrte Musik” ~ az építészet megfagyott (megdermedt, megkövült) muzsika, összekapcsoltuk az építészeti előadásokat a témáihoz illő kamarakoncerttel, s irodalmi szemelvényekkel.

Minden évben az építészeti előadásokon kívül, az év aktuális, kulturális főeseményéhez illeszkedve - Reneszánsz Éve, Haydn-, Erkel -, Liszt -, Steindl évfordulók kapcsán - a Nagyjainkról is történt megemlékezés.

megnyitó

Prof. Dr. Masát András rektor - Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem

zenei aláfestés
YBL 5ÖS az Ybl Egyesület amatőr kamarazenekara

előadások

11:30 Szabó Ferenc János DLA - zenetörténész - zongoraművész
Elfeledett (?) hangok - Az Operaház első énekesei

12:00 Jankovics Marcell – filmrendező
Jelképek az építészetben

12:30 Dévényi Tamás DLA – építész, belsőépítész
Jelképek Ybl építészetében

13:00 Dr. Kemény Mária - művészettörténész
Az Ybl Bicentenárium eredményei és tanulságai
Emlékezés a 225 éve született Hild Józsefre és a 135 éve született Steindl Imrére

szünet – állófogadás

14:00 Dr. Istvánfy Gyula prof.emeritus - építésztörténész
Feszl Frigyes (1821 – 1884)

14:30 Dr. Nemes Márta - művészettörténész
Lechner Ödön (1845 - 1914)

15:00 Farbakyné Deklava Lilla - művészettörténész
Schulek Frigyes (1841 - 1919)

15:30 Horányi Éva - művészettörténész
Kozma Lajos ( 1884 -1948 )

16:00 Ferkai András - építész, egyetemi tanár
Kismarty-Lechner Kamill ( 1914 – 2003)

zárszó Prof. Dr. Marosi Ernő akadémikus, egyetemi tanár, művészettörténész

helyszín

Festetics Palota Andrássy Gyula Budapesti Német nyelvű Egyetem
(Budapest, VIII. Pollack Mihály tér 3.)

természetbeni TÁMOGATÓ
Andrássy Gyula Budapesti Német nyelvű Egyetem

ANYAGI TÁMOGATÓ
Nemzeti Kulturális Alap

szervező -rendező
Ybl Egyesület

térítésmentes részvétel regisztrációval
regisztráció szeptember 9-től kizárólag e-mailben: yblegyesulet@gmail.com