Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Zlote Tarasy — a varsói szuperpláza

2009.06.24. 11:53

Élet az üvegbuborék alatt, „Sztálin péniszének” közelében – villámbeszámoló a lengyel főváros egyik legújabb és legnagyobb új komplexumáról.
Tervező a Jerde Partnership, a hatalmas üvegtető az Arup munkája.

Az 1995-ben fölvetett gondolat 2007-re valósult meg: Varsó központjában az amerikai Jerde Partnership építésziroda tervezésében és az ING finanszírozásában épült meg a hatalmas komplexum, amelynek a lelke egy buborékszerű, üveg-acél-struktúrával fedett, látványos csarnok-rendszer.

 

 

A főpályaudvarról kilépő látogatót rögtön a nagy, hullámzó üvegfelület látványa fogadja, körben a hatalmas irodatömbökkel. A háttérben további magasházak karéja, közöttük a Kultúra és Tudomány Palotája (Pałac Kultury i Nauki). Ez a híres, Moszkvából importált felhőkarcoló (231 méter – a csúcsa 43 m! –, 43 emelet, összesen 3288 helyiséggel, teljes alapterülete 123000 m², elkészült 1955-ben) sokáig magányosan jelölte a lengyel főváros szívét. Sztálin „ajándéka” volt annak idején, a népnyelv el is nevezte „Sztálin péniszének”. Mozi, múzeum, könyvtár és sok-sok iroda mellett többek között két komplett, eredetileg barokkos hangszerelésű színház is van benne, és a magyar dzsesszrajongók közül bizonyára sokan jártak annak idején – vagy azóta is – a varsói nemzetközi dzsesszfesztiválon, amit évente a palota 3000 fős kongresszusi termében rendeztek/rendeznek.

 



 

Ma már nem áll magában a nevezetes torony, számos társ veszi körül, köztük bizonyára az egyik legnagyobb a Zlote Tarasy, amelynek fő attrakciója a háromszögű üvegtáblákkal burkolt változatos héjtető, és az alatta kialakított teraszos belső tér. A kerteket idéző komplexum a mai nyüzsgő életet szolgálja – 2007 februári megnyitása után egy év alatt ötszázezren fordultak meg benne. Ám egyúttal igyekszik, amennyire lehet, megidézni a régi Varsó parkos-fás hangulatát is – persze inkább szimbolikus értelemben. Mindenesetre leszögezhető, hogy a nyüzsgő, gyors ütemben fejlesztett belvárostól nem messze lévő Botanikus Kert állapota, hangulata valóban lenyűgöző... (A krónikásnak volt szerencséje a kerthez közeli Lengyel Színházi Intézetben munkaértekezleten részt venni májusban; a Zlote Tarasyról készült képek az utazás melléktermékeként készültek.)

 


Az ING óriás ingatlanfejlesztése, a Zlote Tarasy már teljes befejezése előtt több díjat – elsősorban befektetői – díjat nyert, és azóta is jutalmazták elismerésekkel. Méretei tájékoztatásképpen: teljes hasznos alapterülete 186000 m²; iroda 45000 m²; bevásárlóközpont 65000 m², 220 változatos méretű üzlethelyiséggel; szórakoztatás 9300 m², a multiplex mozik nézőhely-száma 2725; 1620 parkolóhely tartozik hozzá. Az egyik irodatorony magassága meghaladja a 100 métert.

 




 

Az építészeti tervezést végző Jerde Partnership céget 1977-ben alapította Jon Jerde, székhelye a kaliforniai Venice-ben van. Azóta igen komoly nemzetközi tervezővállalkozás vált belőle, több irodával világszerte (Los Angeles, Amszterdam, Hongkong, Sanghaj, Szöul, Dubaj). Mérnöki partnere a varsói Zlote Terasy-nál az angol gyökerű Arup volt, amelynek nagy szerep jutott a 10500 m² teljes felületű üvegtető kialakításában, fővállalkozó a svéd központú Skanska. A cég a hasonló létesítmények tervezését a Jerde Placemaking – „helykészítés” – elnevezéssel aposztrofálja, ami természetesen nem csupán épülettervezést jelent, hanem az ún. master-plan, hagyományos magyar kifejezéssel a rendezési terv elkészítését is, mint a munkálatok megalapozó fázisát.

Vargha Mihály (szöveg + kép)